10 Star Wars-érdekesség, amiről még a rajongók sem tudnak

Május 4-e a nemzetközi Star Wars Nap – de csak egy vicces félrehallás miatt. A Jedik és a felkelők hagyományos köszönését, a May the Force be with you-t (nálunk: Az Erő legyen veled!) ugyanis nagyon könnyű May the 4th be with you-nak (azaz nagyjából: Május 4-én találkozunk!) érteni. Amire 1979-ben állítólag még az első női brit miniszterelnök, Margaret Tachter sajtósai is rátrollkodtak a május 3-i választási győzelem után, amikor kiadtak egy közleményt: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." Május 4. tehát hagyományosan a Star Wars napja, össze is szedtünk 10 érdekességet a filmek kulisszatitkaiból.

1. Galaktikus Birodalom = III. Birodalom

Sokan szeretik belemagyarázni a Star Warsba, hogy hidegháborús propaganda, hiszen a Birodalom egy elnyomó, kommunista diktatúra, akiket jól lenyomnak a vagány, amerikai cowboyok (nem véletlen, hogy a westernszínészből lett elnök, Reagan is egy csillagháborúnak nevezett űrfegyverkezési tervvel roppantotta meg a Szovjetuniót). Ez azonban nem igaz: George Lucas hamisítatlan szabadságpárti hippi volt, aki díjnyertes korai filmjével, az American Graffitivel bírálta a vietnami háborút, a Skywalker Ranch-et pedig egy otthonos munkahelyként funkcionáló hippikolóniának álmodta meg San Francisco hegyei közé. Lucas szemében a 2. világháború volt inkább az a konfliktus, ahol egyértelműen ki merte jelenteni, hogy a jó és a gonosz küzdelme volt. Nem véletlen, hogy Indiana Jones két Lucas-történetben is a nácik ellen harcolt, a Galaktikus Birodalom tisztjei pedig pont úgy néztek ki, mint a német vezérkar. A náci párhuzam rengeteg Star Wars-jelenetben tetten érhető, a legjobb példa erre Halálcsillag szuperlézere: kísértetiesen emlékeztet a Navarone ágyúi német szuperfegyverére, amit egy maroknyi kommandóscsapatnak kellett elpusztítania.

2. A Felkelők világháborús brit pilóták

Lucas nemcsak az 1961-es Navarone ágyúit, az 1955-ös Dam Busterst is nagyon szerette. Sőt, teljes jeleneteket vett át belőle, a tábornoki eligazításától kezdve a birodalmi szuperfegyver elpusztításának sematikus ábrázolásán át a pilóták hősi haláláig és az objektum felrobbantásáig. Az eredeti filmben a szövetségesek egy speciális ugráló bombával semmisítettek meg egy stratégiai fontosságú német víztározót. Ezzel máris megvan a magyarázat arra, miért alacsonyan repülve közelítik meg a szellőzőnyílást a felkelők X-szárnyúi, miért kell annyit a célzóberendezést lesegetniük és miért kanyarodik olyan látványosan Luke egyenesen kilőtt protontorpedója – azért, mert Lucas kedvenc háborús filmjében is pont így volt!e Íme:

3. A lézerkard tényleg lézerkard

Még a felnőtt Star Wars-rajongók is képesek balhézni a rajongói fórumokon amiatt, ha egy újságíró lézerkardnak merészeli nevezni legszentebb ereklyéjüket, a Jedik fénykardját. Rossz hírünk van ezeknek a rajongóknak: a Csillagok háborúja atyja, George Lucas maga nevezte el lézerkardnak a Jedik fegyverét. A Star Wars-forgatókönyv egyik korai, 1974-es változatában legalábbis a lasersword szó szerepel.

4. Kenobi rónin túlélte volna a Halálcsillagot

Ben Kenobi azért fogta két kézzel a lézerkardját, és vívott úgy, mint egy öreg kendómester, mert Lucas imádta Kuroszava szamurájfilmjeit. Sőt, a Testőr legendás sztárjának, Mifune Toshirónak is felajánlotta Obi-Wan és Vader szerepét is, ám ő végül egyiket sem vállalta el (Lucas viszont később összebarátkozott ifjúkori bálványával, Kuroszavával, és az Árnyéklovas amerikai forgalmazását is megfinanszírozta). Kenobit végül Alec Guinnes játszotta, de róla mindig is pletykálták, hogy Oscar-díjas színészként hülyeségnek tartotta a Star Warst, szeretett volna minél hamarabb kikerülni belőle. Azt viszont csak nemrég hozta nyilvánosságra a Csubakkát alakító színész, Peter Mayhew, hogy Kenobi az eredeti forgatókönyvben túlélte volna a Halálcsillagon vívott kardpárbajt Vaderrel, csak Guness végül átíratta Lucasszal a sztorit.

5. Cowboyok és űrlények a nácik ellen

Lucas Kuroszava mellett John Fordot is rendezői példaképnek tekintette. Olyannyira, hogy egy egész jelenetsort átvett az 1956-os Az üldözők című westernfilmből. Itt a fiatal fiú (Mark Hamill helyett Jeffrey Hunter) hirtelen felindulásból otthagyja a sivatag közepén nagy kalandokat ígérő, vén háborús hőst (Sir Alec Guiness helyett John Wayne), de hiába fut haza a szülői házba, azt már porig égette a főgonosz. A fiú bosszút esküszik, a folytatást ismerjük. Mint ahogy azt is, hogy Han Solo is egy tipikus westernhős, csak a Star Warsban nem hordott cowboykalapot.

6. A ferde betűket a Flash Gordonból nyúlták

Ma már magától értődik, hogy a filmeleji ferde betűkben elmesélt bevezetés a Csillagok háborúja-filmek védjegye. Nem volt ez mindig így: Lucas is tinédzserkorában találkozott ezzel a fajta nyitánnyal, amikor a moziban nézte a '30-as évekbeli Flash Gordon-filmsorozatot. Itt ugyanis mindig egy ferde betűs intróban foglalták össze az előző rész tartalmát azoknak, akik lemaradtak az előző hétvégi retróvetítésről.

7. R2D2 eredetileg beszélt volna

R2D2 eleinte nem egy aranyosan csipogó asztromechanikai droid lett volna, akinek csak C3PO és az X-szárnyújában ülő Luke értette a szavait. C3PO-hoz hasonlóan ő is folyton fecsegett az eredeti kéziratban – mivel a komikus robotpárost Lucas Kuroszava Rejtett erődjének két csetlő-botló mellékszerepjőről mintázta.

8. Egy jó dolog volt a Holiday Specialban: Boba Fett

Fett A Birodalom visszavághoz készült, de végül kidobott vázlatrajzokon még egyfajta elit rohamosztagos volt. A végleges kinézetét végül a Rocketeer rendezője, az ekkoriban még concept artistként és trükkgyárosként dolgozó Joe Johnston álmodta meg, miután Lucasnak megtetszett az 1978-as Holiday Special Edition tévéfilmben felbukkanó, sisakos harcos. Valami haszna tehát mégiscsak volt minden idők legbénább Star Wars-folytatásának, amiben Csubakka kisfia(!!!) a birodalmi tévéadón nézett egy Csubakkáról szóló, kalandos rajzfilmet. Íme:

9. Csubakka egy kutya és G.R.R. Martin szörnye

Lucas a korábbi interjúiban mesélt arról, hogy Indiana nevű kutyájával nagyon sokszor autózott úgy fiatalsága helyszínén, Modestóban, hogy a legjobb barátja, egy alaszkai malamut az anyósülésen ült. Így egyértelmű volt később, hogy ezt a kedves emléket beleépíti a Csillagok háborúja forgatókönyvébe is. Az viszont csak nemrég derült ki, hogy Lucas arra már nem emlékezett ilyen jól, melyik sci-fi magazinban látott először a nagydarab, szőrös, nyílpuskás majomembereket. A rajongók viszont kinyomozták: 1975-ben, az Analog Magazine júliusi számában. Ez közölte le a Trónok harca szárírójának, George R.R. Martinnak az And Seven Times Never Kill Man című, korai kisregényét, John Schoenherr grafikus pedig megfestette a történet lézerpuskás szőrmókjait az újság borítójára.

10. Han Solo vagyok, a zöld űrlény

A Star Wars legelső, 1973-as kéziratban kedvenc koréliai csempészünk csak egy zöld halember volt az Urealliáról, akinek a habszivacs maszkja mögül bajosan villanthatta volna meg Harrison Ford a jól ismert csibészes vigyorát. A béka-Han az eredeti főhős, Skywalker tábornok jó barátja lett volna, akinek a Luke-forma fiatal tanítványát ekkor még Annikin Starkillernek hívták - ő ráadásul eredetileg lány lett volna. Ezek az eredeti koncepciók egyébként a Star Wars-filmek sikere után önálló életre keltek: külön képregénysorozat és akciófigura-készlet is készült belőlük.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu