15 színész, aki megjárta a börtönt

Mark Wahlbergtől Tim Allenen át Sean Pennig terjed a lista.

A színészek élete sem csak játék és mese, a hírnév okozta nyomást sokan nem tudják feldolgozni, és elindulnak a lejtőn, aminek a vége akár egy kisebb-nagyobb börtönbüntetés is lehet. Van, aki később talpra tud állni, van, aki nem, és persze olyan színész is akad a listánkon, aki a hivatásától teljesen függetlenül került hűvösre.

Robert Downey Jr.

A későbbi Vasembert először 1996-ban tartóztatták le kokain, heroin és egy töltetlen 357-es Magnum birtoklása miatt, amikor a Sunset Boulevardon száguldozott. Egy hónappal később alkoholos befolyásoltság hatása alatt behatolt egy szomszédja házába, és elaludt az egyik hálószobában. A jutalma hároméves próbaidőre felfüggesztett büntetés lett, amelynek értelmében kötelező, szúrópróbaszerű drogteszteken kellett részt vennie. Miután 1997-ben elmulasztott egy drogtesztet, hat hónap börtönbüntetésre ítélték. 1999-ben egy újabb tesztet hagyott ki, ezért három év börtönre ítélték, amelyből közel egy évet letöltött, mielőtt szabadult. A folytatás ismert: sikerrel küzdötte magát vissza Hollywood élvonalába, és a Marvel vezető sztárja lett.

2015-ben kegyelmet kapott, ami azt jelenti, hogy visszakapta a szavazati jogát is.

Lindsay Lohan

Forrás: Getty Images

 

A botrányhős színésznőt először 2007-ben tartóztatták le ittas vezetés, kokain birtoklása és cserbenhagyásos gázolás miatt. Próbaidőre bocsátásának megszegéséért börtönbe is kellett vonulnia, de bolti tolvajlásért is ráhívták a rendőrséget, és házi őrizetben is volt. Egy évtized leforgása alatt legalább 5 különböző rehabilitációs intézetet megjárt, 35 nap házi őrizetet, 67 nap közmunkát, 19 bíróságon eltöltött napot és hat nap börtönt sikerül felmutatnia.

2014-ben Dubaiba költözött, 2016-ban pedig áttért az iszlám hitre. Azóta lenyugodott, jógázni kezdett, és naponta háromszor meditál. Ma már nem annyira színésznőként tevékenykedik, hanem inkább a divat világában mozog (van saját ruha- és parfümmárkája is), ezenkívül pár éve indított egy fizetős életmódoldalt is.

 

Tim Allen

Forrás: PORT.hu

 

A komikus szerepeiről ismert Allen 1978-ban 650 gramm kokaint próbált meg átjuttatni a michigani repülőtéren, de lebukott, és végül 2 év és 4 hónap börtönbüntetést kapott.

Életfogytiglani börtönbüntetés várt volna rá, de úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, bizonyítékokat szolgáltatott be, és feladott 20 másik drogdílert. Két év és négy hónap letöltése után 1981 júniusában feltételesen szabadlábra helyezték.

1998-ban újra letartóztatták, ezúttal „csak” ittas vezetésért. A véralkoholszintje 0,15 volt, ami majdnem kétszerese a Michiganben megengedett határértéknek. Egy év próbaidőre ítélték, és bírósági kötelezettsége részeként elvonult egy rehabilitációs klinikára az alkoholfüggőségét kezeltetni.

Paris Hilton

Forrás: Johnny Nunez/WireImage

 

Minden egy 2006-os letartóztatással kezdődött, amikor ittas vezetés közben bukott le. A jogosítványát felfüggesztették, de ennek ellenére újra volán mögé ült, így 45 napos elzárást szabtak ki rá, ennek a felét ülte le, mielőtt jó magaviseletéért kiengedték.

2010 augusztusában a Las Vegas-i rendőrség letartóztatta kokain birtoklásának gyanújával, barátját, Cy Waitset pedig ittas vezetéssel vádolták meg. Hilton először azt állította, hogy a táska (amiben 0,8 g kokain lapult) nem az övé, de később bűnösnek vallotta magát. Vádalkut kötött, ennek értelmében egy év próbaidőre, 200 óra közmunkára, 2000 dollár pénzbírságra és egy kábítószer-elterelési program elvégzésére ítélték.

Mark Wahlberg

Forrás: UIP

 

A karrierjét Marky Mark néven rapperként indító Wahlberg tinédzserként több rasszista indíttatású, erőszakos incidensben is érintett volt. 16 évesen az utcán megtámadott egy vietnami-amerikai férfit, akit egy nagy doronggal eszméletlenre vert. Letartóztatták, és gyilkossági kísérlettel vádolták meg. Bűnösnek vallotta magát a súlyos testi sértésben, de az eredetileg kétéves büntetéséből csak 45 napot ült le.

Az azóta állítólag vallásossá vált színész 2014-ben töröltetni akarta a priuszát, de hiába mozgatott meg minden követ, nem jött össze a dolog, mire sértődötten azt nyilatkozta, hogy nem kell neki papír arról, hogy rendes ember.

Ami biztos, hogy karrierjét nem befolyásolta az incidens, színészként vígjátékokban és akciófilmekben egyaránt sikereket ért el, nem is beszélve megannyi üzleti vállalkozásáról.

 

Danny Trejo

Forrás: Jason Merritt / Getty Images

 

Machete megszemélyesítőjét mindössze 10 évesen tartóztatták le először. Két évvel később megtapasztalta első börtönbüntetését az Eastlake fiatalkorúak börtönében. Trejo tizenegy évet töltött a börtönrendszerből ki-be járkálva rablás és drogkereskedelem miatt. Utolsó börtönbüntetése 1965-ben kezdődött, amikor rajtakapták, hogy 113 gramm heroint adott el egy beépített szövetségi ügynöknek. Az 1968-as büntetése alatt az ekkor 24 éves Trejo részt vett egy börtönlázadásban, amiért magánzárkába került, miután egy kővel fejbe vágott egy őrt. A tízéves büntetésből öt év letöltése után szabadult.

Kábítószer-ellenes tanácsadóként kezdett dolgozni, ilyen minőségben hívták meg 1984-ben egy forgatásra, hogy segítsen egy színésznek függőt játszani. Ő maga is szerepet kapott a filmben, és azóta legalább 150 különböző filmben és tévéműsorban tűnt fel, emellett ma már egy Los Angeles-i székhelyű étterembirodalom tulajdonosa.

Wesley Snipes

Forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic/Getty

 

Miután 2008-ban bűnösnek találták a szövetségi adóbevallás szándékos elmulasztásában, Snipes 2010-ben jelentkezett, hogy letöltse büntetését. 2011-ben fellebbezést nyújtott be, amelyet a Legfelsőbb Bíróság elutasított. Három év börtönt kapott, ráadásként 17 millió dolláros bírságot szabtak ki rá. 2013 áprilisában szabadult, és júliusig házi őrizetben maradt.

Snipes színészi karrierje nem ért véget a börtönbüntetésével, mai napig játszik játékfilmekben, köztük a 2019-es A nevem Dolemite-ban és a 2021-es Amerikába jöttemben nyújtott emlékezetes alakítást.


Sean Penn

Forrás: Getty Images

 

Az Oscar-díjas színésztől nem idegenek a heves kirohanások, sokszor le is tartóztatták, de csak egyetlen incidens miatt került rács mögé. 1987-ben 60 nap elzárásra ítélték, miután megütött egy statisztát a Színek című filmje forgatásán, miközben két korábbi támadás miatt próbaidőn volt.

Ennek az időnek csak a töredékét töltötte le, hála az akkori feleségének, Madonnának, amiért nem tett feljelentést egy különösen brutális családi összetűzés miatt. 

Mike Tyson

Forrás: PORT.hu

 

Tyson vitathatatlanul minden idők egyik legnagyobb nehézsúlyú bokszolója, aki számos filmben és sorozatban feltűnt, többnyire önmagát alakítva. Annak ellenére sem írta ki magát Hollywoodból, hogy 1991-ben egy 18 éves lány megerőszakolásával vádolták meg. Tyson azt állította, hogy minden a nő beleegyezésével történt, mégis hat évre ítélték, amelyből hármat le is töltött. Elítélése miatt Tysonnak a szövetségi törvények szerint szexuális bűnözőként kell regisztrálnia magát, ha új helyre költözik.

OJ Simpson

Forrás: Netflix

 

Az amerikaifutball-játékosként a legnagyobb sztárok közé bekerült Simpson már a sportolói karrierje előtt is hivatásos színész volt, majd a visszavonulása után is egyre több filmben tűnt fel, mígnem 1994-ben megvádolták volt felesége, Nicole Brown és új élettársa, Ron Goldman meggyilkolásával. A 90-es évek talán leghíresebb perében végül felmentették a vádak alól, később mégis hűvösre került, 2007-ben ugyanis bűnösnek találták fegyveres rablásban és emberrablásban. 33 évre ítélték, de végül kilenc évet ült, és 2017-ben szabadult.

Felicity Huffman

Forrás: Nic Antaya for The Boston Globe via Getty Images

 

2019-ben az Oscar-jelölt színésznőt bűnösnek találták abban, hogy – harminchárom másik szülővel együtt – 15 ezer dollárt fizetett megvesztegetés gyanánt egy egyetemi adminisztrátornak, aki kijavította a helytelen válaszokat a sztár lányának felvételivizsga-lapján. A színésznőt 14 nap börtönbüntetésre ítélték, ezenkívül egy év próbaidőt, 250 óra közmunkát, továbbá 30 ezer dolláros bírságot is kapott.

Charles S. Dutton

Forrás: Getty Images (Paul Zimmerman)

 

Dutton előbb volt bűnöző, és csak utána lett színész. 1967-ben, 16 éves korában verekedésbe keveredett, állítása szerint késsel támadt rá egy férfi, akivel önvédelemből végzett. Bűnösnek vallotta magát emberölésben, és öt év börtönbüntetésre ítélték. Feltételes szabadlábra helyezés után 18 hónappal letartóztatták rablás és kézifegyverrel való visszaélés miatt, így további három évre ítélték, hogy aztán egy őrrel való verekedés miatt további nyolc évet kapjon. Erre utalva Dutton később azt mondta: "Három évet kaptam egy fekete ember megöléséért, és nyolcat egy fehér ember megütéséért."

A börtönben kezébe akadt egy fekete drámaírók műveit tartalmazó könyv, ez inspirálta arra, hogy a börtönbéli tehetségkutatóra indítson színjátszó csoportot. Az igazgató beleegyezett, azzal a feltétellel, hogy Dutton visszamegy az iskolába, és megszerzi a diplomáját. Dutton ezt meg is tette, majd 1976-os szabadulása után dráma- és színészszakon is diplomát szerzett.

Bill Cosby

Forrás: Gilbert Carrasquillo / Getty Images

 

Az egyik legnépszerűbb amerikai komikust több mint ötven nő vádolta meg szexuális erőszakkal, de végül csak Andrea Constand ügye jutott el tárgyalásig. 2018-ban 10 év börtönbüntetésre ítélték, de közel három év után, 2021-ben szabadult, amikor az állam legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az ítéletet eljárási hibára hivatkozva.

50 Cent

Forrás: PARLUX Entertainment

 

A rapperből lett színész, Curtis Jackson, alias 50 Cent 12 éves korától kezdve dealerként kereste a napi betevőt, végül 1994-ben tartóztatták le, mert kokaint adott el egy beépített rendőrnek. Három héttel később ismét letartóztatták az ekkor még csak 16 éves srácot, amikor a rendőrség házkutatást tartott az otthonában, és heroint, crack kokaint és egy startpisztolyt találtak nála. Bár háromtól kilenc évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, csak hat hónapot töltött egy javítóintézetben, ahol megszerezte az érettségi bizonyítványát.

A "50 Cent" becenevet a változás metaforájaként vette fel, így hívtak ugyanis egy rablót az 1980-as évek Brooklynjában.

Lillo Brancato

Forrás: PORT.hu

 

Brancato az 1993-as Bronxi mesében tűnt fel, ahol Robert de Niro karakterének fiát alakította, később pedig a Maffiózókban Matthew Bevilaqua szerepét játszotta.

Színészi karrierje azonban nem folytatódhatott, mert 2005. december 10-én Bronxban letartóztatták, miután egy betöréses rablás során a vád szerint meggyilkolta Daniel Enchautegui szolgálaton kívüli rendőrtisztet. Az esküdtszék 2008. december 22-i ítélete nem találta bűnösnek a gyilkosság vádjában, de az első fokú betöréses lopás kísérletében igen, így a bíró 10 év börtönbüntetésre ítélte. 2013. december 31-én feltételes szabadlábra helyezték.

Via: Wikipedia