6+5 érdekesség a 65 éves Jamie Lee Curtisről

A kiváló komika és sikolykirálynő imádja a videójátékokat, fél a horrorfilmektől, saját pelenkázási ötleteket szabadalmaztatott, és még a Columbo egyik epizódjában is szerepelt.

1. A vezetéknév

Az köztudott, hogy az 1958. november 22-én született Jamie Lee Curtis édesapja a hollywoodi sztár, Tony Curtis, ám azt már kevesen tudják, hogy a család vezetékneve eredetileg nem Curtis volt. Jamie Lee apja Bernard Schwartz néven született, ám a stúdióvezetők azt mondták neki, hogy a Schwartz „túl zsidósan hangzik”, így felvette a Tony Curtis nevet. Jamie Lee pedig szintén apja művésznevét vette fel, noha nem volt igazán szoros kapcsolata vele. Miként mondta:

„Anyagilag azt tette, ami egy apától elvárható, és ez becsületre méltó, de más módon nem vonta be magát az életembe.”

 

2. A férj

1984-ben ment hozzá Christopher Guesthez, aki szintén színész: láthattad többek közt A herceg menyasszonyában (1987), az Egy becsületbeli ügyben (1992) és az Éjszaka a múzeumban 2-ben (2009). Abban nincs semmi furcsa, hogy egy hollywoodi családból származó színésznő egy színészt választ párjául, ami igazán fura, hogy Jamie Lee Curtis egy magazinból szemelte ki jövendőbelijét:

„1984-ben megjelentek rólam képek a Rolling Stone magazinban. Az egyiken én voltam és Nigel Tufnel, a másikon csak én, egyedül. És ekkor azt mondtam a barátaimnak: »Hozzá fogok menni ehhez a fickóhoz!«”

- mesélte Jamie Lee, utalva Christopher Guest karakterére A turné című filmben.

3. A keresztanya

A színésznő közeli barátságot ápol Jake Gyllenhaal szüleivel, Stephennel és Naomival, így ő lett a fiuk keresztanyja. Bizony, Jake Gyllenhaal nemcsak nehezen betűzhető névvel és átható színészi tehetséggel rendelkezik, de neki van az egyik legmenőbb keresztanyja. Bár Jamie Lee Curtis nem az az igazi tündérkeresztanya, hiszen szeret piszkálódni: amikor Jake karrierje kezdett beindulni, azt mondta neki: „Nézd, én vagyok a sztárkeresztanyád!”. Persze nem csak Jake volt ilyen szerencsés, Maggie Gyllenhaal keresztanyja is Jamie Lee lett.

 

4. A legjobb barát

Jamie Lee Curtis és Sigourney Weaver sok mindenben hasonlítanak egymásra: mindketten magasak, barna hajuk van, gyönyörűek és intelligensek, szóval nem ritka, hogy ugyanarra a szerepre pályáznak. Ez általában versengést és ellenségeskedést szül, de nem két ilyen remek és erős színésznő esetében, ugyanis

náluk ez egy szoros barátsággá nőtte ki magát.

2010-ben együtt is szerepeltek a Már megint Te című filmben, amiben már csak a poén kedvéért is, riválisokat alakítottak.

Forrás: Frazer Harrison/Getty Images

 

5. A pelenkaszabadalom

Jamie Lee Curtis két olyan ötlettel is hozzájárult az anyukák életéhez, ami megkönnyíti a pelenkázás folyamatát. Az egyik, hogy egy vízálló rekeszbe már eleve bele van csomagolva a pelenkába a nedves törlőkendő, így az peluscserénél mindig kéznél van. Ez főként utazás közben lehet hasznos. Miként Curtis elmagyarázta:

„A neve Dipe and Wipes. Mielőtt leveszed a pelenkát, lehúzod a szalagot, benyúlsz, kissé kihúzod a törlőkendőt, leoldod a pelenkát, megnézed, mi van benne, kiveszed a törlőkendőt, sitty-sutty, és kész!”

A másik pelusszabadalom nagyon hasonló ehhez, és szintén utazáshoz lett kitalálva: egy műanyag zacskó van az eldobható pelenkába csomagolva, így amikor leveszed, csak becsomagolod, és már hajíthatod is a kukába.

 

6. A videójáték

Azt gondolnánk, Jamie Lee Curtis egy nagyon-nagyon elfoglalt ember, de azért a videójátékokra jut ideje.

Imádja a World Of Warcraft című többjátékos online szerepjátékot,

és ebben a szenvedélyében a fiával, Thomas Guesttel is osztozik. Olyannyira, hogy a játék alapján készült 2016-os film, a Warcraft: A kezdetek premierjén orknak öltözve jelentek meg.

7. Az anyai örökség

Jamie Lee Curtis a ’70-es, ’80-as években számtalan horrorfilmben szerepelt – a leghíresebb ezek közül az 1978-as Halloween és az 1980-as A köd –, így nem csoda, hogy kiérdemelte a „sikolykirálynő” becenevet. Ezzel a családi hagyományt ápolta tovább, hiszen édesanyja is színésznő volt, ráadásul Janet Leigh leghíresebb szerepe szintén egy horrorfilmben volt: ő alakította Marion Crane-t a Psychóban – bizony,

ő az, akit halálra késelnek abban a híres zuhanyjelenetben.

 

8. A komika

A színésznő nemcsak horrorban, hanem számtalan egyéb műfajban (vígjátékban, thrillerben) is remekül helyt áll, ám ezt nem mindig gondolták így a stúdiók.

Ma mér természetes, hogy Jamie Lee Curtis kiváló komika, de a nyolcvanas évek elején még meg kellett győzni erről a Paramountot.

John Landis rendező mindenképp őt szerette volna a Szerepcsere című vígjáték női főszerepére, ám a stúdió nem bízott a dologban.

„John Landis egymaga közölte a Paramounttal, hogy az egyetlen női szerepet »mindenképpen« nekem szánja egy nagyon nagy költségvetésű Paramount-vígjátékban, amelyben Eddie Murphy és Dan Aykroyd játszotta a főszerepet.”

- emlékezett vissza a színésznő, akiben kizárólag a rendező bízott, hogy képes a horrorból vígjátékba váltani. Végül neki lett igaza, és Jamie Lee remekül helyt állt Dan Aykroyd és Eddie Murphy mellett.

9. A lábak

Jamie Lee Curtis magas, sportos alkatára nemcsak a filmesek, de a divatvilág is felfigyelt:

a ’90-es években ő volt a L'eggs harisnyagyártó cég reklámkampányának sztárja.

Ekkoriban a színésznő lábait 1 millió dollárra biztosították.

 

10. Columbo

Talán fel sem tűnt, de kedvenc szivarozó, ballonkabátos nyomozónk egyik ügyénél is jelen volt. Ez még 1977-ben történt, egy évvel a Halloween előtt. Jamie Lee Curtis a Columbo hatodik évadjának harmadik részében tűnik fel: A szuperintelligens gyilkos csődje című epizódban egy mogorva felszolgálót alakít az egyik jelenetben. Úgy tűnik, hogy nemcsak a horror, de

a Columbo-sorozat is családi hagyomány,

ugyanis édesanyja, Janet Leigh két évvel korábban egy gyilkos játszott az Elfelejtett hölgy című epizódban.

11. A rémület

Bár Jamie Lee Curtis az egyik legismertebb sikolykirálynő, saját bevallása szerint elég könnyen megijed, és nem szokott rémisztő filmeket nézni. Miként mondta:

„Gyerekkorom óta könnyen megijedek. A hangos zajoktól megrettenek, a feszültségkeltő zene megrémít. A barátaim jól tudják ezt, és amikor felkapják a fejüket, hogy »Hú, megnézem ezt a filmet!«, utána mindig rám néznek, és azt mondják: »De te nem jöhetsz el!«.

 

(via IMDb, Ranker, Facts.net)