7 bizonyíték, hogy Hollywood gyűlöli a nőket

Legfrissebben Britney Spears szomorú esete igazolja, hogy még a sztárok csillogó világában is tombol a rendszerszintű nőgyűlölet. Több évtizedre visszamenőleg kerestünk további felháborító ügyeket.

Kikényszerített abortuszok

Az amerikai filmgyártás aranykorának számító harmincas-negyvenes években a nagy stúdiók többféleképpen is visszaéltek színésznőik testével. Miközben elvárták tőlük, hogy a vásznon csábítóak legyenek, így hajtva minél több anyagi hasznot a számukra, civilben olyan szűziesnek kellett lenniük, hogy nem mehettek férjhez és nem szülhettek gyereket,

ez ugyanis ellentmondott volna annak a fantáziának, amit a (férfi) nézők a csillogó sztárokhoz társítottak.


A nagy stúdiókhoz leszerződő színésznőknek írásban is vállalniuk kellett mindezt – és ha mégis „megtörtént a baj”, külön fixerek gondoskodtak róla, hogy összehozzák a titkos abortuszokat az olyan korabeli sztárok számára, mint Jean Harlow, Judy Garland, Jeanette MacDonald, Ava Gardner vagy Tallulah Bankhead. Utóbbi színésznő az életrajzírója szerint „úgy járt abortuszra, mint más nők tartós hullámra”. A két legiszonyúbb eset mégis Lupe Velezé és Lana Turneré,

hiszen előbbi inkább öngyilkosságot követett el, amikor teherbe esett,

utóbbit pedig állítólag még csak nem is kórházba vitték, hanem egy szállodai szobában, érzéstelenítés nélkül hajtották végre rajta a borzalmas műtétet – amelynek költségeit utóbb levonták a fizetéséből.

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.


Kisebb gázsi

Annak idején nagy port vert fel, hogy amikor Kevin Spacey zaklatási botránya miatt Ridley Scott (és a stúdió) úgy döntött, Christopher Plummerrel forgatják újra a dicstelenné vált színész már felvett jeleneteit A világ össze pénze című életrajzi alkotásban, micsoda igazságtalanság történt a filmben szintén szereplő Michelle Williamsszel. Értelemszerűen ugyanis az újraforgatáshoz Plummeren kívül szükséges volt a többi színész jelenléte is: Williamsszel és a mű másik sztárjával, Mark Wahlberggel így összesen 22 jelenetet kellett újra felvenni. A Washington Postnak köszönhetően pedig kiszivárgott, hogy

míg Wahlberg másfél millió dollárt kaszált a plusz melóval, addig a többszörösen Oscar-jelölt színésznő szemét ezer dollárral szúrták ki – ugyanazért a munkáért.
Jennifer Lawrence a Ne nézz fel!-ben. Forrás: Netflix


És mondhatnánk, hogy mindez még 2017-ben történt, azóta rengeteg idő eltelt, és a helyzet sokat javult, hiszen a #MeToo kampány farvizén megalakult Time's Up mozgalom – amelyhez rengeteg sztár is csatlakozott – többek közt éppen a nemek közötti egyenlőtlenség ellen harcol. Hát sajnos egy nagy túróst! A Netflix 2021-ben bemutatott Ne nézz fel! című premierjéhez kapcsolódó szomorú történet, hogy a műben pontosan ugyanannyi képernyőidőt töltő Jennifer Lawrence 5 millió dollárral keresett kevesebbet férfi kollégájánál, Leonardo DiCapriónál (25, illetve 30 milliót kaptak). „Nem számít, hogy mit csinálok. Továbbra sem leszek ugyanannyira megfizetve, mint egy férfi,

csak azért mert vaginám van?”

– mondta meg a frankót az üggyel kapcsolatban a színésznő egy tavalyi interjúban.

 

Szégyen

Michelle Williams mindössze egy százalékát kapta Mark Wahlberg fizetésének A világ összes pénze újraforgatásáért

Míg a hímnemű színész másfél millió dollárt, addig a nőnemű színész csupán ezer dollárt kapott a Ridley Scott-film jeleneteinek Kevin Spacey-tlenítéséért.

Tovább

 

Hol vannak az Oscar-díjas női rendezők?

Mindenki tudja, hogy a nők nem olyan jó vezetők, mint a férfiak, nem is olyan okosak és képzettek, nem olyan jók vizuálisan, szóval úgy alapvetően hiányoznak belőlük azok a képességek, amelyek jó filmrendezővé teszik az embert. Az Oscar-díjakról döntő Akadémia tagjai legalábbis biztos így gondolják, más magyarázatot ugyanis nem tudunk elképzelni arra nézvést, hogy a gála 94 éves történelme során mindössze nyolc nőt jelöltek díjra a legjobb rendező kategóriában, az első női győzelemig pedig (Kathryn Bigelow jutalmazásáig A bombák földjén című alkotásáért) nem kevesebb mint 81 évnek kellett eltelnie. Egészen nevetséges, hogy az Oscar-díjas női direktorok száma a XXI. században mindössze három (Bigelow-n kívül Chloé Zhao és Jane Campion), és a legjobb film kategóriában is csupán tizenkilenc olyan művet jelöltek VALAHA IS Oscarra, amit nő rendezett.

Jane Campion. Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Paris Hilton viccként kezelése

Paris Hilton, az első influenszerek egyike olyan figurája volt a kétezres éveknek, akin bármikor lehetett szörnyülködni egy jót. Tény, hogy volt valami tenyérbe mászó az imázsában, tény, hogy nem dolgozott meg a pénzéért és tény, hogy saját maga kereste a nyilvánosságot. De gondoljunk csak bele: akkor is jobb esetben egy jó viccként, rosszabban pedig hülye p*csaként kezelnénk, ha ugyanígy viselkedne, és történetesen pénisze lenne? A választ valószínűleg mindenki tudja. A Hiltonról kialakult képet pedig alapjaiban rengette meg, amikor 2020-ban a sztár kihozott egy saját magáról szóló dokumentumfilmet, amelyben megrázó módon mutatta be addig titkolt oldalát és életének egy borzalmas, máig ható traumaként tovább élő fejezetét.


Paris Hiltont még tinédzserként, amikor folyamatosan bulizott és kisebb-nagyobb botrányokat okozott, ezért problémás kamasznak könyvelték el, a szülei elküldték egy nagyon erős eufemizmussal élve bentlakásos iskolába, valójában

egy olyan brutális átnevelő táborba, ahol a fiatalokat folyamatosan zaklatták és bántalmazták

(a celeb eleve úgy került oda, hogy egy éjszaka a nevelők a szülők szeme láttára szó szerint elhurcolták a szobájából). Paris Hiltont persze nem kell idealizálni az általa átélt traumák miatt – csupán megadni neki ugyanazt az empátiát és megértést, ami mindenkinek jár. Még egy nőnek is.


Pamela Anderson és Tommy Lee szexvideója

Pamela Anderson egykori modell, a Baywatch sztárja és Tommy Lee, a Mötley Crüe dobosa 1994-ben egy szilveszteri bulin ismerkedtek meg, majd négy nap múlva a férfi máris megkérte a nő kezét. Kapcsolatuk a későbbiekben is meglehetősen viharosnak bizonyult: a legnagyobb hullámokat talán az kavarta, amikor 1996 elején, nem sokkal azután, hogy megszületett közös gyermekük, megtudták, hogy

a nászútjukon készült privát videójuk a tudtuk és beleegyezésük nélkül nyilvánosságra került.

 


A felvétel eltulajdonításának kalandos történetét meglehetősen szórakoztatóan meséli el a Pam & Tommy című sorozat, ami szerencsére az sem hallgatja el, milyen végtelenül megalázó volt mindez az érintettek, elsősorban persze Pamela Anderson számára. Hiszen miközben Lee nemhogy sértetlenül került ki a botrányból, de a legtöbben még virtuálisan vagy akár élőben is meglapogatták a vállát, hogy „ez jó mulatság, férfi munka volt!”, addig a Baywatch sztárja folyamatos megaláztatásnak, bullyingnak és lekezelésnek volt kitéve a vírusszerűen terjedő privát pornó miatt – hiszen mindenki ismeri a nagy igazságot:

„ha egy nő szeret du*ni, az k*rva, ha egy férfi, az f*sza csávó”.

 

Olvasd el a sorozatról írt kritikánkat!

A Pam & Tommy üt, mint egy Mötley Crüe-dobszóló

A Hulu botrányosan jó új sorozata nemcsak Pamela Anderson elhíresült szexvideójának kiszivárogtatásáról szól, hanem egyúttal egy szerelmi vallomás is a '90-es évekhez és a szex, drog, rock & roll-életérzéshez.

Tovább

 

Jennifer Lopez folyamatos alázása

Korábban többször is foglalkoztunk azzal a témával (itt, itt, itt és itt), hogy a színész-énekesnő Hollywood leginkább alulértékelt sztárja. Az ő esetében persze a nőgyűlölet mellett ott munkál a rasszizmus is, de egészen hihetetlen, hogy egy ilyen tehetséges előadóművésznek nagyjából az ötvenes éveire sikerült csak elérnie azt a tiszteletet és elismerést, amit megérdemel. Illetve még most sem, hiszen ahogy arról a róla szóló tavalyi dokumentumfilmben vallott, még az is kőkemény, megalázó küzdelem volt a számára, amikor – nem mellesleg másodmagával, Shakirával együtt – ő lehetett a 2020-as Super Bowl félidejének fellépője.


Ami alapesetben hatalmas lehetőség a sztároknak – kivéve, ha nő vagy és latin-amerikai. (A döntéssel ugyanis az eseményt szervező NFL azt üzente, hogy két latin-amerikai női előadó ér csak fel egy fehér amerikaival, J.Lo pedig emellett folyamatosan alkudozásra kényszerült a vezetőkkel, akik tartalmilag is folyton bele akartak szólni a műsorába.) És ez sajnos még mindig hatalmas előrelépést jelent ahhoz képest, ahogy a sztárt a 2000-es években kezelték a médiában:

a személyét ért folyamatos kritizálás, testszégyenítés és bullying szinte már karaktergyilkossággal ért fel.


Britney Spears kiskorúsítása

A hollywoodi rendszerszintű nőgyűlölet legfrissebb példája az az egészen abszurd eljárás, amelynek során a világ egyik legismertebb szupersztárját, a 90-es és 2000-es évek egyik ikonját gondnokság alá vonták. A férfiak amúgy is szeretik infantilizálni a nőket, lásd például a szexi diáklány archetípusát (hogy a szinte már kötelezően vonzónak tekintett szőrtelenítési szokásokról inkább ne is beszéljünk), mindez pedig Britney Spearsszel szó szerint és a maga húsba vágó konkrétságában is megtörtént, amikor az apja, elvileg azért, hogy éppen nehéz időszakot átélt lányát megvédje saját magától, kineveztette magát az énekesnő gyámjának, azaz – mintha csak a maga is többgyerekes sztár még gyerek lenne – ő döntött mindenben az egészségügyi állapotával, az anyagi helyzetével és úgy általában az életével kapcsolatban,

amely állapot 13 éven keresztül tartott.

 


Ahogy arról a Jamie kontra Britney: Apa-lánya perek című minisorozatól szóló kritikánkban is írtunk, az eset számtalan felháborító aspektusa közül az egyik mindenképpen az, hogy a haját kopaszra borotváló, paparazzókra támadó, átmenetileg függőségekkel küzdő Britney Spears

semmi olyat nem tett, amit egyes férfi hírességek nem követnének el akár heti rendszerességgel – őket érdekes módon mégsem vonják gondnokság alá.


Nyitókép (Britney Spears, Paris Hilton és a Pamela Anderson – Tommy Lee páros) forrása: Michelangelo Di Battista / Sony/RCA via Getty Images, Gareth Cattermole / Getty Images és Steve Granitz / WireImage / Getty Images.

 

A Jamie kontra Britney-ről írt kritikánk is érdekelhet

13 év rabság – Jamie kontra Britney

A gyámság alól pár éve felszabadult énekesnőről szóló újabb dokumentumfilm(-sorozat) ügyes időzítéssel aznap vált elérhetővé az HBO Maxon, amikor megjelent Britney Spears memoárja. Kritika a Jamie kontra Britney: Apa-lánya perek című minisorozatról.

Tovább