7 Marvel-képregény, amely túl brutális ahhoz, hogy film készüljön belőle

Pókember mint kannibál, lemészárolt szuperhősök, kiirtott emberiség. Üdv a Marvel sötét oldalán!

A képregényfilmek túlnyomó többsége családbarát, ami érthető, hiszen se a Marvel, se a DC nem akarja túl magas korhatárkarikával megtizedelni a potenciális jegyvásárlók körét. Ettől függetlenül akadnak néha megrázó pillanatok a szuperhősfilmekben (lásd a kapcsolódó listánkat), de a képregényekben, pláne az alternatív, „mi lenne ha”-típusú történetekben az írók és a rajzolók sokkal többet engedhetnek meg maguknak. Íme 7 Marvel-képregény, amely olyan durva, hogy soha nem fogják adaptálni.

Thor: Vikingek

Forrás: Marvel

 

Garth Ennisnek, A fiúk alkotójának ötrészes minisorozatában élőhalott vikingek portyáznak New Yorkban, miközben Thor és a Bosszúállók tehetetlenül nézik az eseményeket. A véres mészárlást csak úgy lehet megállítani, ha Doctor Strange szuperhősök vagy kozmikus lények helyett három történelmi harcost (egy másik vikinget, egy keresztes lovagot és egy náci vadászpilótát) idéz meg.

A képregény, kihasználva, hogy a Marvel MAX-széria kifejezetten a felnőtteket célozza, hihetetlenül erőszakos. Mivel az MCU célja, hogy Thor karaktere minden eddiginél mainstreamebbé váljon – a legutóbbi filmben, a Thor: Szerelem és mennydörgésben gyakorlatilag vígjátéki figura lett belőle –, elég valószínűtlen, hogy ezt a nihilista és véres sztorit feldolgoznák.

Hulk: The End

Forrás: Marvel

 

A tomboló zöld óriás az évek során lehiggadt, és a filmekben már-már egy barátságos, szelíd Shrekként mutatkozott be, ahol poénforrásként is használják. A Peter David által írt történetben nem ezt a Hulkot kapjuk meg. Miután egy nukleáris háború lerombolja a civilizációt, ő az egyetlen túlélő a Földön. Néhány madarat és állatot leszámítva

csak mutálódott, óriás csótányok lakják a bolygót, akik időről időre megpróbálják felfalni Hulkot,

akit a támadások súlyosan eltorzítanak.

A sötét és komor történetben Bruce Banner már lemondana az életről, többször is öngyilkosságot kísérel meg, de alteregója, a hatalmas és gyakorlatilag elpusztíthatatlan Hulk ellenáll neki. Banner végül mégis meghal, utolsó pillanataiban pedig elhunyt barátairól és szeretteiről hallucinál. A teljesen egyedül maradt Hulk tovább vegetál.

Megtorló: Végszó

Forrás: Marvel

 

A Marvel The End-sorozatának a Hulk: The End mellett a Garth Ennis által írt Punisher: The End a legerősebb darabja. A történet szerint a nukleáris holokauszt idején a hetvenes éveiben járó Frank Castle épp a Sing-Sing vendégszeretetét élvezi, ahonnan kitörve extrém módokon próbál igazságot szolgáltatni az emberiségnek. New Yorkba indul, hogy megtalálja a World Trade Center egykori épülete alatt rejtőző bunkert, ahol tábornokok, korrupt politikusok, olajmágnások és milliárdosok barikádozták el magukat. A Megtorló elől azonban nincs menekvés. Őt békeidőben sem korlátozza semmi és senki, itt pedig a biztos bolygóégés tudatában még jobban előtörhet belőle az állat.

Ámokfutása gyakorlatilag az emberi faj végét jelenti.

Marvel Ruins

Forrás: Marvel

 

Warren Ellis képregénye egy olyan alternatív Marvel Univerzumot mutat be, amelyben minden, ami elromolhat, el is romlik. Ebben a világban a számtalan kísérlet és baleset, amely a szuperhősök létrehozásához vezetett, itt inkább szörnyű torzulásokat és fájdalmas halálokat eredményez. Például Rozsomákot az adamantiumcsontjai lassan megmérgezik, Hulk pedig egy zöld daganatos masszává válik. A Bosszúállók itt egy radikális kaliforniai szakadár lázadócsoport, amely az elnyomó, X elnök által vezetett Egyesült Államok kormánya ellen lázad, és közben

Amerika Kapitány, a Hangya, a Darázs és a Vasember is meghal.

Plusz kapunk még egy kis kannibalizmust is (többek közt Bucky Barnes és Amerika kapitány részvételével), bestialitást a kígyóbűvölő Python hercegnő közreműködésével, és csonkításokat. És mindez amennyire sötét, annyira vicces is.

Ölégia, avagy Deadpool kinyírja a Marvel-univerzumot

Forrás: Marvel

 

A Deadpool Ölégia (eredetiben: Killology) című sorozatának ebben a részében (anti)hősünket elküldik egy elmegyógyintézetbe terápiára. Az őt kezelő orvos valójában Psycho-Man, aki megpróbálja megkínozni és agymosással rávenni Deadpoolt arra, hogy a személyes zsoldosa legyen. A terv nem sikerül, sőt Deadpoolt még inkább kibillenti a mentális egyensúlyából. Új énje nem akar mást, csak pusztítani. A nihilistává váló Wade először megöli Psycho-Man-t, majd felgyújtja a kórházat, és utána elkezdi meggyilkolni a Föld összes szuperhősét és szupergonoszát, kezdve a Fantasztikus Négyessel. A könyv azzal ér véget, hogy

betör a "való" világba, és szembeszáll a Marvel íróival és művészeivel, akik a könyvet írják.

Majd közli az olvasóval, hogy amint végzett ezzel az univerzummal, megtalálja őt is.

A Megtorló a Marvel-univerzum ellen

Forrás: Marvel

 

Mi történt volna, ha Frank Castle felesége és gyerekei nem egy maffialeszámolásban, hanem egy szuperhős-ütközetben kerülnek kereszttűzbe? Garth Ennis klasszikusában Castle Megtorlóként bosszút esküszik a Marvel-hősök ellen. Megöli Küklopszot, Sólyomszemet és Kitty Pryde-ot, majd miután Rozsomák megállítja, gyilkosságért életfogytiglanira ítélik, de egy titkos szervezet kimenti. Az ő segítségükkel folytatja a mészárlást, és

végez többek közt Pókemberrel, Venommal, A Fantasztikus Négyessel és Amerika Kapitánnyal.

Marvel Zombik

Ahogy a címből is elég könnyen kitalálható, ebben az alternatív univerzumban az élőhalottak átveszik az uralmat a bolygó felett, és a legnagyobb szuperhősöket és gonosztevőket zombivá változtatják. A megfertőzött hősök és gonoszok nem veszítik el a tudatukat, de csillapíthatatlan éhséggel vágynak az emberi húsra. Fel is falják a nem fertőzött emberek nagy részét, így a többi zombi élelem nélkül marad.

Ez az idősík először 2005-ben jelent meg egy limitált sorozatban, és azóta többször is visszatért, legutóbb a Secret Wars crossoverben 2015-ben. Ha mozifilm nem is készült belőle, a Disney+-on elérhető Mi lenne ha…? című animációs antológiasorozatban feldolgozták azt az epizódját, amelyikben Bucky Barnes egy élőhalott Amerika Kapitánnyal száll szembe.

Via: Animated Times / CBR / Comics Explained