8 film, amiből sorozat készült, és talán nem is tudtál róla

A Casablanca vagy a Rendőrakadémia soriját ledaráltad már?

Ha egy film sikeres lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy folytatni fogják a nagyvásznon. De olyan is előfordul, hogy képernyőkön köszön vissza akár spin-off, akár folytatás formájában. Ezekből szedtünk most össze nyolcat.

 

Casablanca

Minden idők egyik legismertebb filmje Kertész Mihály 1942-es rendezése, amely nem csak ikonikus sorokkal és jelenetekkel van tele, de számtalan későbbi alkotásra is nagy hatással volt. Filmen sosem folytatták, de sorozatot kettőt is készítettek a Casablanca alapján. Az egyiket 1955-ben mutatták be, ebben Rick szerepében Charles McGraw látható, és mindössze egyetlen évadot, 10 epizódot élt meg. Akit érdekel, hogy miként sikerült mindent kiölni, ami szerethető a Casablancában, egy se íze, se bűze adaptációval, a film BD- és duplalemezes DVD-kiadásán megtekintheti az első epizódot. Aztán 1983-ban is indítottak egy Casablanca-sorozatot, amiben David Soul alakította Ricket. Ezt öt rész után kaszálták el.


Ómen

Richard Donner kultikus horrorfilmje több folytatást és adaptációt is megélt, sőt, sorozat is készült a felnőtt Damien sátánista kalandjaiból (szóval hivatalosan az Ómen-trilógia második és harmadik része közt játszódik). A 2016-os Damien című széria mindössze egy évadig bírta, és mindent elárul, hogy 14%-on áll a Rotten Tomatoes-on.


Penge

Nagyon úgy fest, hamarosan ismét a mozikban üdvözölhetjük a vámpírvadász vámpírt, Pengét, a Marvel moziverzum részeként. Korábban Wesley Snipes főszereplésével készült három Penge-film, majd egy sorozat is, melyben azonban már Sticky Fingaz alakította Pengét. A sztori a trilógia után vette fel a fonalat, ám a nemes egyszerűséggel Blade: The Series címre keresztelt széria csúnyán megbukott, mivel a nézők még mindig Snipes-hoz kötötték a karaktert (aj-jaj, Marvel moziverzum!)


Bazi nagy görög lagzi

Senki sem számított rá, hogy Nia Vardalos 2002-es romantikus vígjátéka kasszasiker lesz: mindössze 5 millió dollárból forgatták, és globálisan 368,7 millió dollárt hozott. Természetesen jött a folytatás, 2003-ban pedig egy sorozat Bazi nagy görög élet címmel, melyben szintén Nia Vardalos alakította Toulát, akit viszont itt Niának hívnak. Az első epizód jól rajtolt, ám utána fokozatosan esett a nézettség, így hét epizód után elkaszálták.


Drágám, a kölykök összementek!

A Rick Moranis főszereplésével készült családi vígjáték több filmes folytatást is megélt, és 1997-ben a Disney is sorozatot is indított Drágám, a kölykök már megint összementek címmel. A történet Wayne Szalinski sikertelen kísérleteiről szól, és bár Moranis nem tért vissza a szerephez (a karaktert Peter Scolari alakítja), a széria sikeresnek bizonyult: három évadot és 66 részt élt meg. 


Rendőrakadémia

Az 1984-ben bemutatott vígjáték hat folytatást is megélt: a hetedik film 1994-ben került a mozikba. Három évre rá megpróbálták sorozat formájában feléleszteni a zsaruhumort, ám ebben már csak Larvell Jones, a hangutánzó rendőr tér vissza. A sorozatot egy évad, 26 epizód után lemeszelték.


Blöff

Guy Ritchie legvaskosabb filmje 17 év után kapta meg a maga sorozatverzióját. A 2000-es Blöff világában annyi kiaknázatlan lehetőség rejlett még, hogy az sem volt akadály, hogy teljesen új karaktereket hozzanak be a játéktérbe. Az eredeti szereplőgárdából senki sem tért vissza, viszont olyan színészek, mint Rupert Grint, Dougray Scott és Ed Westwick simán elvitték a hátukon egészen két évadon keresztül.


Elrabolva

A film, ami 2008-ban akciósztárt csinált Liam Neesonből. A folytatások mellett természetesen ez is képernyőre kívánkozott: 2017-ben startolt az angolul azonos című, Taken-sorozat, melynek sztorija az első film előtt játszódik, és a Neeson által alakított Bryan Mills korai éveit mutatja be. Bár két évadot is megélt, de azért Clive Standen koránt sem tudta azt hozni Mills szerepében, mint Neeson.

(via Ranker)