A legjobb színészek Oscar nélkül

Íme 10 nagyszerű színész és színésznő, akik még sosem kaptak Oscar-díjat és most sem jelöltek, így otthon, szomorúan nézik a díjátadót egy nagy pohár vodkával, kiskutyájuk buksiját vakargatva - vagy éppen magasról tesznek az egészre.

Scarlett Johansson

Három Golden Globe jelölés, mindössze ennyit mondhat magáénak ez a csodás színésznő, aki egész kiskora óta űzi az ipart. Bár biztos van, aki legutóbbi olyan nagy költségvetésű limonádéi, mint a Bosszúállók filmek alapján ítéli meg, Scarlett, amellett, hogy gyönyörű, nagyon is sokarcú színésznő. Mivel első szerepét 8 évesen játszotta el, több évtizede volt arra, hogy ezt bebizonyítsa - talán jó példa erre, hogy az Oscar-díjjal jutalmazott A nőben csak a hangját hallottuk, de így is sikerült elcsavarnia a főszereplő fejét. Csodálatos volt az Elveszett jelentésben Bill Murray oldalán, egyik legjobb szerepe a A felszín alatt volt, de imádtuk a Don Jonban, a Vicky Cristina Barcelonában és a Match Pointban is.

Guy Pearce

Íme a megdöbbentő tény: bár Pearce három legjobb filmként jelölt munkában is játszott - A király beszéde, A bombák földjén és a Szigorúan bizalmas - ő maga eddig még jelölést sem kapott. Csak a Golden Globe versenyben volt esélyes, de ott is egy minisorozat, a Mildred Pierce révén. Azt aligha kell kifejtenünk, miért volt zseniális a Memento és az ő szerepe a filmben, de roppant szórakoztató volt a Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjaiban, szikár Az ajánlatban vagy a Prometheusban, legutóbb pedig a rémes magyar címmel megvert ausztrál Országúti bosszúban láthattuk, hogy milyen kemény tud lenni, és mennyi mindent tud rezzenéstelen arccal is elárulni.

Helena Bonham Carter

Gyönyörű babaarccal ismertük meg az angol színésznőt az olyan filmekben, mint a Szoba kilátással, a Howards End - Szellem a házban vagy A galamb szárnyai - utóbbiért Oscarra is jelölték, majd jó tizenöt évvel később A király beszéde hozta meg neki a második nominációt. Mégis, mind a Harcosok klubja Marla Singerjeként emlékszünk rá a legszívesebben, ahol mesterfokra vitte az undokságot, de úgy, hogy közben vonzó tudott maradni. Azóta főleg furcsa szerepeket vállal, amiben nyilván szerepet játszik, hogy hosszú éveken át a furcsa filmek királya, Tim Burton volt a párja, két közös gyerekük is van, de a furcsaság nem mindig zárja ki a remek minőséget!

Sam Rockwell

Rockwell Hollywood egyik legszorgalmasabb „munkása”, aki szinte minden műfajban bevehethető, hiszen remek komikus, de drámai színészként is megállja a helyét, sőt, olyan blockbusterekben is jól működik, mint mondjuk a Charlie angyalai. Két Oscar-esélyes filmben is fontos szerepet játszott, a Frost/Nixonban és a Stephen King: Halálsoronban, utóbbiban hihetetlen intenzitással keltette életre az eszelős bűnöző Wild Bill Whartont, de minden szerepéből süt ez a fajta elkötelezettség. Remek volt a Holdban egy kettős szereppel, a Fulladásban is zseniális volt, és könnyű volt utálni a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Fordban vagy szeretni a Galaxis útikalauz stopposoknakban. Oscart neki!

Michelle Pfeiffer

Pfeiffer régi szerelmünk, már a Veszedelmes viszonyokban imádtuk, amiért a legjobb mellékszereplőként Oscarra is jelölték, akárcsak az Azok a csodálatos Baker fiúk és A szeretet földje főszerepéért, de csodás volt a Sólyomasszonyban, az Az Eastwick-i boszorkányokban, a Krumplirózsában és Az ártatlanság korában, és a fantasztikus Macskanő volt a Batman visszatérben. Szóval lett volna miből válogatni a színésznő fénykorában, aki aztán elkövette azt a „hibát”, hogy a családja kedvéért egy időre visszavonult, és most nagyon nehéz visszatérnie. Ettől függetlenül egy jó rendező és egy jó szerep bármikor rátalálhat, korától függetlenül, és akkor megvan az a fránya díj.

Johnny Depp

Tény és való, az elmúlt évek ripacskodásáért mi sem adtunk volna semmiféle díjat, és Depp legutóbbi, már javuló tendenciát mutató játéka a Fekete misében is legfeljebb erős közepesnek mondható, de azt senki sem állítja, hogy Depp nem Oscar-kaliberű színész. Jelölést persze kapott már, a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya, az érzelgős Én, Pán Péter és az A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka főszerepéért, de messze nem ezek voltak a legjobb alakításai, hanem a Halott ember és az Ed Wood, ha hirtelen kell kettőt mondani, és persze imádtuk az Ollókezű Edwardban, de az se ma volt. Johnny, szedd magad össze, és meglesz az az Oscar!

Amy Adams

Amy Adams korunk talán legjobb színésznője, drámai és komikai alakításai egyformán zseniálisak, mivel mindent képes eljátszani, nehezen beskatulyázható, de eddig csupán „körbelőtték” a nominációkkal, amik jól hangzanak és nyilván segítették karrierje során, de mégsem díjakról beszélünk. Az Amerikai botrány révén egy legjobb női és a The Master, a Kétely, A harcos és a Junebug esetében egy legjobb női mellékszereplői jelölést kapott, és mindegyiknél nagyon közel járt a győzelemhez. Amy okos, de tud egyszerűnek látszani, a külseje inkább átlagos, de képes gyönyörű és kihívó lenni, minden jól áll neki, és nem véletlen, hogy hamarosan újra ő lesz Superman csaja, bár az ilyen szerepek inkább pénzt és elismertséget hoznak, mint díjakat.

Edward Norton

Így igaz, korunk egyik legzseniálisabb színésze még sosem vihette haza a kopasz arany szobrocskát, igaz, jelölése már van a Legbelső félelem és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) esetében mellékszereplőként, az Amerikai história X-ért pedig főszereplőként, de a Harcosok klubja főszerepért még egy plüssmacit sem kapott, pedig tud vicces, kedves, ijesztő, sunyi, erőszakos és zöld óriás is lenni - na jó, nyilván nem a Hulk filmben nyújtott alakítása miatt reklamálunk. Nortonban az is fantasztikus, hogy szinte kortalan: a Birdman zseniálisan hibbant színészeként 3 másodpercébe került Emma Stone elcsábítása, és semmi kétségünk, hogy ha valóban megpróbálná, pont ennyi ideig tartana bárkinek a fejét elcsavarni, pedig nem is az a macsó fazon.

Naomi Watts

Mivel Edward Nortonnal az imént értünk a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)-hez, logikusan következik Naomi Watts felemlegetése ugyanezen film kapcsán. A színésznőt jelölték a kissé érzelgős A lehetetlen főszerepéért és a mélabús 21 Grammért, de ezeknél sokkal, de sokkal jobb volt a King Kong remake-ben és persze David Lynch A sötétség útja - Mulholland Drive-jában, és közmegegyezés szerint az a tény, hogy az utóbbi zseniális alakításért nem kapott Oscar-t, de még jelölést sem, nagyban diszkreditálja magát a díjat. A Guy Pearce-hez hasonlóan Angliában született, de Ausztráliában felnőtt Watts hihetetlen érzékenységgel játszik el bármit, de képes nagyon kemény és szikár is lenni, és egészen biztosan okoz még meglepetés nekünk.

Gary Oldman

Furcsa belegondolni, hogy eddigi 84(!) szerepe mindössze egy jelölést hozott a brit színésznek, azt is elég későn, és bár egy remek filmben, a Suszter, szabó, baka, kémben, de nem egy kiemelkedő alakítással - legalábbis önmagához képest. Igaz, Oldman rengeteg nagy produkcióban tűnik fel megbízható, de lecserélhető karakterszínészként - lásd Gordon felügyelő Batman oldalán -, de filmográfiájában rengeteg csodás alakítás szerepel, mint a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Sid és Nancy vagy az A pokol konyhája. Oldman egyébként rendez is, Éhkoppon (1997) című erősen nihilisztikus filmjével számos díjat nyert, és idén fejezi be Flying Horse című életrajzi filmjét Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes és Amanda Seyfried főszereplésével.

És íme még néhány név:

John Goodman, Ralph Fiennes, Michelle Williams, Liam Neeson, Sigourney Weaver, Viggo Mortensen, Kevin Bacon, Josh Brolin, Uma Thurman, Ed Harris, Donald Sutherland, Steve Buscemi és persze Bill Murray!