A születésnapos Ridley Scott 10 legjobb filmje

1937. november 30-án született az egyik legnagyobb élő rendező, Ridley Scott, a legenda, aki idén is két filmmel jelentkezett (Az utolsó párbaj és A Gucci-ház), mi pedig összeraktunk egy jó kis listát a legjobb munkáiból.

Mentőexpedíció (2015)

Íme, a film, amiben Matt Damonnak az égvilágon senkivel nem kell osztoznia a reflektorfényben, senkit nem kell lejátszania, mert az első pár percet leszámítva egyedül játszik végig. Ő ugyanis az az űrhajós, akit társai véletlenül magára hagynak, amikor sietve menekülniük kell a Marsról pár aprócska vihar elől, neki pedig egyedül kell boldogulnia az elkövetkező nem is olyan rövid időszakban. És a film a címbeli mentőakció mellett elsősorban arról szól, hogyan boldogul hősünk, és hogyan küzd az egyedüllét és a magány ellen. És Damon egyrészt nagyon jó, másrészt nagyon vicces, és maga a rendező, Ridley Scott is meglepően könnyedre vette a figurát, pedig ha sci-firől van szó, akkor ő egész más irányba szokott elmenni.

A film megnézhető az AppleTV-n

Trükkös fiúk (2003)

A sokat tapasztalt Roy (Nicolas Cage) és ambiciózus védence, Frank (Sam Rockwell) profi szélhámosok, és az üzlet virágzik. Roy magánélete azonban messze nem ilyen sikeres. Kóros érzékenysége és annak tünetei már "munkája" sikerességét kezdik veszélyeztetni, ezért kénytelen pszichoanalitikushoz fordulni. Gyors segítséget vár, de a terápia váratlan fejleményeket hoz az életébe. Megtudja, hogy van egy 14 éves lánya, akinek létét sejtette ugyan, de sosem szerzett róla bizonyosságot. Ami azonban még zavarbaejtőbb, Angela (Alison Lohman) találkozni akar apjával, akit sosem ismert. És

a jelek szerint minden nagy rendező egyszer megcsinálja a saját szélhámosfilmjét

– Scottnál ez a pillanat 2003-ban jött el.

A film megnézhető az AppleTV-n

Mennyei Királyság (2005)

A Gladiátor (2000) elképesztő sikere után mindenki egy újabb látványos, de érzelemgazdag történelmi eposzt várt Ridley Scott-tól, aki ezt le is szállította, de az ókori Róma után a középkori Szentföldet választotta a keresztes hadjáratok idejéből. És lehet, hogy nem Orlando Bloom volt a legjobb választás az amúgy valóban élt Balian de Ibelin szerepére, aki egyszerű kovácsból lett Jeruzsálem védelmezője, egyszerűen azért, mert túl cingár ahhoz, hogy elhiggyük neki, hogy könnyedén bánik egy hatalmas kétkezes pallóssal és vígan szaladgál a nehéz páncélban, szerintünk Bloom felnőtt a feladathoz. A Marokkóban forgatott film hatalmas siker lett a Közel-Keleten, mert méltó ellenfelekként ábrázolja a muszlimokat, akik ekkor sok szempontból magasabb kultúrát képviseltek. Scott valóban törekedett arra, hogy árnyalt képet mutasson a korról, de figyelt a kalandra, és kapunk egy szerelmi szálat is a gyönyörű Eva Greennel.

A film megnézhető az HBO GO-n

Amerikai gengszter (2007)

Ridley Scott „fekete-fehér” gengszterfilmjének főhőse Frank Lucas (Denzel Washington, ritka negatív szerepeinek egyikében), aki Harlem egyik fekete főgengszterének hallgatag sofőréből agyafúrtságának köszönhetően váratlanul a belvárosi drogkereskedelem ura lesz – hamarosan pedig nemcsak az alvilágot uralja, de a legális társasági élet szupersztárjává is válik. Richie Roberts (Russell Crowe), a társai által lenézett becsületes zsaru felfigyel Lucasra, és magányos harcosként veszi fel vele a harcot. Mindkét férfi szigorú erkölcsi kódex szerint él, csak a törvény két ellenkező oldalán – végső összecsapásuk elkerülhetetlen, és csak az egyikük kerülhet ki belőle győztesen.

A film megnézhető az HBO GO-n

Thelma és Louise (1991)

Ki tudja, hogyan csinálta, de Ridley Scott tényleg tudta, hogyan viselkednek a legjobb barátnők, ha az egyik bajba kerül – vagy megismerkedik a még oly fiatal Brad Pittel. Louise (Susan Sarandon) csinos, talpraesett, kemény nő, pincérnőként dolgozik. Barátnője, Thelma (az ekkor még nagy sztárnak számító Geena Davis) viszont visszafogott és elkeseredett, belefáradt a háziasszony szerepébe. Louise rábírja Thelmát, rúgjanak ki a hámból, ruccanjanak ki a hétvégén, hogy elfelejtse a mindennapok gondjait. A két barátnő útja kellemesen indul, ám egy váratlan esemény örökre megváltoztatja az életüket. Amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise agyonlövi a fickót. Ettől kezdve állandó menekülés az életük. Megpróbálnak átjutni Mexikóba, mielőtt a zsaruk elkapnák őket – mi már tudjuk mi a vége.

A film megnézhető az AppleTV-n

A Sólyom végveszélyben (2001)

Ridley Scott a történelmi filmek mestere – és még sok minden másé! -, és egy, a világtörténelem számára epizódnak tekinthető összecsapásból rendezte meg a valaha készült egyik legjobb háborús filmet. Az ún. mogadishui csata bemutatása során láthatjuk, hogy a szomáliai hadúr elfogására indított kommandós akció hogyan és miért vallott kudarcot, miközben egy elképesztően izgalmas csatajeleneteket kapunk, ahol az egykori résztvevők által megélt dolgok szinte mind megjelenjenek a vásznon. Scottnak csupán egy helyen kellett kivételt tennie, az Ewan McGregor által alakított közlegény nevét és alakját meg kellett változtatni, az illető ugyanis később egy ronda szexuális zaklatási ügybe keveredett.

A Sólyom végveszélyben nem csak a legjobb és leglátványosabb háborús filmek egyike, de elképesztő szereplőgárdát is felvonultat.

A film megnézhető a Netflixen

Párbajhősök (1977)

Ridley Scott legeslegelső nagyjátékfilmjét, a Párbajhősöket (1977) saját maga indította útjára: saját zsebére rendelte meg a forgatókönyvet Joseph Conrad  megtörtént esetet feldolgozó novellája alapján, és óriási szerencséje volt a főszereplőkkel. Történetünk szerint Napóleon seregének egyik huszártisztje vérig sérti a bajtársát – valójában triviális ügyről van szó, hősünk egy parancsot továbbít, de a sértett fél él-hal a párbajért. A sértés persze nem maradhat megbosszulatlanul, Feraud hadnagy (Harvey Keitel) párbajra hívja ki az ellenfelét, D'Hubert hadnagyot (Keith Carradine), ám az első összecsapásuk döntetlenre végződik. Majd a második is, és a harmadik is. A negyedik párbajra az oroszországi hadjárat alatt kerülne sor, ha nem bukkannának fel kozák lovasok a hómezőn…  

A film megnézhető az AppleTV-n

Gladiátor (2000)

A Gladiátor 12 Oscar-jelölése fenomenális teljesítmény volt, amiből ráadásul ötöt díjra is váltott, köztük a legjobb filmnek és legjobb főszereplőnek járót, de a legnagyobb fegyvertény mégis egy egész műfaj újraélesztése volt. A Gladiátor a történelmi filmeken belül a 60-as években oly népszerű, ún. kard és szandál zsánert támasztotta fel, Scott pedig három filmből merített. A Római Birodalom bukása (1964) szolgáltatta a politikai intrikákat, hiszen itt is Marcus Aurelius császár utódlása a központi téma, a Spartacus (1960), ahonnan az egész gladiátorvonal jött, majd legvégül a Ben Hur (1959). Utóbbiban a rabszolgasorba taszított főhős megdicsőülése a római arénában az a központi téma, ami megfogta a film íróit, de ehhez kellett persze Russell Crowe elképesztő alakítása is.

A film megnézhető az HBO GO-n és a Netflixen is

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután visszanyeri az eszméletét, a testéből egy szörny kel ki - a filmtörténet legváratlanabb jelenetében! -, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba. Ridley Scott mindig idők legjobb sci-fijét alkotta meg, amit nem is képes elengedni, egyre tágítva annak univerzumát, ami tulajdonképpen nem is baj.

A film megnézhető az AppleTV-n

Szárnyas fejvadász (1982)

A Philip K. Dick írása alapján dolgozó Ridley Scott elképesztő világot alkotott meg ezernyi nyelvvel, kulturális hatással, amire még rá tudta húzni a klasszikus film noirok hangulatát is, hiszen a szökött androidok után nyomozó Deckard (Harrison Ford) és a gyönyörű Rachel (Sean Young) bármelyik 40-es, 50-es évekbeli fekete-fehér krimiben megállta volna a helyét, de Scott nagyobb léptékben gondolkodott, az emberiség lehetséges jövője járt a fejében. Filmjének felejthetetlen fináléjában a Rutger Hauer által alakított android váratlanul megkegyelmez a főhősnek, és a zuhogó esőben egy szívbemarkoló monológgal búcsúzik az élettől: „Én láttam olyan dolgokat, amiket ti, emberek el se hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat az éjben a Tannhäuser-kapunál. Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnyek az esőben. Az idő lejárt.”

A film megnézhető az AppleTV-n

 

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.