Az Index híreit olvassák legtöbben Magyarországon

A Reuters Institute által készített Digital News Report 2022-es kiadása szerint, online portálok közül az Index híreit olvasták leggyakrabban tavaly.

A kiadványban 46 különböző országban vizsgálták meg a hírfogyasztási szokásokat, Magyarországon egy 2013 fős minta alapján vették fel az adatokat, és egyebek között azt vizsgálták, hogy az egyes sajtótermékek hány felhasználót értek el. Itt két kategóriát mértek: az online és az offline piacot, ez utóbbiban összesítve nézték a televíziócsatornákat, rádiókat és a nyomtatott sajtótermékeket.

Az online piac tekintetében a felmérés kimutatta, hogy

Magyarországon az Index híreit olvassák a legtöbben.

A felmérés szerint a megkérdezettek 37 százaléka azt mondta, hogy hetente legalább egyszer olvassa az Indexet. Ezen belül pedig a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, hogy hetente legalább három különböző napon olvassák az Indexet, amely szintén a legjobb eredménynek számított ebben a kategóriában. A második helyre a heti olvasottság terepén kis különbséggel a 24.hu került, a 444.hu és az Origo.hu pedig harmadik helyet ért el holtversenyben. 

Az offline sajtótermékeknél az RTL Klub hírműsorait követték a legtöbben: a megkérdezett 48 százaléka mondta azt, hogy legalább heti egyszer a csatornára kapcsol. Utánuk a TV2 volt a második, az ATV pedig harmadik helyre futott be, vagyis a dobogós helyeket a televíziók vitték. (A nézettségi adatokról a Port.hu hetente számol be, a legutóbbi cikkünk ezzel kapcsolatban ide kattintva érhető el.)

A rádiók közül a Retro Rádió, a printlapoknál  pedig a HVG lett az első helyezett.

A riportból az is kiderült, hogy egyre többen olvassák az online sajtót, miközben az offline termékek elérése csökken, a megkérdezettek 87 százaléka tájékozódik az online felületekről, míg a tévéből 56 százalék - ez utóbbi 8 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.

 

Ezzel együtt Magyarországon az átlagnál jóval kevesebben bíznak a sajtóban, a megkérdezettek mindössze 27 százaléka,

ennél csak Szlovákiában rosszabb a helyzet, a többi régiós országban nagyobb a sajtóba vetett bizalom.

A magyarok 44 százaléka tartja  politikailag széttagoltnak a sajtót, aminél csak Lengyelországban volt magasabb az arány (54 százalék).

A sajtószabadság kérdésében Finnországban gondolták a legtöbben azt (50 százalék), hogy a sajtó szabadnak mondható az országban. Magyarországon jóval pesszimistábbak voltak az emberek: 15 százalék válaszolta ugyanezt, amely holtversenyben az ötödik legrosszabb eredmény volt a 46 országot tartalmazó mérésben (a bolgárok szintén 15 százalékban vélekedtek így, ennél pesszimistábbak pedig csak az spanyolok, olaszok, és a görögök voltak).

Borítókép: Getty Image / Forrás: Index