Birdman avagy a hosszú snittek

Filmes bravúrral, elképesztően hosszú snittekkel készült a mexikói rendező meglepetésfilmje: ő ugyanis nem rendezett még vígjátékot és meglepően jó kritikákat kapott a film!

Alejandro Gonzalez Iñarritu, a 21 Gramm és a Bábel két alkalommal is Oscarra jelölt rendezője új stílusra váltott: vígjátékot készített. A Birdman - A mellőzés meglepő ereje) (Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance, hazai bemutató: 2015. január 29.) sok sztárral készült: Michael Keaton mellett Edward Norton, Emma Stone és Zach Galifianakis is játszik benne. A film egy öregedő színészről szól, aki valaha szuperhősként lett híres, és a fesztivál beszámolók szerint nagyon vicces. Pedig Iñarritu igazából nem is változtatott hozzá a forgatási módszerein. A tapasztalt amerikai színészek mindegyik elborzadt, amikor megtudta, milyen hosszú részeket vesznek fel majd egyben: nem volt ritka, hogy 15 oldalnyi dialógust mondtak el, mire felhangzott az „ennyi” kiáltás, és közben természetesen minden mozgásnak is nagyon pontosan stimmelnie kellett.

Ami azt is jelenti, hogy rengeteget bakiztak. A mindössze 30 nap alatt készült film az idei Oscar-verseny egyik legbiztosabb befutójának látszik. A színészei viszont munka közben saját díjat alapítottak: a bakizási versenyben végül Emma Stone lett az első: az ő nyelve botlott meg a legtöbbször, vagyis miatta kellett a hosszú snitteket a leggyakrabban újravenni. Zach Galifianakis viszont nemcsak a legviccesebb szereplője a filmesekről szóló komédiának, hanem a legfegyelmezettebb is: a házi statisztika szerint ő teljesített a legpontosabban, a legkevesebb hibával.

Forrás: IC Press