Csütörtöki kínálat

Összeválogattuk a napi programokat, amelyben már találhattok nemcsak online, hanem élő programokat is. Kellemes időtöltést!

Tom Sawyer kalandjai

Online, május 13., 8h

Aki egyszer is olvasta, soha nem felejti el nagyszájú, kedves svihákot, Tom Sawyert. Különösen Becky Thatcher. Életben tartja őt az első pirosló fülű leányszerelem, ami Tom Sawyerhez köti. Becky nagymamakorba érve idézi fel azokat az időket, amelyet azok a napok tették ünneppé és persze bánattá is, amikor Tom mellett lehetett.

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve, május 13., 18h

Menj el Budapest egyik legújabb és izgalmas tematikus sétájára, amelyen bemutatják a középkori budai zsidóság ünnep- és hétköznapjait! A Budai Várséták új tematikus programján feltárul az egykori Zsidó utca egyik házának kapuja, és bepillanthattok egy család mindennapjaiba. Megismerkedhettek Hájimmal, egy 13 éves fiúval.

Online Club-est: Peru, az Inka Birodalom központja

Online, május 13., 18h

Virtuális utazásuk során elkalauzolnak titeket a híres limai aranymúzeumba. Beszélnek a Nazca-vonalak titkairól és ellátogatnak az inka birodalom fővárosába, Cuzcóba. Kihagyhatatlan látnivaló a Machu Picchu, az új hét világcsoda egyike. Tartsatok Almási Gabriellával!

Egy hölgy nyomában - Virtuális kulturális túra

Online, május 13., 18h

Egy hölgy nyomában – Gustav Klimt utolsó női portréja. Bodor Kata művészettörténész előadása.
Nincs már messze az idő, amikor újból vonatra ülhet az érdeklődő, hogy ellátogasson a bécsi Belvedere-be, amelynek legújabb kiállítása Gustav Klimt Hölgy legyezővel című festményét állítja középpontba. Amíg azonban ez nem lehetséges élőben is, megismerkedhettek születésének történetével, az életműben betöltött szerepével és későbbi sorsával egy virtuális kulturális túra keretében!

A Hétköznapi Hiánycikkek kiállításhoz kapcsolódó, tárlatvezetéssel egybekötött képelemző workshop

2B Galéria, május 13., 18h

A Hétköznapi Hiánycikkek projekt a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányosságaival és annak következményeivel foglalkozik. Miként lehet a szegénységről olyan vizuális nyelvezettel beszélni, amely nem az egyéni kiszolgáltatottság megmutatására, hanem a nehezített körülményekre és az azokkal való megküzdési stratégiákra fókuszál? A kiállításon megismerkedhettek az érintett társadalmi csoportok mindennapi gyakorlataival, a helyzet kihívásaival és korlátaival.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint – OMC live session

Online, május 13., 19h

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja. A stream ingyenes, csak kattints erre a linkre és már indul is.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Csaba Péter, km.: Pusker Júlia (hegedű)

Online, május 13., 19h

2021. március 25-én ünnepeltük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. A MÁV Szimfonikus Zenekar az évforduló napjára tervezett ünnepi hangversenyét a járvány miatt nem tarthatta meg, az emlékezés azonban most, néhány héttel később is aktuális. A Hegedűverseny szólistája, Pusker Júlia a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet. 

The anatomy of J. S. Bach's violin fugues

Online, május 13., 19h

Ábrahám Márta előadása a Kodály Intézetből, angol nyelven. Az online koncertet zoomon lehet követni, melyre ide kattintva regisztrálhatsz.

Zolbert Jazz & Wine Special: Koncert & Online Borkóstoló

Online, május 13., 19h

Egy igazán különleges élmény részesévé válhatsz, melyhez ki sem kell mozdulni, hiszen otthonod kényelméből kóstolhatod a kiváló borokat és élvezheted a könnyed jazz zenét, melyek tökéletes párost alkotnak. Az online esemény a LiveYu oldalán lesz elérhető, ahol a speciális hangulatgomboknak köszönhetően még a véleményedet is kinyilváníthatod, sőt, az élő chatben akár hozzá is szólhatsz az előadáshoz.

Folk-kocsmakvíz

Online, május 13., 19h

Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó baráti társaságot vár a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvíze minden hónap második csütörtökén! A 2020 nyarán meghirdetett kocsmakvíz-versenyek sikerén felbuzdulva ismét várják a játszani vágyó, 4 és 7 fő közötti baráti társaságok, csapatok jelentkezését! Kvízenként 9 csapat mérheti össze tudását.

RomaMoMA – kerekasztal beszélgetés

Online, május 13., 19h

Junghaus Tímea (Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet/ ERIAC igazgatója, Lara Khaldi kurátor, a documenta fiffteen Artistic Teamjénak tagja, Candice Hopkins kurátor (tbc). Moderátor: Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennale Budapest alapítója és vezetője. Élő közvetítés angolul az OFF-Biennale Budapest facebook oldalán keresztül.

Lajkó Félix és a Győri Balett - GisL

Online, május 13., 19h

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot. A bemutató valódi kuriózumnak ígérkezik – a Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre.

Kettőskereszt vagy amit akartok - Dombóvári István önálló estje, műsorvez.: Bellus István

Dumaszínház, május 13., 19h

Életünk jelentős része a közösségi oldalakon zajlik, ami alaposan átrendezte és újraalkotta a szokásainkat. De vajon tényleg ismerjük az ismerőseinket? Biztos, hogy szeret minket az, aki folyamatosan felfelé tartott mutatóujjat küld mindenre? Dombóvári István legújabb önálló estjében többek között ezekre a mindenkit érintő kérdésekre keres válaszokat. Stand up, jelenet és zene másfél órában.

Bacsó-Oláh-Orbán trió

IF Cafe, május 13., 19.30h

A jazz nagyszerű tanárai (nem csak átvitt értelemben) hangszereik mesterei: kihagyhatatlan esemény annak aki szereti jazz-t. Közreműködik: Bacsó Kristóf (szaxofon), Oláh Kálmán (zongora), Orbán György (nagybőgő).

Gerlóczy Zsigmond szólóest

Budapest Jazz Club, május 13., 20h

Gerlóczy Zsigmond - már csak életkorából adódóan is - pályája elején tart, de máris korosztályának egyik legígéretesebb tehetsége. Ilyen fiatalon ritka, hogy valaki szólóban a színpadra merészkedjen, ám Zsigának minden oka megvan rá, hogy kétségek nélkül vállalkozzon erre a produkcióra. A koncert teljes anyaga rögtönzött lesz, az első hangtól az utolsóig.

Man + Machine - A38 Eklektronika x Jägermeister

Online, május 13., 20h

DJ, producer, szelektor, a posztindusztrializmus, cyberpunk, és a futurizmus megszállottja. Indusztriális hangzás, sodró vokálok és erőteljes dubok jellemzik szettjeit, melyekben szabadon keveredik EBM, techno, post-punk, vagy akár metál - ezzel egy olyan, eklektikus világot teremtve, melyben fiatalkori zenei ízlése összemosódik a jelennel. Az A38 Hajó Panorámastúdiójában rögzített performanszt csütörtök este 8-tól közvetítik  a hajó Facebook és Youtube-csatornáján.

Táncszínház ON - Inversedance - Fodor Zoltán Társulat: Bohémélet

Online, május 13., 20.30h

Az Inversedance Társulat előadásában az operairodalom egyik legszebb és legtöbbet játszott művét, Giacomo Puccini Bohémélet című operáját állítja táncszínpadra. A darab fiatal művészek életét mutatja be, melyet átsző a szertelen fiatalság, a művészlét keserédes és rögös útja, az elhivatottság, a vágyakozás, a mulatozás és a szerelem.

Magán és nyilvános terek. Fotóalapú válogatás a Balázs–Dénes Gyűjteményből

FUGA, május 13-25.

Balázs Árpád és Dénes Andrea gyűjteményének egyik meghatározó iránya a neoavantgárd és a poszt-konceptuális művészet reflexiója olyan társadalmi ügyekre, amelyek a bennünket körbevevő privát és köztér átalakulásához, szimbolikus üzeneteihez kötődnek. A hetvenes évektől máig a művészek ezeket a témákat gyakran fotós eszközökkel vizualizálják. A kiállítás tematikája a FUGA-hoz, fotós nyelvezete a fesztiválhoz kötődik, miközben kritikai, gyakran humoros, néhol provokatív kortárs alkotásokat mutat be.