Egy fiúról - Nicholas Hoult portré

Nicholas Hoult nem csak azért tartozik a kedvenceink közé, mert hosszú ideig volt Jennifer Lawrence pasija és nagyon szép kék szeme van, hanem mert baromi tehetséges és rengeteget melózik.

Kapásból szimpatikus srác, vidám, életteli szemekkel, kicsit elálló fülekkel és furcsán kanyarodó szemöldökkel, aki nem véletlenül lett fiatalon sztár. Azon túl, hogy Hollywoodban már évek óta szó szerint kapkodnak a fiatal brit színészek után, Nicholas Hoult tényleg rendkívüli tehetség, aki már kiskora óta gyűri az ipart, most pedig az Ütközés című, inkább korrekt, mint jó akciófilmben láthatjuk Anthony Hopkins és Ben Kingsley oldalán. Nicholas Caradoc Hoult 1989. december 7-én született az angliai Workingham-ben, Berkshire megyében. Hoult a harmadik gyerek négy testvére közül, anyja, zongoratanár, apja pedig pilóta a British Airways-nél. A kis Nick fiatalon otthagyta az iskolát, hogy csakis a színész karrierjére koncentrálhasson, és már 7 éves kora óta játszik színházban, tévében, filmekben. 1996-ban megkapta első filmes szerepét az Intim kapcsolatok című filmben, de már előtte is feltűnt kisebb tévés szerepekben.

Első valóban komoly filmszerepe 2002-ben az Egy fiúról című filmben volt, ahol a kis Marcust alakította Hugh Grant oldalán, és valóban egyenrangú felek voltak. Népszerűségét két tévésorozat növelte, a Star, ahol Bradley Fisher-t alakította, a 13 éves gyereksztárt, illetve a Skins, ahol egy sármos, népszerű Tony Stonem volt, a született vezéregyéniség. Ezt követte az Egy egyedülálló férfi (2009), ahol Colin Firth újkeletű szerelmét játszotta, és a nagy nemzetközi – vagy inkább amerikai? -áttörés, az X-Men - Az elsők  (2011). Hoult  ugyan nem tartozott a főszereplők közé, de meghatározó alak lett a szériában, mint a kékké változó mutáns, a Bestia – és itt jött össze Jennifer Lawrence-szel, akivel úgy két évig jártak. Mert Nicholas amolyan hőszerelmes alkat, amit az Eleven testek című horror-vígjátékban is bizonyíthatott, mint érző szívű zombi, akinek élőhalott társaival kell megküzdenie az igaz szerelemért.

Az óriásölő (2013) című kalandfilm felejthetőre sikerült, bár nem volt vele semmi különös probléma, csak nem dobott túl nagyot, ahogy a Sötét helyek thriller sem, ahol Charlize Theron oldalán játszott, ami egy későbbi, sokkal komolyabb közös munkának ágyazott meg.  A soron következő mutánsfilmben, az X-Men - Az eljövendő múlt napjai újra kék lehetett, míg a Kill Your Friends című angol thrillerben az Amerikai pszichó angol verzióját játszotta el gátlástalan zeneipari fejesként. És jött a nagy durranás, a Mad Max - A harag útja (2015), eddig talán legjobb szerepe a félőrült, de végül jól döntő vadember, Nux, az egyik hadifiú, aki a száguldás és a harc megszállottja – és Nicholas szemében tényleg ott csillogott az eszelősség, amikor ezt a kimeszelt figurát hozta Tom Hardy és Charlize Theron partnereként.

Az Azonosak című sci-fi szerelmesfilmben Kristen Stewart szívét nyeri el, majd újra egy X-Men filmben láthattuk, az X-Men - Apokalipszisban, ami a franchise talán legkevésbé sikerült része, és most itt az Ütközés. Legközelebb a Sand Castle, vagyis homokvár című iraki háborús filmben láthatjuk, a Rebel in the Rhy-ben pedig J.D. Salingert, a Zabhegyező íróját keli életre. Hoult ugyan alapjáraton is szimpatikus, de nem árt tudni, hogy a jótékonykodásban is élen jár, profin kosarazik és játszik a harsonán! Bizony ám!