Egy furcsa lány kultikus filmjei

Ma ünnepli 48. születésnapját Juliette Lewis, ennek örömére összegyűjtöttük a legjobb filmjeit.

Juliette Lewis a 90-es évek elején pillanatok alatt tört be az A-kategóriába A rettegés fokával, amiért Oscarra is jelölték. Ezt olyan filmek követték, mint a Született gyilkosok, az Alkonyattól pirkadatig vagy a Strange Days - A halál napja, ráadásul a bulvárlapok címlapjain is bérelt helye volt a Brad Pitt-tel való románca miatt. A 90-es években aratott sikereit később már nem tudta megismételni, de az elmúlt évtizedekben is üzembiztosan hozza a kicsit furcsa, kattant karaktereket, és még egy menő rockbandát is alapított Juliette and the Licks néven.

Karácsonyi vakáció

Karrierje első komolyabb szerepében Lewis a hírhedt Griswold család lázadó tinilányát alakította. (A széria előző két filmjében két másik színésznő játszotta a karaktert.) A történet szerint a família az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra készülődik. A családtagok sürögnek-forognak, vásárolnak és csomagolnak. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek, és azon van, hogy sikerüljön titokban tartania. Ismerve a Griswold családot azonban tudható, hogy közeleg a katasztrófa. Ahol ugyanis Griswoldék megjelennek, onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul.

Elérhető: Apple TV

Cape Fear - A rettegés foka 

A pszichopata bűnöző, Max Cady (Robert De Niro) 14 évi börtön után kiszabadul, s csak egyetlen cél lebeg előtte: bosszút állni egykori ügyvédjén, San Bowdenen (Nick Nolte). Bowden hamarosan rájön, hogy jogi eszközökkel képtelen megvédelmezni gyönyörű feleségét és kamaszodó lányát, ezért vidékre menekül, ám az egyre ördögibb arcot öltő, semmitől vissza nem riadó Cady ide is követi. Végül Bowdennek Cape Fearnél kell szembenéznie a Gonosszal és akár élete árán is megvédelmeznie családját.

Scorsese az azonos című, 1962-es Rettegés fokának készítette el a remake-jét. A kritikusok De Niro mellett a Bowden lányát alakító Lewis teljesítményét is dicsérték, és egy Golden Globe-, illetve Oscar-jelölést is begyűjtött érte.

Elérhető: Apple TV

Született gyilkosok

Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) szeretik egymást és embert ölnek. Országúti zsarukat, durva kamionsofőröket, boltosokat és pincérnőket, útjukba akadó névtelen járókelőket. Egyetlen halálravált szemtanút azonban mindig életben hagynak, hogy üzenetül vigyék: itt járt Mickey és Mallory.

Tarantino forgatókönyvéből Oliver Stone rendezett egy brutális botrányfilmet, amelyben Lewis a karrierje talán legemlékezetesebb alakítását nyújtotta. A Velencei Filmfesztiválon meg is kapta érte a legjobb színésznőnek járó díjat.

Elérhető: Prime Video

Strange Days

1999. december 31., Los Angeles. Lenny Nero, a lecsúszott exzsaru veszélyes ügybe keveredik a harmadik évezred előestéjén. A férfi az újfajta illegális virtuális droggal, a "klipekkel" üzletel, amelyekre más emberek emlékeit, érzelmeit közvetítik. Ez minden drognál izgalmasabb, az ember részese lehet valaki más életének. Egy nap kezébe kerül egy klip, ami egy gyilkos emlékeit tartalmazza, amit a prosti meggyilkolásakor rögzített. Lenny egyre mélyebbre merül a zsarolás, erőszak és gyilkosság örvényébe.

Kathryn Bigelow bemutató idején megbukó, de később kultikussá váló sci-fi thrillerében Lewis egy rocksztárt alakított, és saját maga énekelte fel a dalait.

Alkonyattól pirkadatig

Amikor a Gekko testvérek lába alatt forróvá válik a talaj, Mexikó felé veszik az irányt. Útközben elrabolnak egy prédikátort a gyerekeivel és a lakóautójával együtt. Egy kocsmánál állnak meg, nem sejtve, hogy a hely valójában vámpírtanya.

Roberto Rodriguez vámpíros akciófilmjében, amelynek Tarantino írta a forgatókönyvét, az ekkor már 23 éves Lewis ismét egy lázadó tinilányt alakított.

Elérhető: Apple TV

Hullahegyek, fenegyerek

Két bűnöző, Parker (Ryan Phillippe) és Longbaugh (Benicio Del Toro) régóta társak és abban reménykednek, hogy ezúttal simán és erőszak nélkül nagy pénzhez juthatnak. Elrabolnak egy lányt, Robint (Juliette Lewis), akiről kiderül, hogy kilenc hónapos terhes béranya: egy gengszter számára hordja ki a gyerekét. Az események váratlan fordulatot vesznek és az egész ügy sokkal bonyolultabbá válik, mint amit a páros eddig elkövetett. Ráadásul Parker beleszeret a furcsa lányba.

Augusztus Oklahomában

A Bogárűző és a Gyilkos Joe című színdarabok, valamint a belőlük készült filmadaptációk szerzője, Tracy Letts ezúttal egy botrányos család életét tárja elénk. A költő Beverly Westonnak (Sam Shepard) alkoholproblémái vannak, felesége, Violet (Meryl Streep) pedig szájrákkal küzd, ráadásul egyre inkább kezd rákapni a drogokra. A férj úgy dönt, hogy felfogad egy 24 órás gondozót Violet mellé. Néhány héttel később fel is bérlik e célra Johannát (Misty Upham). Majd Beverly eltűnik, amely arra ösztönzi a családot, hogy összegyűljenek megkeresni, ám néhány nappal később kiderül, hogy a családfő öngyilkosságot követett el. Az egész család részt vesz a temetésen, köztük Violet és Beverly lányai, Barbara (Julia Roberts) és Karen (Juliette Lewis), valamint a házban lakó Ivy (Julianne Nicholson) is. A következő néhány napban azonban elharapóznak az indulatok.

Elérhető: Netflix