Éjszakai hajsza

Jaume Collet-Sera rendező eddigi hat filmjéből az utolsó hármat Liam Nesson főszereplésével forgatta. Ez már komoly viszony. Nem ritka az ilyen, rendező-színész kapcsolat, gondoljunk csak a Scorsese-De Niro, Scorsese-Di Caprio, Ridley Scott-Russel Crowe, stb párosokra. Persze nem mindig sülnek ki jó dolgok ebből, lássuk, hogy most mit kapunk a pénzünkért.

Liam Nessont minden mennyiségben, aki most is kőkemény, de nem a törvény oldalán. Kiégett, alkoholista ír exbérgyilkos, akit mindenki utál, vagy lenéz. Ám amikor fia (Joel Kinnaman) önhibáján kívül bajba keveredik, akkor tűzön-vízen át harcol maradék családjáért. Ja, tényleg nagyon eredeti. No de kell egy főgonosz is, mert nem buli a buli nélküle. A film nagy dobása Ed Harris az ír keresztapa szerepében. Harris és Neeson, a két nagy öreg még az ilyen nyúlfarknyi, kétszavas karaktereket is meg tudja tölteni élettel. Beszélgetésük minden szava aranyat ér, még szinkronosan is. Nem azért, amit mondanak, hanem ahogyan mondják. Ezt még a szinkron se tudja elrontani, bár Harris hangja nem lett az igazi.

Szóval gengszterek, két nagy név, de csak egyikük élheti túl. Igen, valószínűleg a kiváló Szemtől szemben adhatta az ihletet. Itt is van éttermi beszélgetés, ráadásul egész jó. Sajnos a film nem ér fel (nem érhet fel) a nagy előddel, de szép próbálkozás. Pedig van itt minden. Bérgyilkos, korrupt és tisztességes rendőr felváltva, elhallgatott múlt, stb. Ám a történet erőssége, ha van ilyen, az a két apa viszonya. Mindkettőjük indítéka átérezhető, megérthető. Mindketten az egyszülött fiukért teszik, amit tesznek. És melyik szülő ne tenné meg ugyanezt, ha az ő gyerekéről lenne szó? Ilyenkor már a régi barátság is érvényét veszti, és csak egy maradhat.

Az operatőri munka néhol egészen ötletes, a forgatókönyv már kevésbé. Van ideje a cselekménynek kibontakozni, viszont így kevesebb idő jut az akciókra. Cserébe azok változatos helyszínen (lakás, klub, toronyház, erdő, utca) játszódnak, pörgősek, kemények.

Az ilyen filmre mondják, hogy tisztességes iparosmunka. Nem árul zsákbamacskát. Pontosan tudod, mire ülsz, be, azt is kapod. Meglepődni nem nagyon fogsz, de csalódni sem. És ez elég is.

Akinek a trailer tetszett, annak merem ajánlani. Jó kis akciófilm, de nem több. Aki ezt nem szereti, az kerülje, a többieknek meg irány a mozi.

Az imdb-n 7,3 ponton áll, az RT indexe 54%. Az igazság valahol félúton lehet.

Harris miatt szerintem 65%.