Elhunyt Vangelis

A legendás görög zeneszerző 79 éves volt.

A Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász Oscar-díjas zeneszerzője, Vangelis még kedd éjjel meghalt. Görög sajtóértesülések szerint egy francia kórházban kezelték koronavírussal.

Az Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu néven született művész autodidakta módon tanult meg zongorázni, karrierjét a 60-as években olyan együttesekben kezdte, mint a The Forminx és az Aphrodite’s Child. A 70-es években több természetfilmnek szerzett zenét, így figyelt fel rá a filmipar is. 1975-ben megalapította a saját stúdióját Londonban, ahol a kísérleti jellegű szólóalbumain dolgozott.

A világhírnevet végül az 1981-ben bemutatott Tűzszekerek című film hozta el neki, amellyel megnyerte a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjat. Szokásához híven ebben a filmzenében is saját maga játszotta fel az összes hangszert a szintetizátortól a zongorán át az ütősökig. Az Oscar-gálára nem volt hajlandó elmenni, mondván, hogy utálja a versenyzés koncepcióját.

A Tűzszekerek sikere után az egyik legkeresettebb zeneszerző lett, olyan filmeken dolgozott, mint a Szárnyas fejvadász, 1492 – A Paradicsom meghódítása, a Nagy Sándor, a hódító vagy a Keserű méz.

Elektronikus hangzású filmzenék készültek korábban is, de Vangelis sikereinek köszönhetően lettek általánosan elfogadottak a 80-as években a szintetizátor alapú kompozíciók.

Szerzett zenét színházi és balettelőadásoknak, atlétikai világversenyeknek, és ő komponálta a 2000. évi nyári olimpiai játékok záróceremóniájának zenéjét, illetve a 2002-es futball-világbajnokság hivatalos himnuszát.

Többek között megkapta a Francia Becsületrend Lovagja elismerést, hazájában pedig tiszteletbeli doktori címben részesült. Magánéletét rejtély övezte, egyes hírek szerint kétszer is megházasodott, de gyereke nem volt.

Via: Variety