Fehér árnyék

A rasszismust valamennyire ismerjük. Most adjuk hozzá azt a hülyeséget, hogy az orrszarvú szarva csodagyógyszer, és máris kész az a borzalom, ami az albínókat sújtja Tanzániában. Ott él az a hiedelem, hogy az albínók testrészei szerencsét hoznak, így speciális "vadászcsapatok" járják a vidéket.

Alias (Hamisi Bazili) élete enyhén szólva sem fenékig tejfel. Albinó, vidéken él, ahol még erősebb a babona, és igencsak szegények. Apja is albínó, akire a saját házában törnek rá a vadászok, hogy megöljék. Ezek után anyja nehéz szívvel, de a városba küldi Alias-t a nagybátyjához, hátha ott jobb sora lesz. Nem lesz. Az utcán árul, mindenféle vacakot, de pénzt alig keres vele. Beleszeret unokahúgába, de ezt nem nézik jó szemmel. Végül egy kifejezetten albínók számára létrehozott menedékházban, egy támogató családnál lel társakra a többi albínó gyerekkel együtt. Kosmos (James Gayo), a nagybáty, komoly bajban van. Sokkal tartozik egy uzsorásnak, végső kétségbeesésében elárulja a menedékház helyét. Hiszen ott a vadászok komoly zsákmányra tehetnek szert. De a film története csak keret, hogy megismerjük azt a borzalmat, amit át kell élniük az ottlakó albínóknak. És nem csak nekik. A szegénység Kelet-Afrikában is kemény, de ők szó szerint életveszélyben vannak az emberi ostobaság miatt. Ahol ember embernek farkasa, ott nem jöhet happy end a film végén.

Nyomasztó. Ez szó írja le legjobban azt az érzést, ami az első pillanatoktól befészkeli magát az emberbe. Érezhette ezt a rendező (Noaz Deshe) is, így néha beszúr egy-egy álomszerű, idilli jelenetet a többnyire dokumentarista jellegű képsorok közé. Szükség is van rá, mert ezek nélkül Alias pokoljárása már-már emészthetetlen lenne. Nehéz szabadulni a film hatása alól. A történet kemény és sajnos nem a képzelet szülötte. A színészek amatőrök, de hitelesek, az említett hangulat erős. A fényképezés nagyon életszagúvá teszi az egész alkotást, mégha néhol kissé hatásvadász is. A zene nekem furcsa volt, de illet a filmhez.

Csakis komoly szociális érzékkel bíró, és a téma iránt érdeklődő embereknek tudom ajánlani. Ennek ellenére nem bánja meg senki, aki megnézi, csak egy ideig nem fog mosolyogni.

Komoly alkotás, egy alig ismert problémáról, remek kivitelezésben. De csak saját felelősségre!

Az imdb-n 6,4 pontot kapott. Egyetértek, szerintem 65%