Halj meg máskor!

Be kell vallanom, bajban vagyok e filmmel kapcsolatban. Felesleges méltatnom: a Bond-filmek minden jellegzetessége megtalálható benne, mégpedig minden képzeletet felülmúló kivitelben. Hogy édeskések a párbeszédek? Némely jelenet kiszámítható? Képtelennél képtelenebb esetek özöne zúdul ránk? Kit érdekel! Hiszen egy Bond-filmről van szó.

Kedvenc ügynökünk (Pierce Brosnan) ezúttal nagy szószba kerül. Koreai akciója során árulás miatt az északiak fogságába kerül. Két évet kell lehúznia válogatott kínzások mellett egy rideg, nyirkos börtönben. Mire fogolycserével kiszabadítják, a mindig tökéletes külsejű hős torzonborz alakká változik.

A szabadulás azonban nem túl örömteli: M (Judi Dench) visszavonja megbizatását. Bond azonban megszegi a szabályokat, megszökik és önálló akcióba kezd: ki akarja deríteni árulója kilétét. Kisebb világkörüli utazás után rábukkan a megátalkodott főgonoszra, aki természetesen világuralomra tör. Csinos segítője (Halle Berry) társaságában nekilát az emberiség megmentésének...

Lee Tamahori rendező az egyik legparádésabb Bond-filmet hozta össze, amely méltó az évfordulókhoz: az idén negyvenéves filmfolyam huszadik darabját láthatjuk. Az új-zélandi rendező mérnöki precizitással készítette el ezt a darabot, a Bond-világ kötelező (és mindent túlszárnyaló) kellékeit egymás mellé illesztve.

Az alkotók több helyen tisztelegnek a korábbi filmeknek és alkotóiknak. A tv2 Bond-sorozata által 007-es ügyben immár jól tájékozott hazai lakosság bizonyára örömmel fogja felfedezni ezeket.
Méltatást érdemel a látvány és a fergeteges kalandok özöne, amelynek szupertechnika uralta küzdelmei közé - nagy örömömre - bekerült egy vívójelenet, amikor is a főhős és a főgonosz megküzd egymással.

Öröm volt látni, hogy a klasszikus kalandfilmes kardcsörte még mindig az, amelyik a legjobban lázba hozza a közönséget. Persze a technikarajongók se csüggedjenek: kütyükből, szuperfegyverekből is bőven akad elég, hogy a legújabb Bond-autóról ne is szóljak...

Pierce Brosnan nőügyben sem jár rosszul: az egzotikus szépségű Berry mellett a britek új üdvöskéjét, Rosamunde Pikét is begyűjti magának. Bár az szerepe szerint csak az ágyban dől be neki...

De elég a szóból: bizton állíthatom, hogy a széria egyik legjobb darabját láthatja a kedves olvasó. Ha beül a moziba, olyan kaland-, kép- és hangorgia részese lehet -- szinte észre sem veszi, hogy repül az idő.

Hogy édeskések a párbeszédek? Némely jelenet kiszámítható? Képtelennél képtelenebb esetek özöne zúdul ránk? Kit érdekel! Hiszen egy BOND-filmről van szó.