House, aki azért inkább Sherlock Holmes

Minden idők egyik legsikeresebb kórházsorozata, pedig valójában nem is kórházsorozat, hanem krimi. Sőt detektívtörténet!

A Doktor House 2004 novemberében jelent meg először a Fox műsorán, 2012-re pedig a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, a cinikus orvost akkor 66 országban 81,8 millióan nézték hétről hétre, és ezzel a világ legismertebb sorozatszínésze is lett a House-t alakító Hugh Laurie.

Doktor House ugyan nehezen felismerhető betegségben szenvedő pácienseket gyógyít diagnosztikai csapatával a Princeton‑Plainsboro Egyetemi Kórházban, de valójában pont úgy nyomoz, mint Sherlock Holmes, csak nem zseniális bűnözőket akar elkapni, hanem vírusokat és baktériumokat. Kórképet.

A párhuzam szándékos: House is mogorva, életunt, ellenben szeret a hangszerével visszavonulva elmélkedni, egyetlen barátja pedig Wilson, ami ugye majdnem úgy hangzik, mint a Watson. Ráadásul House is ugyanúgy, csak úgy mellékesen, mégis időnként nagyon mélyre ásva elmélkedik az élet nagy kérdésein, mint Holmes. És a válaszok, amiket talál ugyanúgy az erkölcs határain egyensúlyoznak, mint a XIX. századi detektívregényben.

A House-t azért ne nagyon nézze, aki hajlamos a hipochondriára. Ugyan a kórház világát nem éppen élethűen ábrázolja, de a betegségek nagyon is valódiak: a nyolc évad alatt külön orvoscsapat dolgozott a forgatókönyvírók mellett, hogy minden diagnózis pontos legyen.

House útkeresése ugyan 2012. májusában véget ért, de a sorozat azóta is pótolhatatlan: lassan a magyar kereskedelmi csatornák műsoráról is
kikopott, de a FEM3-on még most is adják. Kedden és szerdán is este 9-től nézhetjük meg, hogy akkor most egy ritka trópusi betegség ellen küzd-e éppen House, vagy inkább a saját démonaival néz szembe minden egyes eset felgöngyölítse közben.