Hová menjünk pénteken?

Programkalauz a PORT pénteki kínálata alapján.

Évszázadok női szemmel I.

Magyar Nemzeti Múzeum, október 15., 16:00

Milyen történetet rejt egy női korona vagy egy rezgő? Mit mesél viselőjéről egy esküvői ruha, és mit a készítőjéről egy úrasztala terítő? Tematikus, élőszereplős tárlatvezetésünkön olyan nőket helyezünk a középpontba, akik a férfiak uralta közép- és kora újkorban tevékenységükkel maradandót tudtak alkotni.

Klukon Edit és Ránki Dezső koncertsorozata • 4.1

Régi Zenekadémia, október 15, 17:00, 19:30

Liszt szimfonikus költeményei számos zenén kívüli forrásból nyerték inspirációjukat, de talán a legmeghatározóbb forrást az irodalom jelentette. Klukon Edit és Ránki Dezső sorozatának első hangversenyén Tassótól Goethén és Byronon át Victor Hugóig az európai irodalom több évszázados hagyományának sajátosan egyéni, kizárólag Lisztre jellemző zenei reflexióival találkozhatunk.

Dárdai Zsuzsa: ÁG-BOG

Írók Boltja, október 15., 17:00

A szerzővel Bojár Iván András művészettörténész, a Magyar Narancs ex-főszerkesztője, Saxon-Szász János képzőművész, a MADI és Árnyékkötők folyóiratok szerkesztője, a Széchenyi Akadémia rendes tagja beszélget. Közreműködik Lachegyi Róza hegedűművész.

Vadak Ura -The Covenant

RAM Színház, október 15., 18:00

Hűség, kaland, szerelem, misztika, szépség, a természet dicsérete, ének, zene, tánc, próza, költészet és a Tesla musicalben megszokott nagyívű slágerek, melyek az előadás után hosszú órákkal később sem mennek ki a fülünkből… Az új magyar musical mindezeket ötvözi és kínálja egy szeretnivaló, veszélyekkel és katartikus pillanatokkal bőven dúsított story-ban, melyhez a roppant látványos vizuális élménykeretet 80nm tematikusan megépített LED fal díszlet hívat majd biztosítani! A remekbe szabott alkotás nem csak gyermekeinknek készül!

Krúdy asztalánál - Pesti album – publicisztikai írások 1919-1933

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, október 15., 18:00

Egy este Káli Ildikó szakíró, sommelierrel és válogatott borokkal. Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint Krúdy Gyula. A rendezvény helyszíne Krúdy Gyula utolsó lakóhelye. A rendezvénysorozaton „Szindbáddal” utazhattok és "megkóstolhatjátok" meg az író életét.

Lámpások birodalma

Esernyős, október 15. - november 19.

A Lámpás’92 Közhasznú Alapítvány képzőművészeti programja két évtizede biztosít lehetőséget az ország és Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket.

Danyi Zoltán: A rózsákról

Várkert Bazár, október 15., 18:00

A regény a rózsa motívumán keresztül az emberi sebezhetőségről is szól. A regény tanúsága szerint aki nap mint nap a rózsákkal foglalkozik, annak nem csupán a szépséget jelenti ez a virág, de folyamatos harcban áll vele: a rózsa megsebez. Míg A dögeltakarító című regény elsősorban a délszláv háborús tapasztalat poszttraumás működését mutatta meg, addig A rózsákról a hátországról szeretne beszélni. Arról, hogy mi történik a hátországban a háború alatt és után, arról, hogy mi az ára a túlélésnek. A regény azt a kérdést is felteszi, hogy hogyan élünk vissza a háborúval, mit teszünk vagy nem teszünk meg arra hivatkozva, hogy „háború van”.

Fekete-fehér (monodáma)

B32 Galéria és Kultúrtér, október 15., 19:00

Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írt színpadi adaptációt. Tessék beszállni. A hajó hamarosan kifut. Ahogy a gondolkodási idő, amely a következő lépés megtételére rendelkezésre áll. Szóval? Beszáll? Leül? És lép végre-valahára?

Kiállok magamért (bemutató)

KuglerArt Szalon Galéria, október 15., 19:00

A KVTársulat, a Láthatáron Csoport és a Névtelen Utak Alapítvány 2015-ben mutatta be a Kiállok érted című előadást, amely a fiatalkori prostitúció és az emberkereskedelem ellen emeli fel a szavát. A művészeti projekt létrejöttét több hónapos aktív társadalmi kutatómunka előzte meg az alkotók részéről. Olyan gyermekotthonokban felnőtt személyeket kerestek fel az alkotók, akiknek mára sikerült kitörniük a nehéz gyermekkori körülményeikből. Összesen 12 fantasztikus emberrel készült mélyinterjút, amelyeket felhasználva született meg a dokumentumszínházi előadás szövegkönyve. Az interjúalanyok között volt egyetemet végzett szociális munkás, fotós, prostitúcióból vagy bántalmazó kapcsolatból kilépett fiatal anya, közismert youtuber, gyermekeit egyedül nevelő apa vagy saját terményeit forgalmazó sikeres vállalkozó. A szereplők különböző szocio-kulturális hátterének köszönhetően az előadás nyelvezete gazdag és sokszínű. Ez a verbális gazdagság teszi a valódi élettörténeteken alapuló, dokumentarista anyagot különlegessé és egyedivé.

Saját drive

Jurányi Ház - Színházterem, október 15., 19:00

Hogyan lehet egy előadást a megszokott időbeli, térbeli tagoltságból és hierarchiából kibillenteni? Nem tudjuk, de próbálkozunk. A 0. lépéstől a bemutatóig mindent közösen terveztünk. Terveztük és nem sikerült, elképzeltük és más lett. Nem rossz, csak nem olyan. Tranzitzónában emésztgetjük a valóságunk és tervezgetjük a fényes jövőt.

Anyatigrisek

MOM Kulturális Központ, október 15., 19:00

Az elmúlt éveken hatalmas sikerrel játszott Menopauza rendezőjének újabb sikerdarabja a Városmajorban. Az év legizgalmasabbnak ígérkező musicalje másfél órányi könnyed kikapcsolódást ígér minden korosztály számára. A gyermek születése csak az első megpróbáltatás… Az anyaság egy életre szól. Végre hazánkban is látható a világhírű musical, Sue Fabisch legendás darabja!

Dzson Meklén vagyok

FÉM Arts & Café, október 15., 19:00

Akciósztárnak készül a magyar színművész. Elhatározásában segíti az ügynöke, a feladatra felkészíti az egykori filmsztár, s támogatja Feri, az egyszeri rajongó. Persze nem minden úgy sikerül, ahogy tervezték...

A vándorkutya

Vígszínház, október 15., 19:30

Minden hétvégén más család gondoskodik Vándorkutyáról. Imádják a gyerekek, de minden szülő másképpen fogadja. Hiszen Vándorkutya mindent lát! És mindent kiszimatol! Pass Andrea drámaíró abszurd pszico-thrillerét a Vígszínház számára írja. A társulattal először dolgozik, darabját maga rendezi.

Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes és a Manchester Camerata - Mozart+

Zeneakadémia, október 15., 19:30

Kétség nem fér hozzá, hogy Mozart 30 évesen már bőven érett zeneszerzői korszakában járt. Haydn és Mozart zenéjének egyik legavatottabb specialistája, Takács-Nagy Gábor 1786 tavaszán keletkezett alkotásokba enged betekintést zenekarával, a Manchester Cameratával adott koncertjén. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Várjon Dénes a szerző egyik legnépszerűbb zongoraversenyének lesz szólistája.

Diana esküvője

Budapesti Távmozi, október 15., 20:00

1981. július 29-e. A fenséges londoni Szent Pál-székesegyházban Károly herceg feleségül veszi Lady Diana Spencert. Ugyanezen a napon egy norvég kisváros gyárának menzájában is ünnepelnek. Ez Liv és Terje esküvői partija. A babakocsiban fekszik újszülött lányuk, Diana, akinek élete – híres névadójához hasonlóan – a következő években igencsak tartalmas lesz...