Jessica Chastain bemutatott az új abortusztörvénynek

De számos más híresség is kifejezte a közösségi médiában a véleményét július 4-én, az amerikai függetlenség napján – ami „csak azoknak ünnep, akiknek nincs méhük”.

Ahogy arról korábban a Soha, néha, mindig című, a témába vágó filmről szóló kritikánkban írtunk, május elején kiszivárgott az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon tervezete, amelynek értelmében eltörölnének egy közel 50 éves törvényt,

ami szerint a nőknek alkotmányos joguk dönteni az abortuszról.


Az Egyesült Államok legfelső szintű bírósága – amely egyúttal alkotmánybíróságként is működik – június végén határozott is az ügyben, és többségbe kerültek az abortuszt ellenzők, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az abortusz engedélyezéséről, tilalmáról, illetve a művi terhességmegszakítás végső határidejének szabályozásáról ezentúl az államok döntenek, így a konzervatív államokban minimálisra csökkentik a nők lehetőségét az időhatárt illetően (Floridában például július 1-jétől a korábbi 24 hét helyett a terhesség megszakítása csak a 15. hétig végezhető el – még abban az esetben is, ha a fogantatás erőszakos úton vagy vérfertőzés eredményeként történt), illetve egyes helyeken teljesen be is tilthatják az abortuszt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anita Elizabeth Bitton (@bitton) által megosztott bejegyzés


Amerika születésnapján, július 4-én, azaz a függetlenségi nyilatkozat kihirdetésének évfordulója alkalmából tartott nemzeti ünnepen, a függetlenség napján számos híresség ragadta meg a lehetőséget, hogy tiltakozzon a drasztikus szigorítás ellen. Kim Kardashian valóságshow-sztár például Instagram-sztorijában osztotta tovább Anita Elizabeth Bitton posztját, amelyben azt írja:

„Július 4-ét eltöröljük, a függetlenség hiánya miatt. Üdvözlettel: a nők”.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zooey Deschanel (@zooeydeschanel) által megosztott bejegyzés


A rózsaszín alapon feketével írt szöveget Kardashianen kívül édesanyja, Kris Jenner, illetve az Utódlás című sorozat sztárja, J. Smith-Cameron is megosztotta. Jessica Chastain színésznő egy más módját választotta a tiltakozásnak: mindkét kezével középső ujjat mutatva rakott ki magáról fotót a Twitter-oldalára, a képet pedig a „boldog függetlenség napját tőlem és a reprodukciós jogaimtól” szavakkal kísérte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brooklyn Decker (@brooklyndecker) által megosztott bejegyzés


Egy másik színésznő, Zooey Deschanel egy „Pro Roe 1973”-as feliratú pólóban pózolt (ez az a törvény, amit most töröltek el, és amelynek értelmében egészen eddig a nőknek alkotmányos joguk volt dönteni a saját testükről), Padma Lakshmi író-aktivista pedig egy, az egyház és az állam szétválasztását sürgető felirattal ellátott tortát tartva fejti ki véleményét, miszerint

nem igazán van mit ünnepelni ezen a július 4-én.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Padma Lakshmi (@padmalakshmi) által megosztott bejegyzés


Egy újabb aktivista, Jameela Jamil eközben azt írja:

„Függetlenség napja, hacsak nincs méhed.

Akkor »nyugodtan b*szódjál meg, és nem érdekel senkit, ha kib*szottul meghalsz, vagy kisiklik a jövőd és a mentális egészséged«-nap. Jól mondom? Szuper…” Brooklyn Decker modell többek közt azt fejti ki: „undorító, hogy tavaly ilyenkor még több joga volt az amerikaiaknak, mint most”. Sokan pedig egyszerűen csak annyit írtak ki közösségi médiás platformjukra, hogy „csak 10 éves” – arra a megerőszakolt kislányra utalva, akinek Ohióból Indianába kellett utaznia, hogy elvégezhessék rajta az abortuszt, mivel három nappal túllépte az előbbi államban érvényes 6 hetes (!) határidőt.


(via Page Six)