Kitekintő szerda

Bizony, ez a szerda eltekint mindenfelé, csak keretes szerkezetben. Elől-hátul a már jól ismert programok, köztük meg tekintet kicsit vidék felé, és evvel együtt külföldre is, majd az online tér következik, végül offline irodalom. Az este visszatér a levezető zeneanyag megnyugtató unalmába, és felkészít a hét folytatására.

Cseh Filmkarnevál 2022

Budapest, Online, február 23-27.

A Cseh Filmkarnevál az idén a hagyományos februári időpontban újra visszatér a Toldi moziba (miközben azokról sem feledkeznek meg, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak moziba jönni – ők online nézhetnek meg több fontos filmet). Az alkotások gyakran komoly témákat dolgoznak fel, legyen szó az idegen környezetbe került ember talajvesztéséről, törékeny családi kapcsolatokról, a mély traumákba süllyedő társadalom mikromodelljéről, a provinciális ál-erkölcs sújtotta „megtévedt“ egyének életéről, vagy a diktatúrában élők szürke hétköznapjainak panoptikumáról.

Tavaszváró séta Japánban - ingyenes online séta a kiotói botanikus kertben

Online, február 23., 8:00

Tarts velük Japánba a tavaszváró online sétán a kiotói botanikus kertben! Megnézik, hogy mi virágzik a város legnagyobb kertjében, és napindítónak megmerítkeznek a kezdődő tavaszi színekben. A sétak interaktív, ahol kérdezhetsz, kommentelhetsz.

"Zenegyerekeknek!" Juhász Lászlóval

Népszerű gyermekdalok, népdalok, hagyományőrző elemek, körtáncok, mondókák. Az állandó gitár-ének és ritmusszekció mellett megszólalnak még a furulyacsalád tagjai: a szopranínó, a szoprán- és altfurulya, a tilinkó…

Müpa, február 23., 10:00 

Sokadik alkalommal találkozhatnak a Ringató rendszeres látogatói karácsony előtt a Müpa Üvegtermében, hogy közös énekléssel, játékkal köszöntsék a közelgő ünnepet a sorozat müpás házigazdájával, Gáll Viktória Emesével, valamint édesanyjával, a Ringató alapítójával Gállné Gróh Ilonával. 

Mi jelent valódi segítséget az áldozatnak? Amikor együtt vagyunk a bajban - a katasztrófa lélektan felismerései - Mit tett velünk a pandémia? Eredményes és eredménytelen megküzdés. Mi történik a traumatizált személyben? Miként lehetséges gyógyulni a traumából? Az önstabilizálás lehetőségei. Mit tehetünk akkor, amikor elfogynak a szavaink és a válaszaink? A poszttraumás növekedés útjai.

2022. június 18. és szeptember 25. között documenta fifteen címmel szervezik meg Kasselban a 15. documentát. A nemzetközi rendezvényen az OFF Biennále Budapest csapata is bemutatkozik. Ennek apropóján a Goethe Intézet 2022 első félévében beszélgetéssorozatot szervez Magyar művészek a documentán: Vasarelytől az OFF-Biennáléig címmel.

A kabuki Japánban több mint négyszáz éve népszerű színjátékforma, amely eredetileg a XVII. században megerősödött nagyvárosi polgárság szórakozási igényeit elégítette ki. Színpompás díszletei és jelmezei, az európai barokk színpadtechnikáját is meghaladó szcenikai megoldásai, színészeinek szuggesztív arcfestése és bravúros mozgásformái ma már világszerte lenyűgözik a nézőket. Pedig az idők során alig változott. Története ugyanakkor megannyi titkot rejt.

Üdvözöljük a svéd hétköznapokban! Az élet napos oldala három pár életébe enged betekintést, akik mindenki számára ismerős problémákkal küzdenek. Válások, szerelmek, gyerek utáni vágyakozás, bizarr szülők és íratlan fürdőzési szabályok nevettetik meg a nézőt. A karakterekben és abszurd helyzetekben pedig egy kicsit mindenki magára ismerhet. Az azonos című tévé show Svédországban korszakos sikert ért el.

Az irodalmi beszélgető-sorozat második eseményén Juhász Anna irodalmár vendégei Szabó T. Anna költő, Kelevéz Ágnes irodalomtörténész és Györgyi Anna színművész lesznek, a programon a személyes kapcsolódási pontok mellett hangsúlyosan fókuszálnak a vendégek Nemes Nagy Ágnes Babits Mihályhoz kapcsolódó munkásságára.

Bujdosó János állandó figurája a hazai underground zenei világnak, zenekaraival bejárta Európát, rengeteg formációban fordult már meg, játszott többek között a PopIvánban, a Kistehénben, a Specko Jednóban, az Egy Kiss Erzsi Zenében, az Európa Kiadó jelenlegi szólógitárosa, a nemrég indult Péntek Esti Partizán late-night talk show háttérzenésze, újságíró, filmzeneszerző.

Open Mic Wednesdays @Pótkulcs

Pótkulcs, február 23., 21:00

Ha végre élő zenével szeretnéd körülvenni magad és be is szállnál: 15 perc lehetőséget kap mindenki. Mikrofont, vonalbemenetet és igény szerint egy akusztikus gitárt illetve elektromos zongorát a szervező biztosít.

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.