Kriminális karácsony

Nem sikerült jól a Karácsony, mert lebetegedett a gyerek, undok volt az asszony, nem tetszettek az ajándékok, a szőnyegre hányt a kutya és az egész nagyon sokba került? Lehetett volna rosszabb is! Íme egy sor klasszikus krimi és akciófilm, ahol pont Szenteste borult ki a bili.

Hulla, hó, telizsák (2000)
Íme a legbénább cím a listán, egy felemás filmmel. A börtönből szabadult autótolvaj, Rudy (Ben Affleck) nem akarja egyedül tölteni a Karácsonyt, ezért első dolga, hogy felvegye a kapcsolatot a gyönyörű lánnyal (Charlize Theron), akit levelezés útján ismert meg. Egész pontosan a cellatársa udvarolt neki, vagyis hősünk kamuzik, de nem ő az egyetlen, ahogy az kiderül, amikor váratlanul beállít a lány őrült bátyja és gyilkos bűnözőkből verbuvált csapata, akik mindössze néhány fontos információt akarnak megtudni Rudytól arról a kaszinóról, ahol szerintük dolgozott, és amelyet most ki akarnak rabolni. Hősünknek nem sok választása marad: ha beismeri, hogy másnak adta ki magát, kinyírják, de ha belemegy a játékba, a pénz mellett a lány is az ővé lehet. Igen, sok a kissé valószínűtlen fordulat itt és az átverés is, ahhoz, hogy mindent elhiggyünk, de izgalmas és mozgalmas darabról van szó, viszonylag jó nevekkel – bár gonoszt játszó Gary Sinise itt speciel csapnivaló.

Drágán add az életed (1988)
A filmről elsőként egy német filmes újságról értesültem, még nagyon fiatalon, és évekig azt hittem, hogy a Die Hard a német cím, de ez a dolog szerencsére később tisztázódott, hiszen az akciófilmek egyik igazi klasszikusáról van szó, amit még a számos, különböző minőségű folytatás sem tudott nekünk elrontani. Persze minden Karácsony estéjén történik, ekkor érkezik John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Csakhogy a felesége éppen egy céges bulin van a híres Nakatomi toronyban, és mint tudjuk, egy céges bulin bármi megeshet. Most például egy multinacionális terroristacsoport csap le a vendégseregre, élükön az éles eszű Hans Gruberrel (Alan Rickman), és csak McClane képes megállítani – vagy egyenként legyilkolni – őket. John McTiernan a szokásos terroristás-lövöldőzős-robbantós formulát sok humorral dobta fel, és azzal, hogy hőse egyáltalán nem sérthetetlen – szenved is rendesen -, a főgonosz pedig egyáltalán nem ostoba. Vicces módon a következő rész, a Még drágább az életed! (1990) is Karácsonykor játszódik, de hősünknek már egy washingtoni repülőtéren kell felvennie a kesztyűt a rosszfiúkkal.

Halálos fegyver (1987)
Íme a film, ahol a legfurcsább karácsonyi ajándék kerül átadásra: egy nagy kaliberű pisztolygolyó, amelyet az ajándékozó, Martin Riggs (Mel Gibson) eredetileg a saját fejébe akart repíteni, de miután felesége halála után újra elkezdte élvezni az életet és a rendőrségi munkát, illetve a rosszfiúk szitává lövését, már nincs rá szüksége. Az ajándékozott, Roger Murtaugh (Danny Glover) gyilkossági nyomozó, otthonülő, családszerető ember, aki már túl öreg ehhez az egészhez, de a kissé őrült Riggs-szel az oldalán fantasztikus dolgokra képes, például egy volt elitkatonák által irányított nemzetközi drogkartell felszámolására. Együtt túlélnek egy lövöldözést a sivatagban, felveszik a küzdelmet helikopterekkel és géppuskákkal, kézigránátokat hajigálnak, tetőről ugrálnak, megmentik Murtaugh elrabolt lányát, keresztülhajtanak a falon, áramütést kapnak, megisznak néhány pofa sört, megjavítanak egy motorcsónakot és elsütnek jó néhány poént, és a következő részben Mel Gibson is normális frizurát kap! 

Batman visszatér (1992)
Tim Burton extravagáns és tulajdonképpen zseniális Batman filmjében a Karácsony szolgáltatja a díszletet és ad apropót számos fordulathoz, amikor Gothamban megjelenik egy torzszülött, a Pingvin, aki váratlan szövetségesre lel egy korrupt üzletember személyében. Az ünnepre készülő város lakói csak kapkodják a fejüket, ahogy egy csapat cirkuszi figura előbb pénzt szór közéjük, majd totális káoszt okoz, hogy végül egy kisebb sereg, rakétákkal felfegyverzett igazi pingvin törjön az életükre. Csak egyvalaki képes szembeszállni velük: Batman, ám megzavarja a képet a Macskanő (Michelle Pfeiffer) megjelenése, akiről nehéz eldönteni, kinek az oldalán áll – de az egész Batman univerzum egyik legjobb karaktere. Mindez még akkor volt, amikor a denevérember (Michael Keaton) egy vicces figura volt, és nem a sötét lovag!

Utánunk a tűzözön (1996)
A kedves és teljesen átlagos háziasszony, Samantha Caine (Geena Davis) boldog családi életet él kislányával, és éppen a karácsonyi vacsorát készítené el. Csak egy dolog hiányzik a tökéletes idillből: a múlt. Egy majdnem végzetes autóbaleset azonban mindent megváltoztat. Megdöbbenve fedezi fel, hogy nyolc évvel ezelőtt ő Charly Baltimore volt, egy szupertitkos kormányzati szervezet profi ügynöke. Samantha felbérel egy magánnyomozót, Mitch Henesseyt (Samuel L. Jackson), hogy derítse ki a múltját, majd otthagyja családját, hogy befejezze a nyolc évvel korábban kudarcba fulladt akciót. Volt idő, amikor Geena Davis a legmenőbb színésznők közé tartozott, de erre már csak a nagyon öreg indiánok emlékeznek, itt viszont csúcsformában van, és a fene sem érti, hogy annak idején miért nem volt nagy siker ez a tökéletesen megírt, nagyon látványos film, amely ráadásul minden 9/11-es összeesküvés elmélet alapja, hiszen azt fejtegeti, hogy a CIA követte el az első WTC merényletet, hogy több költségvetési támogatást kapjon.