Meghalt a B-filmek legendája

Rogar Corman olyan neveket indított el a pályán, mint Jack Nicholson, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese vagy Robert De Niro.

Életének 98. évében, május 9-én elhunyt Rogar Corman, aki számtalan B-film rendezője és producere volt, valamint a filmipar sok későbbi nagyágyújának adott lehetőséget Scorsesétől, De Nirón és Jack Nicholsonig.

Filmjei forradalmiak és ikonikusak voltak, és megragadták egy kor szellemét. Amikor megkérdezték tőle, hogyan szeretne, hogy emlékezzenek rá, azt mondta: "Filmkészítő voltam, semmi több"

– áll a család közleményében.

Corman közel öt évtizeden át uralta a B-filmek piacát. Az ötvenes években olyan westernekkel kezdte, mint az Öt fegyveres a nyugaton és A seriffnő, de készített horrort és a sci-fit (The Day the World Ended, The Undead), és tinifilmeket is (Carnival Rock, Rock All Night).

A Charles Bronson főszereplésével készített 1958-as Machine-Gun Kelly című filmjét a kritika is elismerte, ahogy a két nap alatt forgatott Rémségek kicsiny boltját (1960) és az I Mobstert is (1959).

Forrás: Getty Images

 

Gyakran dolgozott együtt Sam Arkoffal az American Intl. Pictures-től, aki a legtöbb korai munkáját finanszírozta. Együtt készítettek több, Edgar Allan Poe munkásságából merítő horrorfilmet, köztük az 1960-as Az Usher-ház bukását, A hollót (1963) és több alacsony költségvetésű sikerfilmet, mint a Legeia sírboltja és A vörös halál álarca. Ezekben a filmekben olyan színészekkel dolgozott, mint Boris Karloff, Vincent Price, Basil Rathbone és Peter Lorre.

Ekkoriban kezdett el olyan, akkor még ismeretlen színészekkel dolgozni, mint Ellen Burstyn, Nicholson és De Niro, valamint olyan forgatókönyvírókkal, mint Robert Towne, és olyan későbbi nagy rendezőkkel, mint Scorsese, Jonathan Demme, Joe Dante és Peter Bogdanovich.

Életművéért 2009-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott. Több mint 300 filmet készített producerként, és ötvenet rendezőként.