Mellényúltak

Mostanában kezdem úgy érezni, hogy a multiplexekben bemutatásra kerülő filmek többsége csupán ismétlés és önismétlés. Egyre több darab merül a fantáziátlanság, és a "már úgyis bevált" közönyébe: s hiába a nagyszerű színészek, hiába a profi kivitelezés, a közönségsiker már elmarad. Gyaníthatóan így lesz ez a Négybalkéz esetében is. Ismét meggyőződhetünk arról, hogy Danny DeVito pöttöm, Martin Lawrence pedig idióta - de semmi több.

Kevin, a tolvaj (Martin Lawrence) egy árverésen csinos lánnyal ismerkedik meg, egymásba habarodnak, s ágynak esnek. A leányzó a tüzes éjszaka után apjától örökölt kabalagyűrűjét odaadja szerelmének. Ám Kevin aznap este ráfarag a gátlástalan milliomos kifosztása közben, a tulaj (Danny DeVito) megrabolja a rablót: elveszi a frissen kapott gyűrűt. Ez pedig becsületbe-gázolás, vissza kell szerezni! Ám a milliomos sem hagyja magát, hiszen őt is sérelem érte: betörtek az otthonába. Így hát megindul a hajsza lakosztályokon és értéktárgyakon keresztül, jobban-rosszabbul sikerült poént poénra halmozva. Végül elérkezik a nagy nap, a leszámolás napja, amely különös véget ér...

Sam Weisman rendező filmje különös egyvelege az afro-amerikai (feka) vígjátékoknak - amelyek elsősorban a szlengre, s a néha nehezen érthető fekete-humorra építenek - és a hagyományos, elsősorban helyzetkomikumra építő filmeknek. Vannak az igazi kis rablók , és a nagyok, az üzletemberek. Feketék és fehérek. Szegények és gazdagok. Egy kis gankszta fíling, egy kis giccses multiszupergazdagság. Ki-ki a maga módszereivel küzd a másik ellen. A tolvajok hada csapdákat eszel ki, az üzletember beveti biztonsági csapatát...

Hogy a részletek? Danny DeVito még mindig pöttöm, Martin Lawrence pedig még mindig idióta. Mindketten elég sótlanok. Megteszik amit meg kell tenniük. Profi munka. Profi gázsi. A közönség meg le van... - mert itt valóban nem vették a fáradtságot. Bamba rutin az egész.

Kicsit lapos, kicsit hosszú. Négy balkéz. Vagy több. Rendező, producer, színészek... - mind mellényúltak. Nem kell több. Legalábbis ilyen nem. Néhány hétig azért biztosan játsszák majd, hátha betéved egy óvodáscsoport.