Mese az elveszített pénztárcáról

Igaz, a tárcát nem elveszítette, hanem eldobta a tulajdonosa, de ez mit sem segít azon a három fiún, akik megtalálják, és akiknek a fél brazil rendőrség elől kell menekülniük a Trashben.

Meglehet, hogy Brazíliában léteznek tiszta, középosztálybeli városrészek, sőt, sok van belőlük, de a filmekben mégsem ezeket látjuk, hanem a zsúfolt, mocskos favelákat, vagyis nyomornegyedeket, ahol egész generációk nőnek fel - jö, néha látunk rendőrőrsöket és elvétve néhány korrupt politikus palotáját is. Ez már csak így van, unalmas átlagembereket itthon is nézhetünk vagy bárhol máshol a világon, a brazilok viszont a focin és a rumbán kívül a színes nyomort tették világszerte a saját védjegyükké. Vagyis az Istenek városa után újra itt egy olyan fordulatos, erőszakos és rikító színekkel illusztrált munka, a Trash (2014), ahol kis időre megtapasztalhatjuk, milyen a gyerekkort a szeméttelepen tölteni.

A riói nyomornegyedben két guberáló srác egy tárcát talál a helyi szeméttelep napi hulladéktömegében, és amikor felbukkan a rendőrség, és komoly összeget kínálnak jutalmul a tárca megtalálóinak, a fiúk ráébrednek, hogy valami fontosra bukkantak. Barátjukkal kiegészülve a trió rendkívüli kalandba sodródik, miközben megpróbálják kicselezni a rendőröket, megtartani a tárcát, és megfejteni annak és tulajdonosának titkait, és fel kell ismerniük, ki barát és ki ellenség. A nyomukban ott liheg a rendőrség, akik nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, de a fiúk is élelmesek és talpraesettek, amit nem egy üldözési jelenetben bizonyítanak – a zsúfolt vasútállomáson játszódó rész például egy Jason Bourne-filmből sem lógna ki.

A filmet az Oscar-díjas Stephen Daldry (Billy Elliot, A felolvasó, Az órák) rendezte az általában romantikus vígjátékot jegyző Richard Curtis (Igazából szerelem), forgatókönyvéből, aki viszont Andy Mulligan 2010-es, azonos című regényéből dolgozott.

Bár nem kifejezetten indokolt, de két nagy sztár is feltűnik a történet során, amit jó eséllyel a hatalmas sikerű, hasonló környezetben játszódó Gettómilliomos ihletett meg. Egyikük az amerikai veterán színész Martin Sheen, aki egy, a szegényeket segítő lelkészt játszik, Rooney Mara pedig az asszisztense, de a három brazil srácot alakító kissrácok végig érdekesebbek náluk.