Minden program egy helyen

Összegyűjtöttük a csütörtöki programkínálatot, hogy legyen ma is miből válogatnotok! Nézd kényelmesen otthonról!

Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom

Online, március 25., 11h

A mese így kezdődik: Egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat: ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak.

Vasarely és az illúziók

Online, március 25., 15h

Az egyórás online vezetés során az érdeklődők megismerik Victor Vasarely főbb korszakait és az általa használt optikai illúziókat. A vezetés során egy kicsit megdolgoztathatják a szemüket és az agyukat, az is kiderül, hogy mindenki ugyanazt látja-e, amikor egy képet néz.

Dr. Ferencz Orsolya: A magyar űrtevékenység helyzete és lehetőségei

Online, március 25., 15h

Mi történt az elmúlt években? Milyen lépéseket tettünk eddig, hogy a nemzetközi projektekbe sokkal aktívabban kapcsolódhassunk be? Milyen lehetőségek állnak a magyar kutatók és cégek előtt az űrkutatásban és az űriparban? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Ferencz Orsolya.

Online Club-est: Jordánia

Online, március 25., 17.30h

A Közel-Kelet egy igazán izgalmas helyszín, amelynek történelme hosszú időszakot ölel át. Ezen évezredek során megfordultak itt ammoniták, nabateusok, rómaiak, keresztesek, és arabok is, akiknek kultúrája mind rajta hagyta nyomát a vidéken. Amennyiben kedvet érzl egy nem túl régóta független országba ellátogatni,  akkor nincs más dolgod, mint csütörtökön csatlakozni.

Móser Ádám solo

Online, március 25., 18h

Móser Ádám az egyik legkeresettebb hazai accordionos. Egy éve kezdte szükségből erkélykoncertjeit, egy rövid kihagyás a nyáron de újra az online világban zenél (és nyit a a bandoneon felé).

Bach összes csellószvitje - Maróth Bálint

Online, március 25., 18h

2018-ban a Fasori evangélikus templom biztosított helyszínt Johann Sebastian Bach összes csellószvitjének, melyet egy egész estés program során láthatott közönség. Most 6 estén keresztül hallgathatják meg a csellószviteket.

Líra Könyvklub élőben: Az íjász

Online, március 25., 18h

A líra.hu hagyományt teremtve minden hónapban meghirdeti a hónap gyermek és felnőtt könyvét a Líra Könyvklubban! A Líra Könyvklub márciusi, szépirodalmi adásában: Paulo Coelho: Az íjász. A kötetről Vágó Piros, Brezina Kinga és Hajdú Steve beszélget március 25-én, 18 órától a Líra Könyv Facebook-oldalán, élőben!

Tetten ért képek | Ertappte Bilder

Online, március 25., 18h

Beszélgetés Horst Bredekamppal a „Képaktus“ című könyve magyar kiadásának alkalmából. A beszélgetés magyar és német nyelven folyik, szimultán tolmácsolással.

Körbe-körbe Budapesten - Saly Noémi városmeséi 2. rész

Online, március 25., 18h

A körséta első állomása a régi I. kerület, amely magában foglalta a mai Lágymányos és a Hegyvidék lakott részeit és az egész Gellért-hegyet. Kik laktak a Várban, és kik a Krisztinavárosban? Miből éltek a vízivárosiak, és hová tűnt a valaha legnépesebb budai városrész, a Tabán? Megyünk templomba, fürdőbe, barlangba, kocsmába, iskolába, kiélvezzük a hajdani multikulti mindenféle ízét, bűzét, zamatát. Kalandra fel! 

Kolibri MobilMesék

Online, március 25., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Frida Kahlo művészete – Online tárlatvezetés

Online, március 25., 18.30h

Frida a 20. század talán legmeghatározóbb női művésze volt, aki mára ikonná vált. Az Exhibit Online felületén feleleveníthetik a tárlaton szerzett élményeket, akik pedig annak idején élőben nem látták, ezúttal bepótolhatják. A tárlatvezetést Lovass Dóra tartja.

Múzeum+ Aba-Novák

Online, március 25., 18.30h

A márciusi múzeum+ est középpontjában​ Aba-Novák Vilmos, a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb mestere áll. Ismerjétek​ meg Aba-Novák Vilmos és a 20. századi magyar művészetet! Járjátok be​ a festő​ műveinek​ virtuális útvonalát.

Átalvető - Táncházról és társművészetekről dr. Földváry Miklóssal

Online, március 25., 19h

A néphagyomány iránt érdeklődők számára is tanulságos lehet megtudni, egy háttérbe szorult, kikopott hagyomány újjáélesztésének milyen buktatói és milyen előremozdítói lehetnek.
Minderről Dr. Földváry Miklós valláskutatóval, az ELTE BTK Vallástudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docensével, az egyházzene kiváló szakemberével beszélgetnek.

Miskolci Nemzeti Színház: A tanítónő

Online, március 25., 19h

Bródy Sándor a századforduló egyik legizgalmasabb íróegyénisége volt. A tanítónő című színművének témáját eredetileg egy vidéki lapban megjelent újsághír ihlette, mely egy frissen végzett, Pestről érkezett szép, fiatal tanítónő tragédiájáról szólt. Az ősbemutató 1909. március 21-én volt a Vígszínházban, Varsányi Irén főszereplésével. 

ART-RAVALÓ - Kukorica Jancsi

Online, március 25., 19h

Erzsébetligeti Színház Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál bemutatja ART-RAVALÓ Kukorica Jancsi című előadásának felvételét. Jancsi és Iluska a falu árvái. A páriák, a számkivetettek, a sehova sem tartozók, akik csak egymásra számíthatnak. Vagy éppen egymásra sem. Biztos családi háttér és kapcsolatok nélkül könnyű kisodródni. Múlt nélkül nehéz jövőt építeni. Petőfi János vitézét alapul véve, azt kiegészítve és újraértelmezve végigkísérjük Jancsit az önmagához vezető úton. 

Pilinszky100 #5. / Szabó T. Anna

Online, március 25., 19h

2021. - Pilinszky János költő születésének 100 évfordulója– a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét. A centenáriumi sorozat ötödik vendége Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító. Március 25-én a költőnő Pilinszky Jánoshoz fűződő viszonyáról, Ted Hughes-ról, fordításról és a Pilinszky-világ mai értelmezéséről is szó lesz.

Bartók Béla születésnapi koncert

Online, március 25., 19.30h

Válogatás a Zeneakadémia koncertjeiből, Bartók születésének 140. évfordulója alkalmából. A koncertet a Zeneakadémia Online KoncerttermébenFacebook- és Youtube csatornáján közvetítik. 

Raktárplusz: European Mantra

Online, március 25., 20h

Közreműködik: Barabás Tamás (basszusgitár), Borlai Gergő (dob), Lukács Peta (gitár), Nagy János -(billentyűs hangszerek). A koncert az NKA támogatásával a Raktárplusz sorozat keretében valósult meg. A felvételt a JazzArt Közvélú Alapítvány megbízásából 2021 januárjában és februárjában, a Budapest Jazz Clubban zajlott.

Pannon Filharmonikusok, vez.: Eötvös Péter

Online, március 25., 20h

Mindig szívmelengető érzés látni, amikor egy ma élő honfitársunk lassanként bevonul a nemzet nagyjainak sorába. Ennek lehetünk szakmai értelemben is tanúi, amikor ezen a hangversenyen Eötvös Péter új művének ősbemutatóját hallhatjátok Bartók Béla világhírű Zenéjének társaságában. A hangversenyhez kapcsolódóan: Fazekas Gergely zenetörténész Eötvös Péter zeneszerző, karmesterrel beszélget.

Táncszínház ON - Győri Balett: Romance

Online, március 25., 20.30h

Velekei László 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán műveire, így született meg a nagysikerű KODÁLY című darab. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.

Nyitott Műterem #15 - KissPál Szabolcs

Online, március 25., 21h

A sorozat tizenötödik eseményén, március 25-én KissPál Szabolcs budapesti műtermébe látogatnak el. KissPál Szabolcsot legfrissebb műveiről és terveiről Páldi Lívia (2017 márciusa és 2021 márciusa között) a dublini Project Arts Centre kurátora kérdezi majd. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.