Mit hoz az október?

Animációban és művészfilmben nagyon erős lesz az ősz dereka, de igazán nagy film csak elvétve akad vagy még úgysem. Ben Affleck mindenesetre még okozhat meglepetést.

Egy gyönyörű animációs filmmel kezdhetjük a hónapot: a Kubo és a varázshúrok a LAIKA stúdió (Coraline, Paranorman A doboztrollok) munkája, amiben minden egyes beállítás gyönyörű, a szamuráj kisfiú története, aki egy bölcs majom és egy bogárharcos kíséretében ered apja legendás páncéljának nyomába az első másodperctől az utolsóig izgalmas. Reményeink szerint ez utóbbi állítás igaz lesz A lány a vonaton című thrillerre is a mindig nagyszerű Emily Blunttal. A történet szerint egy elvált fiatal nő minden nap volt férje háza előtt halad el a reggeli vonattal munkába menet, és valami rémséget lát egy nap, de senki sem hisz neki – és lassan ő sem tudja, mi igaz és mi nem. A német Nézd, ki van itt azzal a gondolattal játszik el, mi lenne, ha Adolf Hitler visszatérne és a modern média világába csöppenne, a Tűz a tengeren című olasz-francia dokumentumfilm pedig a menekültválságba ássa bele magát. Az első hét végére két party is marad, egy svéd-holland családi film, a Pizsamaparti két kislányról és furcsa borzokról, illetve a remélhetőleg elég obszcén animációs Virsliparti, ahol az élelmiszerek fellázadnak kegyetlen sorsuk ellen.

Az Inferno a Da Vinci kód széria sokat késett folytatása, ahol Tom Hanks Felicity Jones oldalán folytatja a szokásos misztikus kirakós játékot – kérdés, van-e még közönsége a megfáradt franchise-nak? A szinopszis alapján hasonló vonalt képvisel a Titkok és vallomások című olasz-francia thriller, ahol a Valutaalap fejét találják holtan, miután meggyónt egy szerzetesnek, míg a német 24 hét ennél sokkal életszerűbb helyzetet tárgyal: mit tehet egy agya, ha kiderül, hogy a méhében hordott magzat súlyosan fogyatékos. Az utolsó tangónk a két legnagyobb argentin tangósztár, María Nieves Rego és Juan Carlos Copes életét dolgozza fel – aki szereti ezt a táncot, annak kötelező darab, másoknak talán kevésbé felvillanyozó hír.

Az október harmadik hete a népek hete, lesz valóságszagú román dráma, az Érettségi, az orosz-magyar barátság új fejezeteként megismerhetjük az első űrhajós, Gagarin életét, Az utolsó király pedig norvég történelmi akciófilm a mostanában oly népszerű baltás-kardos vikinges vonalon, és talán ezt a filmet várjuk a legjobban. Nem mintha a trónörököst tűzön-vízen és lavinákon át védő marcona harcosok története olyan csavaros lenne, de legalább nem ígér többet, mint ami:  izgalmas és hangulatos kalandot. A Jack Reacher: Nincs visszaút a rég látott Tom Cruise újabb kirándulása az akrobatikus akciófilmek területére, és az Így jártam anyátokkal Robinja, azaz Cobie Smulders segítségére siet egy hazaárulási ügyben. A Lángelmék kellemesen kretén akció-vígjáték egy valóban megtörtént rablásról, amit rettentő hülye emberek hajtottak végre – egyiküket a mindig tompákat játszó Zach Galifianakis kelti életre, így elég hitelesnek hangzik a dolog.

Az utolsó hét bizony elég sűrű lesz. Az eljövendő napok című francia-német filmdráma Isabelle Huppert jutalomjátéka, de persze a színésznő mindenben zseniális, így nyilván a fiatal francia-osztrák rendezőnő, Mia Hansen-Love ízig-vérig értelmiségi munkájában is az lesz. A 2009-es Graffaló és barátai óriási késéssel ért ide hozzánk, de ha a forgalmazó még így is érdemesnek találta bemutatni ezt az angol-német animációs filmet,  akkor arra nyilván oka volt, vagy csak szeretik a leleményes egereket – a film hőse ilyen állatka, és ragadozók egész során kell átküzdenie magát. A Halál Szarajevóban a bosnyák Danis Tanović legújabb munkája, és egyetlen nap alatt játszódik egy szarajevói szállodában, ahol egy talpraesett menedzser asszonynak kell mindenféle krízishelyzettel megküzdenie. A Jutalomjáték magyar-angol film, ami érdekes módon nem igazán volt felvezetve idahaza, pedig a magyar Edelényi János (Prima Primavera) rendezte, hősnője pedig egy fiatal magyar színésznő – a szép Coco König magyar származású -, aki egy angol színészlegenda (Brian Cox) társalkodónője lesz.

Ha van októberben „nagy” film, akkor az a végére maradt. Ez volna A könyvelő Ben Affleck és a számomra érthetetlen módon sokat foglalkoztatott Anna Kendrick főszereplésével, ahol Affleck a címbéli kissé autista könyvelőzseni, aki különböző bűnszövetkezeteknek dolgozik, akik cserébe szeretnék eltenni láb alól, de ő minden lehetőségre felkészült. A Tökös ötös a címének megfelelően lökött francia vígjáték, amelyben öt haver a lakbért fizetné ki egy kis drogdílerkedésből, de mivel újak a szakmában, rögtön lyukra futnak. A hónapot egy kedves animációs film, a Trollok zárja, aminek a Justin Timberlake jegyezte főcímdalát hétper4cenként adja a rádió, tehát elég ismerős lehet – a film amúgy pici trollokról szól, arról a vicces hajó fajtáról, amit úgy 25 éve játékként lehetett venni.