Némán szeretni

Ha voltál már szerelmes azért, ha nem, de reménykedsz abban, hogy még lehetsz, azért nézd meg az I Love Yout. Nem mintha e játéknak szemernyivel is több köze lenne a szerelemhez, mint a színdarabok többségének, de ha csak simán szereted a színházat, a humort, az ironikusan lírikus pillanatokat, élvezed a szavak nélkül is mindent eláruló, intenzív emberi jelenlétet, akkor meg azért van ott a helyed a Merlinben.

A tízéves színház előcsarnokában Darvas Ferenc zongorajátéka hívogat be a színházterembe. A némafilmekre jellemző dallamok nem véletlenül szólalnak meg, Magács László rendezése fekete-fehér egykori burleszkfilmeket idéz fel poénkészletével, felirataival, mozgáskultúrájával és játékstílusával.
A nyikkanás nélkül eljátszott - imigyen nyelvi akadályokat nem ismerő - szórakoztató etűdsorozatban két család (a három elárvult testvér és a nagybácsi-unokahúg) életét ismerjük meg külön-külön, majd útjaik természetesen egymás felé vezetnek, s a szálak úgy egymásba gabalyodnak, hogy a végén már nem is akaródzik nekik kigabalyodni e helyzetből. Az egyik helyen jéghideg vacsora vacogtat, a másikon tűzforró éget, habos torta repül emitt, könyvek amott, létra mászkál el a delikvens alól, forgóajtóban szerencsétlenkednek, tárgyakat csereberélnek és potyogtatnak, kergetőznek és bujkálnak a klasszikus recept szerint. Találkoznak korzón, könyvtárban, bálban és álmukban, álmodoznak férjhez menésről, cipővásárlásról, nőkről és az indiánokról, s kicsi kis sivár életük megszépül ezen álmoktól és találkozásoktól.

A fekete-fehér világban színes bohóc várja, hogy észrevegyék. Virággal, pohárzenével, csettintéssel haragot simít el láthatatlanul, egy kalappal és egy üres kabáttal társat játszik magának, mérges és szerelembe eső emberek közt téblábol, lírát, kis csodákat és szeretetet csempész a világba, s egy tüneményes kislánnyal haverkodik. A hat szereplő: Magyar Éva, Tóth József, Vati Tamás, Tóth Anita, Posh Roland és a kislány alkotta némaszínház s a velük egyenrangú játszótárs zongorista kedves együttműködése sajnálatos módon ritkán látható még a Merlin Színházban. Remélhetőleg ez csak átmeneti állapot, hisz' szükség van mosolyt keltő, világot színesítő varázslatukra...