Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét

  • stein / PORT.hu

Soderbergh legújabb mozija szólhatna akár tizenegy jó útra tért, veteményeskertje művelésével foglalatoskodó nehézfiúról is. Szerencsére azonban nem így történt.

Az Oscar-díjas Steven Soderbergh (Solaris, Erin Brockovich-Zűrös természet) legújabb mozija szólhatna akár tizenegy jó útra tért, veteményeskertje művelésével foglalatoskodó nehézfiúról is, hiszen abból a kereken 160 millió dollárból, melyet Danny Ocean (George Clooney) és tettestársai három évvel korábban, egy Las Vegas-i kaszinóból meglovasítottak, életük végéig gondtalanul eléldegélhettek volna. Szerencsére azonban nem így történt: bár a fiúk megpróbálkoztak a tisztes, polgári élettel, egyiküknek sem sikerült a pályamódosítás. Ráadásul Terry Benedict (Andy Garcia), a kirámolt kaszinó felbőszült tulajdonosa bosszút esküdött ellenük, s most, hogy a nyomukra bukkant, kamatostul követeli vissza az elemelt összeget. Ha életben akarnak maradni, az egykori bandatagoknak nincs más választásuk, mint visszaszerezni a hiányzó pénzt, melyre egyetlen lehetőség kínálkozik: ha visszatérnek régi mesterségükhöz. Mivel azonban hazai földön túl veszélyes lenne újra próbálkozniuk, ezúttal Európa nagyvárosait veszik célba, küldetésüket azonban nemcsak a rendőrség, hanem egy rivális mester-tolvaj is jelentősen megnehezíti.

A 2001-ben bemutatott Ocean's Eleven a Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. főszereplésével 1960-ban készült Dicső tizenegy című mozi remake-jeként készült, a 2004-es folytatásnak azonban már nem kellett semmilyen filmtörténeti előzményhez igazodnia. Steven Soderbergh kamerája előtt szemrevaló európai helyszíneken Hollywood legnagyobb sztárjai bohóckodnak kedvükre, mintha nem is egy hatalmas költségvetésű szuperprodukció sikere függne tőlük. Soderbergh azonban legalább annyira fütyül a történetre, mint színészei: ő is játszik, stílusokkal kísérletezik, filmes utalásokkal szórakoztatja magát és a nagyérdeműt, kabarétréfákat iktat a az akciójelenetek közé, egyszóval mesterien szórakoztat. Fotogén sztárjait mindig az éppen legelőnyösebb szögből fényképezi, ugrál az időben, s megidézi a hatvanas-hetvenes évek filmes divatját.

Az Ocean's Twelve elméletileg két mester-tolvaj - Ocean és francia kollégája, a Nighthawk-nek nevezett fantomalak - vetélkedéséről szólna, a fordulatok azonban mellékesek. Ami igazán számít, az Brad Pitt grimaszolása, Julia Roberts mosolya, Catherine Zeta-Jones dekoltázsa és George Clooney vonzereje. Az Ocean's 12 nem tartozik a filmtörténet kimagasló teljesítményei közé, aki azonban könnyed szórakozásra vágyik, nem fog csalódni.