Ők játszották a legjobban Kennedyt

1963. november 22-én, azaz 60 éve gyilkolták meg John F. Kennedy amerikai elnököt. A szomorú évforduló emlékére összeszedtünk 10 olyan színészt, aki kiválóan formálta meg a néhai politikust valamely filmben vagy sorozatban.

Greg Kinnear – A Kennedy család

Kinnear a néhai elnököt a Reelz televíziós hálózat által készített 2011-es minisorozatban formálta meg, ami azzal híresült el, hogy ritka pocsékul sikerült.

A színész maga azonban, annak ellenére, hogy az egész produkciót nem tudta megmenteni, kiváló John F. Kennedy volt.

Rajta kívül egyébként olyan sztárok játszottak még a szériában, mint Tom Wilkinson (az idősebb Kennedy), Barry Pepper (Bobby Kennedy) vagy Katie Holmes (Jackie Kennedy) – szóval az alkotók igazán megerőltethették volna magukat.


Bruce Greenwood: Tizenhárom nap – Az idegháború

Habár a magyar címért büntetés járna, Roger Donaldson rendezését nagyon szerette a kritika, és méltán, hiszen igen jól megragadta azt a káoszt, félresiklott kommunikációt és a félinformációk tömkelegét, ami az elnököt és tanácsadói körét uralta a kubai rakétaválság napjaiban – és aminek köszönhetően majdnem kitört a III. világháború.

Bruce Greenwood alakítása Kennedyként pedig csak a hab volt a tortán.


Martin Sheen – Kennedy

Martin Sheen nemcsak az igen szimpatikus, ámde fiktív Burtlet elnököt formálta meg Az elnök emberei című sorozatban, de szintén játszotta Kennedyt, méghozzá az NBC 1983-as minisorozatában. Habár annak idején sokan úgy vélték, Sheen nem hasonlít eléggé JFK-re,

a néhai politikus jellegzetes akcentusát például nagyon jól hozta.

Szóval minden bizonnyal neki is köszönhető, hogy a széria három Golden Globe-jelölést és két BAFTA-díjat is érdemelt. Érdekesség, hogy Martin Sheen korábban Kennedy öccsét, Bobby Kennedyt is alakította, a The Missiles of October című 1974-es tévéfilmben.


James Marsden – A komornyik

Olyan sok film szól a Kennedy-merényletről, hogy könnyű megfeledkezni róla, hogy John F. Kennedy nem kizárólag az a tragikus figura volt, akinek elvették az életét,

hanem a lármás hatvanas évek egyik jóképű, fiatal ikonja, aki egyebek mellett az optimizmust szimbolizálta.

James Marsden ebben a szándékosan nem Kennedyre, hanem a Fehér Ház elnökeinek fekete komornyikjára fókuszáló életrajzi filmben JFK-nek ezt az oldalát ragadja meg, méghozzá remekül.


Rob Lowe – A Kennedy gyilkosság

A Kennedy családhoz hasonlóan a NatGeo 2013-as tévéfilmjét is a nem igazán jól sikerült életrajzi alkotásokhoz szokták sorolni, de annyi mindenképpen elmondható róla, hogy Rob Lowe (Szent Elmo tüze, A kívülállók, Túl a csillogáson, Wayne világa)

sikeresen lehellt életet a sajnos kifejezetten unalmasra írt szerepbe.

 


Patrick Dempsey – JFK: Az ifjúság évei

Ebben az 1993-as minisorozatban A Grace klinika későbbi Shepherd dokija játszotta Kennedyt – annak ellenére, hogy külsőleg egyáltalán nem hasonlít rá (akkor már több van benne Bobby Kennedyből). A castingosok mentségére szóljon, hogy Dempsey egészen fiatal éveiben formálta meg JFK-t, akkor, amikor még az iskolapadot koptatta, illetve a seregben szolgált.

Sajna ez az alkotás sem tartozik az erős életrajzi művek közé, de a nem szokványos téma mindenképpen az előnyére vált;

és persze Patrick Dempsey sem volt rossz benne.


Michael C. Hall – A korona

A Sírhant művekből és a Dexterből ismert színész a második évadban csatlakozott a sokak által rajongva imádott Netflix-történelmi sorozat gárdájához, hogy egy

kifejezetten szokatlan, némiképp tabudöntögető

Kennedy-alakítást nyújtson. A brit szériában ugyanis az idealizálás helyett mertek markánsabban fogalmazni, így ennek a JFK-nek megjelentek kevésbé előnyös jellemvonásai is, attól kezdve, hogy kissé manipulatív volt, azon keresztül, hogy könnyen elvesztette a béketűrését, egészen odáig, hogy drogfüggő volt.


Stephen Collins – Az asszony, akit Jackie-nek hívtak

Ez az 1991-es minisorozat, ahogy azt már a címéből is láthatjuk, határozottan nem Kennedy figurájára koncentrált, ez azonban semmit sem von le az elsősorban a Hetedik mennyország című szériából ismert Stephen Collins alakításából, aki nagyon jó párost alkotott Roma Downey Jackie Kennedyjével. Talán ennek a kémiának köszönhetően nyerte meg Az asszony, akit Jackie-nek hívtak a legjobb miniszériának járó Emmyt 1992-ben.

(Az csak későbbi, tragikus adalék, hogy Collinsnak minden bizonnyal még a megszokottnál is jobban kellett színészkednie, mivel pár éve kiderült, hogy gyerekmolesztáló.)
Stephen Collins a kilencvenes években. Forrás: Vinnie Zuffante / Getty Images

 

William Petersen – Sztárok egy csapatban

Ez az 1998-as tévéfilm ugyan kifejezetten érintőlegesen foglalkozik csak Kennedyvel, a CSI Gil Grissomjaként ismert William Petersen JFK-je mégis üdítő újdonságot jelent a megszokottakhoz képest, mivel az alkotás a történelmi tények és a nagypolitika világának bemutatása helyett

a néhai elnök és a Rat Packként ismert korabeli sztárcsapat, azaz Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és társaik baráti kapcsolatát mutatja be.


Caspar Phillipson – Jackie

Phillipson ugyan egy olyan életrajzi filmben, a Pablo Larraín-féle Jackie-ben alakította az elnököt, ami kifejezetten a merénylet utóhatásait mutatja be, szóval nem igazán tudott kibontakozni, ám a színészt mégis meg kell említeni, mivel nemrégiben egy másik alkotásban is eljátszotta JFK-t, méghozzá a Szöszi című, sokak által félreértett rendhagyó Marilyn Monroe-életrajzban. És ha A korona Kennedy-ábrázolására azt írtuk, tabudöntögető, az mind semmi az Andrew Dominik-rendezés vonatkozó jelenetéhez képest,

ami rengeteg nézőnél verte ki a biztosítékot (erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk).


Caspar Phillipson egyébként ezzel, hogy kétszer is játszotta Kennedyt,

sehol sincs Brett Stimely-hez képest, aki nem kevesebb mint négy alkalommal formálta meg az ikonikus elnököt:

a Watchmen – Az őrzőkben, a Transformers 3-ban, egy El teniente amado című dominikai alkotásban és egy Félelmetes nap című 2013-as műben, ami egészen konkrétan a merénylet napját jeleníti meg.


(via Ranker)

 

Ez is érdekelhet

A legfrusztrálóbb összeesküvés-elmélet – 7 mozgókép, amit a Kennedy-merénylet ihletett

Oswald, a tankönyvraktár, a Zapruder-tekercs, a füves domb és egy mágikus golyó. A JFK-gyilkosság bővelkedik a megfilmesítésért ordító elemekben.

Tovább