Orosz gyilkológép vagy szörnyvadász? - Segítség a szerdai Steven Seagal-film kiválasztásához

A Film+ Steven Seagal-hetet tart, de nem ez az egyetlen csatorna, amely műsoridőt szán a mesterre. Így eshet meg, hogy szerda este fájdalmas választásra kényszerülünk két 2009-es darab közül. Maradjunk a hagyományos akciónál (Gyilkosságba hajszolva), vagy merészkedjünk el egészen a trancsírozós horrorig (Szemben a sötétséggel)? Nézzük, mi szól az egyik és mi a másik mellett!

Kiknek ajánlott a Gyilkosságba hajszolva?

Akik tényleg odavannak Stevenért

Steven, alias Ruslan, az orosz (ex?)bűnöző abszolút főszereplő, aki nélkül alig akad jelenet. Méltóságteljesen ringatózik végig a filmen, mint egy szép, nagy csónak, miközben üt, rúg, kaszabol és fenyeget. („Akik ezt tették veled, véres könnyeket ontanak.”) A sokat látott („öt évet húztam le a Gulagon”) férfit ősellensége lányának leamortizálásával kényszeríti újra harcba.

Akik a nagyon vicces akciókra buknak

A tökéletesen műverekedésekért főhajtás jár az alkotóknak, hiszen amikor egy szimpla pofon is hamisabbnak hat, mint egy hatméteres CGI medvedisznóember, a vér pedig Sin City-s stílusban fröccsen ki a bordák közül, az csak művészet lehet. Bár a hatalmas Ruslan fél kézzel kivégez bárkit, mégis többen kötnek bele, mint egy romkocsmából hazafelé tartó, spicces bölcsészlányba. Meg is lesz az eredménye.

Akik szeretik a szláv karnevált…

A keménykedést lakodalmas jellegű zene festi alá, amitől vidám szláv vurstliba képzelhetjük magunkat, és még Minszkbe sem kell elutaznunk érte. 

… a bánatos ukrán fiúkat…

Ruslannak segítője is akad lánya vőlegénye, Stephan személyében. A jobb pillanataiban egész helyes Dmitry Chepovetsky (Red, Alvilági játékok) végig sírásra húzódó szájjal veszi tudomásul a fejleményeket.

…meg az indokolatlan kebleket

Két hősünk egy sztriptízbárba is ellátogat, ahol - arcukba libbenő csöcsök között - az öldöklés pszichés hatásairól beszélgetnek. 

És kiknek való a Szemben a sötétséggel?

Akik kevesebb Stevennel is beérik

Seagal itt egy „zombivámpírrá” vedlett egyedeket irtó alakulat vezére, és bár a szokásosnál ritkábban tűnik fel, olyankor levágott fejeket és bölcsességeket hagy hátra. („Nem azt döntjük el, hogy kinek van igaza, csak azt, hogy ki marad életben.” ) 

Akik nem riadnak vissza a belektől és egyéb mókás horrorelemektől

Lépten-nyomon előbuggyan egy kis művér és –bél, ráadásul olyan klasszikus figuráknak is örülhetünk, mint a rémkislány, az őrült tudós vagy az ijesztő próbababák. 

Akik el bírnak viselni egy-két karaktert, meg némi történetet…

A Szemben a sötétséggel sztorija idétlen, összelopkodott és zagyva, de legalább létezik, amit a Gyilkosságba hajszolva nem mondhat el magáról. Hasonló a helyzet a karakterekkel is, akikért cseppet még izgulni is lehet. A mindenből kiábrándult Dorothyért (Jenna Harrison), annak ellenére, hogy egy kicsit emlékeztet Gombos Edinára. 

…egy csipetnyi vallási elmélkedéssel fűszerezve

A túlélők által bebolyongott épület falait vészjósló, Isten távollétét sugalló feliratok díszítik, és a szereplők is feszegetik a témát. E filozófiai vonal ugyan nem tart sehová, de a szándék a lényeg.


Gyilkosságba hajszolva, Film+, 19.00
Szemben a sötétséggel, AMC, 20.05