Öt európai film, a hétköznapokra

Ön is azok közé tartozik, akik unják már, hogy szinte kizárólag amerikai filmekkel és sorozatokkal vannak tele a csatornák? Ezen próbál segíteni a mai ajánlónk, mivel összeszedtük önöknek, hogy milyen európai filmeket tekinthetnek meg a héten.

Hétfő: 

Kezdjük a hetet egy 1976-ban készült lengyel alkotással, a Védőszínek című vígjátékkal, amit a Duna World hoz el nekünk 21:30-as kezdéssel. A hetvenes évek Lengyelországa, a filmművészet terén sokkal megengedőbb volt, mint a többi szocialista ország, így készülhetett el Krzysztof Zanussi lengyel rendező filmje. A történet középpontjában két emberi hozzáállás konfliktusa áll. Az egyik megtestesítője Szelestowski docens, aki tudatosan vállalta a karrierista életutat, mely telis - tele van morális kompromisszumokkal. Ellenfele, az ifjú egyetemi oktató, Kruszyński, nem tud beilleszkedni környezetébe, amellyel összeköti szakmai sorsa. Idealista, időnként naiv, jóindulattal teli, a docens teljes ellentéte.

Kedd:

Még mindig maradunk a szocializmusban, de már a nyolcvanas évek Magyarországán járunk. Az 1987-ben elhuny Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró, Vész Endre A sárga telefon című társadalmi lidércnyomását követhetjük figyelemmel a Duna Worldön 11:20-tól. A történetben a nyolcvanas évek igazságtalanságairól, az elvtársias túlkapásokról kaphatunk képet.

Szerda:

A Cinamax 2 20:15-től egy német drámát, a Phoenix bárt tűzi műsorára. Christian Petzold az Új Berlini Iskolaként emlegetett filmes irányzat legfontosabb rendezője, egy 1961-es francia bűnügyi regény adaptációjával jelentkezett 2014-ben. Nelly-t, a német-zsidó énekesnőt elhurcolják a második világháború alatt. Bár a nő túlélte a koncentrációs tábort, de arca teljesen eltorzult egy golyótól. Plasztikai műtéttel ugyan helyreállítják, de nem lesz teljesen önmaga. Megkeresi a férjét, de mivel az nem ismeri fel, így esélye van kiismerni Johnny szándékait.

Csütörtök:

A Duna tévé egy francia vígjátékkal lep meg bennünket 20:40-től Gérald Depardieu és Katherine Heigl főszereplésével. André, a derék francia évek óta nem látta az Amerikában született 14 éves lányát, ezért úgy dönt, hogy elviszi őt a Karib-tengerre, egy csodás vakációra. A kislány, aki éppen a nővé válás útjára lépett először rémálomként éli meg a vakációt, de aztán találkozik Bennel a jóképű 17 éves sráccal, aki azonnal megdobogtatja a szívét.

Péntek:

Végül egy 2013-as olasz filmre, a Ne aggódj, a maffia csak nyáron öl című olasz romantikus vígjátékra hívnánk fel a figyelmet, amit a Cinemax 2-őn láthatunk 20:00 órától. A film Arturo, egy palermói kisfiú felnőtté válását meséli el, miként ébred rá érzelmeire és a társadalmi felelősségvállalás kérdésére. A fiú sorsát megpecsételi, hogy ugyanazon a napon születik, amikor a híres maffiózót, Vito Cianciminót a város polgármesterévé választják.