Találd meg a legjobb programokat csütörtökön!

Összegyűjtöttük nektek a legjobb streameket, hogy kellemesen teljen a mai napotok is.

BLEND 2021 - ahol a film és a zene újra találkozhat

Online, április 8., 10h

A könnyűzene és a film kapcsolatát szorosabbra kötő BLEND 2020-ban indult útjára a Hangfoglaló Program és Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja közös kezdeményezésére. A két iparág szakmai szereplőit megszólító esemény idén a pandémiás helyzetre való tekintettel online lesz követhető.

A Monarchia tudományos képregénye

Online, április 8., 15h

Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című, a 19. század végén és a századfordulón megjelent kiadványsorozat illusztrációi közül mutat be közel 60 alkotást a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása. A könyvben megjelent magyar illusztrátorok által készített rajzokból – a legszebbek közül – ismerhetnek meg néhányat a virtuális tárlatvezetésen. Az alkalmon bepillantást nyerhettek Rudolf trónörökös életébe és sokszínű személyiségébe is.

Online tárlatvezetés a Seuso-kincs - Pannónia fénye című kiállításban

Online, április 8., 17h

Rajongsz a kultúráért és a kiállításokért? Többször előfordult már, hogy szeretettél volna részt venni egy tárlatvezetésen, de a távolság és a hosszú utazási idő ezt nem tette lehetővé? Akkor az alábbi program neked szól! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Most angolul olvasok!

Online, április 8., 17h

Hogyan tanítsunk angolul online? Beszélgetés Dr. Kovács Judittal (korai és kéttannyelvű nyelvoktatási szakértő és a sorozat lektora) és Kovács Magdolnával (ELTE Tanítóképző Gyakorló Iskolájának vezető angol tanítója) a Most angolul olvasok!-sorozatról.

Gyárfás István-Ávéd János duó

Online, április 8., 18h

Gyárfás Csütörtök példátlan módon pont csütörtökön! Gyafi vendége ezúttal a mindszenti származású szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár Ávéd János. Ávéd János modern hangzásokkal is kísérletező kedvű muzsikus ezúttal jazz standardokat játszik Gyafival, akit nem kell bemutatni.

Online tárlatvezetés — a Guggenheim Múzeumban (New York)

Online, április 8., 18h

A következő állomás ismét New York. Olykor egy múzeum épületének tervezője éppúgy korszakalkotó művész mint a tárlaton bemutatott műalkotások készítői. Így van ez a Guggenheim esetében is, melyet Frank Lloyd Wright, az amerikai építészet egyik kimagasló, úttörő személyisége tervezett. A múzeumlátogatásokat személyesebbé, a kiállítások anyagát pedig könnyebben megközelíthetővé teheti egy jó tárlatvezető. Ilyen, közös felfedezést adó élményre invitál benneteket Pusztai Tünde művészettörténész.

Kolibri MobilMesék

Online, április 8., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

The New York Times:Dekameron-projekt / Élő könyvbemutató

Online, április 8., 18h

Giovanni Boccaccio az 1348-as, végzetes fekete pestisből merített ihletet: főművében, a Dekameronban egy csapat fiatal férfi és nő Firenze mellett, egy villában mesékkel szórakoztatja egymást, amíg arra várnak, hogy a járvány elvonuljon. A kötetről beszélget: S.Tóth Márta, life&business coach, NLP tréner, kommunikációs szakember, Kálmán C. György – irodalomtörténész, Borgula András – színházi rendező, a Gólem Színház alapítója, fordító.

Erhardt Ernő belsőépítész munkássága - Gulyás Benjamin kispesti gyógyszerész patika berendezése

Online, április 8., 18h

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény egyik leglátványosabb tárgyegyüttese Gulyás Benjámin patikájának berendezése, 1927-ből. A bútorzat jelenleg a Gyűjtemény állandó kiállításában tekinthető meg. A bútorzat tervezője Erhardt Ernő belsőépítész, korának egyik igen foglalkoztatott tervezője. Igyekeznek utánajárni a kispesti patika formanyelvének, alkotója izgalmas életének és munkásságának. Szó lesz egy asztalosbálról, bútorkiállításról, jubileumi tárlatról, kávéházakról, bárokról, lakóházakról az 1920-as évektől egészen az 1970-es évekig.

Móser Ádám #bezártkocsmaturné @Szimpla Kert

Online, április 8., 18h

Csütörtök este Móser Ádám mesél nektek a szabadságról a harmonikájával. Reméljük, hogy jobb kedvetek lesz tőle. Tartsatok vele és nézzétek a LIVEstreamet a Szimpla Kert Facebook oldalán!

Online Club-est: Madrid és Prado

Online, április 8., 18h

Utazzatok Madridba, ahol a jól ismert csodákon túl felfedezhetitek az újabb látványosságokat, és bepillantást nyerhettek a város nyüzsgő életébe. Madrid Spanyolország szíve, a Prado Múzeum pedig a világ közepe - a művészetek rajongói számára mindenképpen. A kiállított alkotások többsége mestermű, tehát az adott alkotó legjobban sikerült munkáinak egyike - sok esetben főműve. Vár titeket Almási Gabriella és Papp Ábris közös előadására.

Carson Coma – OMC live session

Online, április 8., 19h

A 2020-as év a pandémia ellenére sikeresen telt a Carson Coma számára, elég, ha csak az új nagylemezüket, vagy a Fonogram-díjat említjük. Idén online vizekre eveznek a srácok, így folynak át ebbe a streambe is, az OMC-re. Ki ne hagyjátok!

Rejtett mintázatok: Hans Ulrich Obrist, Barabási Albert-László és Burak Arikan beszélgetése

Online, április 8., 19h

A londoni Serpentine Galleries kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész Burak Arikannal, és és a CAMP további két tagjával, Ashok Sukumarannal és Shaina Ananddal beszélget.

Pesti Magyar Színház: Rumini

Online, április 8., 19h

A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A vadonatúj, színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

TOKAJMAGIC-Titkos Online könyvpremier

Online, április 8., 19h

Tudd meg a világon az elsők közt a Tokaji borvidék legnaprakészebb frissített kalauzából, kik a legizgalmasabb borászatok és miért! És mitől akkora dobás ez? A hivatalos premier előtti napon néhány szerencsés borkedvelővel együtt kézhez kaphatod a szerzőtől a TokajGuide új, dedikált kiadását, benne a frissen csillaggal kiemelt pincészetekkel és más friss, ropogós infoval a borvidékről!

Párterápia

Online, április 8., 19h

Daniel Glattauer előző műve, a Gyógyír északi szélre két ember megismerkedésének kalandos és humoros történetét tárja a nézők elé. Most tovább lép a szerző, a Párterápia házaspárjának életéből már rég eltűnt az első évek izgalma. Ismerős a helyzet: valami végleg elveszett, és mielőtt végleges döntést hozna, egy utolsó kísérletképpen szakemberhez fordul a férfi és a nő. 

Húsvéti folk-kocsmakvíz

Online, április 8., 19h

Húsvét utáni csütörtökön is vár minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó baráti társaságot a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvíze! A játékot szokás szerint Varga Máté fogja vezetni, amit a csapatok élőben tudnak követni online. 

ART-RAVALÓ - Kukorica Jancsi

Online, április 8., 19h

Jancsi és Iluska a falu árvái. A páriák, a számkivetettek, a sehova sem tartozók, akik csak egymásra számíthatnak. Vagy éppen egymásra sem. Biztos családi háttér és kapcsolatok nélkül könnyű kisodródni. Múlt nélkül nehéz jövőt építeni. Petőfi János vitézét alapul véve, azt kiegészítve és újraértelmezve végigkísérik Jancsit az önmagához vezető úton.

70 éves a Magyar Rádió Énekkara

Online, április 8., 19.30h

A Magyar Rádió Énekkara fennállásának 70. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi koncert. Az élő közvetítés a radiomusic.hu oldalon követhető.

Rodek Balázs Trio

Online, április 8., 20h

A trió 2018 februárjában alakult, repertoárjukat a zenekarvezető saját szerzeményei alkotják. Song of the Day elnevezésű projektjük egy nap történetét meséli el úgy, hogy minden napszakot egy-egy kompozíció jelenít meg. A zenekar különdíjat nyert a 2020-as MÜPA Jazz Showcase fesztiválon.

Nyitott Műterem #17 - Trapp Dominika

Online, április 8., 21h

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetnek betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetik meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat tizenhetedik eseményén, április 8-án Trapp Dominika műtermébe látogatnak el Erőss Nikolett kurátor vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.