Túlsúlyos kedvenceink

Hollywoodnak szüksége van mindenféle karakterszínészekre, és ott abból is nagyszerűen meg lehet élni, ha valaki túlsúlyos, és közülük is vannak olyanok, akiknek sikerült sztárrá válniuk.

Jonah Hill

Lehet egy kifejezetten túlsúlyos és rendkívül ellenszenves pasas egy olyan nagy költségvetésű hollywoodi produkció, mint a Haverok fegyverben főhőse? Ma már simán. Az 1983-as születésű, de ma is húszonévesnek tűnő Hill a Judd Apatow-féle újhullámos,harsány, de okos vígjátékokkal futott be, mint a nagydumás, a csajoknál hiába próbálkozó kövér srác. Ilyen volt a Superbad - avagy miért ciki a szex? és egy sor más sikeres komédia, de ezen már túllépett. Aztán 2011-ben jött az igazi váltás, végre nem egy vígjáték, hanem egy érdekes szerep egy igazán szórakoztató filmben Brad Pitt és Philip Seymour Hoffman oldalán. Ez volt a Pénzcsináló, ahol Hill egy fiatal közgazdászt alakított, majd jött az A Wall Street farkasa, amiben Hill akkorát alakított Leonardo DiCaprio mellett, hogy mindkettejüket Oscar-díjra jelölték. Azóta szinte mindenben kipróbálta magát, rengeteget dolgozik, és hajlandó a lehető legrosszabb színben feltüntetni magát, ha egy szerepről van szó.

 

Melissa McCarthy

Mindig volt igény a filmiparban nagyszájú, vicces dundi színésznőkre, de csak jópofa mellékszereplőként, akik csak pár percre kaptak szerepet, amolyan feszültségoldásként. Aztán jött Melissa McCarthy, akinek először fontos mellékszerepe volt a Szívek szállodájában, majd a hozzánk elég későn eljutó, de már 2010 óta futó Mike és Molly-ban tűnt ki, és a sorozatot akkor sem hagyta ott, amikor beindult filmes karrierje, amiért le a kalappal előtte. A nagy áttörést számára a Másnaposok koppintás Koszorúslányok jelentette, ahol ő volt a legviccesebb a sok szintén vicces komika közül, és a következő évben már főszerepet kapott, és ezek a szerepek rendre csak jönnek és jönnek. Nemrég a nálunk forgatott A Főnökben láthattuk, illetve a csakis női főszereplőkkel újraforgatott  Szellemirtókban. McCarthy ma már producer és forgatókönyvíróként is kipróbálta magát, de van saját parfüm márkája és rengeteg mindenféle befektetése, szóval a sikeres asszony igazi mintaképe.

 

John Goodman

Ha testes színészekről van szó, akkor a király, a legnagyobb név csakis John Goodman lehet! A 64 éves színész már szinte mindent eljátszott, amit csal el lehet, jót rosszat, Mikulást, tudóst, katonát, politikust és bűnözőt, hiszen elképesztő munkabírása van hatalmas termetéhez képest. A színész ráadásul évtizedekig alkoholproblémával küzdött, csak 2007-ben állt le végleg az ivással, az elmúlt évben pedig rengeteget fogyott. Goodman eredetileg profi (amerikai) futballjátékosnak készült, egy sportösztöndíjjal be is indult a karrierje, ám egy komoly sérülés mindent megváltoztatott. New Yorkba költözött, és miközben meghallgatásokra járt, pincérkedett, hogy eltarthassa magát, majd szerepet kapott a Roseanne (1988–1997) című sorozatban, ahol felfigyeltek rá. Innen már jöttek a felkérések, és bár kétségtelen, hogy rengeteg feledhető filmben játszott, az Arizonai ördögfióka, a Hollywoodi lidércnyomás  vagy a A nagy Lebowski gyakorlatilag halhatatlanná tették. Nemrég a Cloverfield Lane 10-ben bizonyította, milyen sokszínű és ijesztő, ha kell, és hamarosan a Kong: Skull Islandban alakít egy tudóst, aki ismeri King Kong titkát.

 

Jack Black

Először a Pop, csajok satöbbi (2000) nagydumás, túlpörgött és rendkívül vicces lemezbolti eladójaként figyeltünk fel Jack Blackra, aki azóta is szinte mindig ugyanezt a karaktert hozza – vagy minden rendező ezt várja el tőle. Talán ez az oka annak, hogy mára kicsit kifulladt a karrierje, vagy mi untuk meg azt, ahogy akkor is pattog és kiabál, ha azt semmi sem indokolja, de az is lehet, hogy az ilyen szerepek fogytak ki alóla. Azt viszont senki sem vitathatja, hogy a Rocksuliban (2003) zseniális volt! A színész, akinek apja és anyja is híradástechnikai mérnökként műholdakkal foglalkozott, remek és elhivatott zenész, barátjával, Kyle Gass-szel a Tenacious D nevű együttest alkotják, akik egyben a Tenacious D, avagy a kerek rockerek című 2006-os vígjáték főszereplői is voltak. Becsületére mondva, Black másfajta szerepekkel is próbálkozott, mint a mániákusan léggitározó mókamester, ilyen volt a például a King Kong (2005) filmrendezője vagy az iszonyatosan rossz magyar címet kapott Börni az eszelős temetős sorozatgyilkosa, de ezekkel nem aratott osztatlan sikert. Legutóbb a Libabőr kicsit furcsa tudósaként láthattuk.

 

Kevin James

Kevin James egyfajta kivételt képez a listán, részben mert nem olyan híres, szórakoztató és tehetséges, mint a többiek, részben pedig azért, mert nem annyira a kedvencünk. Igaz, szerettük valamikor rég, amikor Férjek gyöngye lúzer UPS futáraként láttuk, de ebben sok szerepe lehetett a feleségét alakító, azóta eltűnt Leah Remininek is, de ez ezer éve volt, valamikor a 90-es évek végén. És ki tudja miért, de James azóta sem szívódott el, és ennek a különös fejleménynek csakis egy oka lehet: ő Adam Sandler országos cimborája. Neki és produkciós cégének köszönheti, hogy továbbra is főszerepeket kap olyan filmekben, mint a pont Sandlerrel készült Férj és férj vagy a A pláza ásza, illetve a Nagyfiúk, szintén Sandlerrel s kompániájával – és utóbbi két filmhez folytatás is készült, senki ne kérdje meg, miért! James nem feltétlenül ellenszenves figura, de teljesen érthetetlen számunkra, miért nem próbálkozott egyszer sem azzal, hogy valami mást tegyen le a az asztalra, mint a bumfordi mackó karaktere!

 

Rebel Wilson

Legutóbb az Agyas és agyatlan című iszonyatosan rossz Sacha Baron Cohen filmben láthattuk visszataszító angol prolifeleségként, és először szintén brit taplóként figyeltünk fel Wilsonra mint Kristen Wiig pofátlan albérlőtársa a Koszorúslányokban (2011). Pedig a színésznő ausztrál, és gyakorlatilag behazudta magát a filmszakmába, Csak nemrég derült ki, hogy kitalált életrajzzal futott be, az igazi neve is Melanie Elizabeth Bownds, nem a gettóban, hanem rendes középosztálybeli családban született és jog diplomája van, és sosem volt jószolgálati nagykövet Afrikában. Az alig 1,63 méter magas színésznő, aki állítólag Walt Disney távoli leszármazottja, ettől függetlenül megdolgozott a sikerért, sorra vállalva a vicces, de rendszerint visszataszító karakterek eljátszását, ám a Tökéletes hangban és annak folytatásában végre nagyszerű és méretes szerepet kapott. Gyanítjuk, hogy sosem lesz belőle olyan nagy sztár, mint Melissa McCarthy, de ki tudja?

 

Seth Rogen

Seth Aaron Rogen 1982-ben látta meg a napvilágot Vancouverben,  Rogen Kanadából jött, már gyerekként kezdte a szakmát és sokáig Adam Sandler volt a példaképe, és bár szinte minden filmjében ugyanazt a léha fazont hozza, rendkívül sokra vitte. Már 13 évesen kipróbálta magát a stand-up műfajában, amatőr versenyeket is nyert, majd szerepet kapott a csak egy évadig futó, de ma is klasszikusnak tartott Különcök és stréberek (1999) című sorozatban. Itt ismerte meg Judd Apatow rendezőt, illetve James Francót és Jason Segelt, akikkel azóta is jó barátok és rengeteg közös munkájuk van – Francóval együtt sikerült majdnem csődbe vinniük a Sony-t. Első fontos szerepe a 40 éves szűzben (2005) volt, az első főszerepet a szintén Apatow rendezte Felkoppintva (2006) hozta,. és azóta szinte félévente jön az új Rogen film, amiknek már nem csak főszereplője, de rendre írója és producere is. Sőt, ő az egyik létrehozója, producere és rendezője is a Preacher című nagyszerű, de kissé ijesztő sorozatnak, ami egyáltalán nem a Rogen-féle léha, de szórakoztató világot képviseli.  

Zach Galifianakis

Bár mi csak a Másnaposok-ban (2009) ismertük meg, Zacharius Knight Galifianakis már a 2000-es évek elejétől jelen van a szakmában, színészként, íróként és stand-up komikusként. Először a Comedy Central egyik stand-up műsorában, majd 2002-re saját műsort kapott a VH1-on Late World with Zach címmel. Aztán jött a Másnaposok és annak folytatásai, és a világnak hirtelen szüksége lett egy furcsa szakállas, izzadós kövér mukira, aki egyszerre baromi idegesítő és rendkívül szórakoztató, mint például a Terhes társaságban. Kicsit olyan, mint Jack Black, de nem a pörgős hanem az alvajárós stílusban. A kiejthetetlen nevű Galifianakisnak persze van komoly oldala is, amit a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) mutatott meg, és hamarosan a Lángelmék című krimivígjátékban láthatjuk. Komolytalan beszélgetős műsora, a Between Two Ferns with Zach Galifianakis  non-stop megy, illetve ő és Louis C.K. saját sorozatot dolgoztak ki a az FX csatornn Baskets címmel, ahol egy ikerpárt alakít, illetve ő adja majd a Joker hangját a Lego Batmanban.