Véres szombat

Most, hogy tíz fok fölé emelkedett a hőmérséklet, országszerte korai véráldozattal búcsúztatják a telet. A vér a malackáké. Míg az áldozók versengenek, belőlük finomság készül. Szevasz tavasz! A vérengzés után sétálva kulturálódhatunk, és csere-bérelhetünk, de vásárolni is lehet, kézművességet. Miután az égre emeltük tekintetünket, és megnéztük a csillagokat, meg a filmet, jöhetnek a jól megérdemelt szombati koncertek is!

Éljétek át együtt a hamisítatlan falusi disznóvágást a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Sóstói Múzeumfaluban! Autentikus környezet, ízletes ételek, hagyományőrzés felső fokon és az elmaradhatatlan jó hangulat! Ingyenes belépés, ingyenes buszjáratok a központtól és közel 20 csapat méri idén össze tudását!

Gyulai Vár, február 19., 10:00

Különleges eseménnyel készülnek a Gyulai Várban január elsejére! Hagyomány már az egykori erődítményben, hogy délben korabeli fegyverek korhű másolataival díszlövéseket adnak le az új esztendő tiszteletére. Érdemes ellátogatni a várhoz, hiszen a lövések a falon kívülről is – nemcsak jól hallhatok, de – jól láthatók lesznek.

A csillagászok igazából nagyra nőtt gyerekek – például szeretik a nagy durranásokat vagy sokat kérdeznek… A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a gyerekek sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit.

A Zwack Unicum bemutatja: Egy csepp siker – buszos városnézés

Budai Vár, Szentháromság tér, február 19., 10:00

Eredjünk a Zwack család nyomába Budapesten! Buszos séta. Ugyan ki ne kóstolta volna a Zwack Unicumot legalább egyszer az életében? Ám azon, hogy honnan ered ez az isteni nedű, bizonyára sokkal kevesebben gondolkodtak el. 2020-ban van a 230. évfordulója annak, hogy dr. Zwack a császári udvar orvosaként felkínálta II. József Habsburg uralkodónak a később híressé vált, isteni nedűjét. 

Fák és fejfák - Farkasréti séta

Farkasréti temető, február 19., 14:00  

A Farkasréti temető magas fái és sírjai között csend és nyugalom vesz körül minket. A temetőben eltöltött idő pedig történelmi, irodalmi, tájképi és növénytani utazás is lehet egyben. A Farkasréti temetőben több a neves halott, mint a kolozsvári Házsongárdi temetőben és a budapesti Kerepesi úti temetőben együttvéve.

Holdfénymentes a téli mély-ég túrán a magasan járó téli csillagképek legszebb ködei között kalandoznak el. Először az Ikrek csillagkép csodálatos planetáris-ködét, az apró Eszkimó-ködöt (NGC 2392) veszik szemügyre, négyszázszoros nagyításon.

Ez az este a legfantasztikusabb dolog már egy egész életre: egy időben, egy helyen mindenki David Bowie-nak öltözik!! Nincs a szűkebb és tágabb értelemben vett kulturális életnek olyan szegmense, amire ne lett volna hatással David Bowie, legyen szó a politikán át a queerkultúrán keresztül a popzenéig, és nincs annál menőbb dolog, mint az ezerarcú, ezer meg egy kreativitást magába sűrítő, túlontúl zseniális és lebilincselő öltözködési és önkifejezési horizont, amit Bowie megtestesített.

Mindenki vágyik a szeretetre, és ez alól Jaakko sem kivétel – még ha a kerekesszékéhez is van kötve. Még sosem találkozott élőben a barátnőjével, de minden nap órákon át beszélnek egymással telefonon. A vak férfi, aki nem akarta megnézni a Titanicot egy eddig sosem látott szerelmi történet, melyben Petri Poikolainen élete szerepében játssza Jaakkót, a férfit, aki a saját otthonába bebörtönözve él.

Ava Trio (TR/IT/CH)

Lukács Miklós (cimbalom), Csízi László (dob), Gyányi Marcell (nagybőgő) Dresch Mihály (szaxofon)

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból.