Vissza a hegyre! – Bíborhegy és más heti premierek

Régen volt egyszerre nyolc bemutató egy héten, de ha kinézünk az ablakon, ez hamar érthetővé válik. Ráadásul szinte minden műfajból akad valami, a vérgőzös gótikus horrortól a német vígjátékon és az áhítatos drámán át a bokszfilmig, de lesz meglepetésfilm és visszatér egy nagyon nagy klasszikus.

Bíborhegy  

Az egyik legjobban várt őszi film a mexikói Guillermo Del Toro legújabb munkája, a Tom Hiddleston és Jessica Chastain és Mia Wasikowska főszereplésével készült gótikus horror, amelyben egy, a szellemekkel foglalkozó fiatal írónő titokzatos nemesemberhez megy feleségül, és annak családi kastélyába költözik – mert arrafelé mindenkinek volt családi kastélya. Csakhogy a több száz éves, megannyi titkos szobát és folyosót rejtő ódon épület afféle lélegző, érző organizmus, és korántsem barátságos a jövevénnyel szemben, akárcsak a férj sötét lelkű nővére – őt alakítja Chastain, valószínűleg legelső negatív szerepében. Del Toro az ún. gótikus horror igazi mestere, és a jelek szerint most mindent megkapott, hogy vérben tocsogó, mégis csodásan szép rémálmait hibátlanul vigye a vászonra – no nem mintha bármi gond lett volna korábbi munkái, a Pán labirintusa vagy például a Hellboy látványvilágával. 

Fák jú Tanár úr! 2. 

A piti bankrablóból pedagógussá avanzsált Zeki Müller kalandjai folytatódnak – ahogy azt nyilván mindenki elképesztő módon várta. A dolgon csupán az szépít, hogy az iskolája indul egy thaiföldi partneriskola programon, ahol hősünk lesz a kisérőtanárt, és mint tudjuk, Thaiföldön minden megtörténhet – gondoljunk csak a pingpong labdákra. És a német tinik pont olyna hülyék, mint a magyarok, ezért innentől elképesztő szociális inkompetenciával és az általános műveletlenségük elképzelhetetlenül széles spektrumát sorakoztatják fel, egy egész generációnyi thai életét téve tönkre, de ők jól szórakoznak, miközben a tanárurat egy majon egy kókuszdióval vágja fejbe – mert itt ilyen poénok vannak - és ez a lényeg.

Fúsi  

A nagyon kövér férfiak nagyon viccesek – vallják az izlandiak. 43 éves Fúsi még mindig az anyjával él. A túlsúlyos, magányos férfit nap mint nap piszkálják emiatt munkahelyén, a helyi repülőtéren, ahol csomagkezelőként dolgozik. Esténként a fő szórakozása az, hogy heavy metal számokat kér a helyi rádió kívánságműsorában, vagy második világháborús csatákat játszik el miniatűr figurákkal. Fúsi élete azonban megváltozik, amikor anyja udvarlója beíratja őt szülinapi ajándékként táncórákra, ahol megismerkedik egy különc lánnyal, aki szép lassan kicsalogatja a magányos férfit a csigaházából, Persze a különc nem sokban különbnözik az őrülttől, a főszereplő Gunnar Jónsson pedig az izlandi John Goodman. 

LogIn 

Íme egy magyar film, ami csak úgy, a semmiből pattant elő, nagy reklámkampány és mindenféle baráti újságírói hype-olás nélkül. Hőse egy Nő, aki férje halála után bejelentkezik a férj által használt randiportálra, ahol rátalál a Férfire, akinek a lánya lett szerelmi bánatában öngyilkos. Elhatározzák, hogy megtalálják és kikészítik a szeretteiket elcsábító két profit. Próbálkozásukat siker koronázza, azonban az érzelmek felborítják a gondosan előkészített tervet és a játék végén már senki sem tudja kivel is van valójában. Valójában a Veszedelmes viszonyok hazai cíberverziójáról van szó, hogy milyen eredménnyel, azt majd meglátjuk.

A meglepetés 

Jacob, a különc milliárdos rendkívüli módon unja életét, és ez már nagyon régóta így van – hogy konkrétumokat is írjunk, négy éves kora óta, amikor a családját otthagyta az apja. Olyannyira, hogy legszívesebben önkezével vetne véget Földi létének. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, pedig bene nincs hiba, próbálkozott is pár módszerrel, de hiába, és éppen ezért megbíz egy erre szakosodott, profi céget, mely ígéretet tesz arra, hogy hamarosan elteszik láb alól, ráadásul a „dolog” meglepetés lesz. Ám Jakob megismerkedik a gyönyörű Anne-val, aki hasonló cipőben jár, és aki miatt megérné kihátrálni a szerződésből, erre azonban már nincs lehetőség.

Mélyütés  

A film az összes létező, boksszal kapcsolatos klisét felvonultatja, de ez egyáltalán nem baj, hiszen az ilyen sportfilmekre pont ezért ülünk be. Látni akarjuk, ahogy az esélytelen szegény csávó megannyi verés után talpra álljon, és az utolsó menetben mégis kivívja mindenki tiszteletét, miközben lassítva mutatja a kamera, amint az ütés nyomán eltorzul az ellenfél arca és verejtékcseppek szállnak a levegőben. Ilyen Billy Hope története is, aki alulról küzdötte fel magát, és bajnok lett, ám Billy indulatos, hirtelen haragú férfi, ami tragédiához vezet, érzelmileg bele is rokkan, ám amikor lánya állami gondozásba kerül, újra ringbe száll, és a többit már tudjuk. Jake Gyllenhaal közvetlenül az Éjjeli féreg cingár videósa után gyúrta fel magát profi bokszolóra, amiért külön elismerés illeti.

Szent Borbála 

Hihetetlen, de igaz, a képen Obi-wan Kenobi társaságában látható kacér szőke lány egy későbbi szent. Szent Borbála, a keresztény kultúra egyik segítő szentje Kr.u. IV. század fordulóján élt és halt mártírhalált. Egy vagyonos pogány kereskedő egyetlen lányaként látta meg a napvilágot. Édesanyját korán elvesztette, ezért gyermekkorát édesapja féltő gondoskodásában töltötte. Szép és igen okos lévén apja taníttatta, de féltve óvta őt az egyre terjedő kereszténységtől. Ám hiába volt minden óvintézkedés és féltés, Borbála mégis megtért és megkeresztelkedett, és ezzel maga ellen fordította saját apját is. A fiilm gyaníthatóan tévéminőség, de van célközönsége.

Vissza a jövőbe 

Robert Zemeckis 1985-ös klasszikusan több genetráció nőtt fel, és Marty McFly neve mára fogalom lett. Marty átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor szülei is a padot koptatják. A bajt csak fokozza, hogy majdani anyja Marty megérkezése óta ügyet sem vet majdani apjára, ami beláthatalan következményekkel járhat a jövőben. Ha életben akar maradni, el kell érnie, hogy szülei egymásba szeressenek és el kell távolítania az anyját molesztáló Biffet.