Zsenge hétfő

A mai hétfő nem a sokaságával kényeztet minket, hanem a fonódóan érdekes tartalmával. Vannak régi ismerősök, de az újak annál érdekesebbek. Matek, ami zene, egy perc, ami száz! Lehet, nem is kell több az első munkanapon, de abból, ami van, jól kell választani!

Müpa, április 25., 11:00 

Főszerepben a zongora és a kamarazene a számok, arányok és a zenébe kódolt matematikai összefüggések felől megközelítve. A klasszikus zene óriásait, Mozartot, Bachot és Bartókot szelídíti meg és hozza közel az iskolásoknak szóló koncert egy-egy művön keresztül. A kevesebb néha több: az esemény nem a monumentális hangzásra, hanem a kamarazenére és szólóművekre összpontosít Liszt Ferenc-díjas zongoraművészünk, Fülei Balázs szakértői közreműködésével.

„Fogd a hangszered, és csatlakozz!” A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül. 

Instant-Fogas Hétfő

Instant-Fogasház, április 25., 18:00

Minden hétfőn az Instant-Fogas rezidens DJ-i gondoskodnak a hangulatról. A buli reggelig tart, a belépés ingyenes. Bulizz a ház koncerttermeiben, Budapest legnagyobb klubjában! 

A belső ösvény lámpásai - Mireisz László előadás-sorozata (online) - Visszatérés a hétbolygós világképbe

A tradicionális szellemi utak mindegyike az önismeretet és az önátalakítást tűzi ki célul, ezért ezeket – a buddhizmust kiváltképp - belső ösvénynek is nevezhetjük. Számos technika és módszer segíti ebben a törekvőt, melyek, mint lámpások, megvilágítják a követendő utat. Ezek lehetnek külső és belső eszközök. 

„Fogd a hangszered, és csatlakozz!” A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül. Padkaporos alkalmak hétfő esténként a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. Kötetlen zenélés, ahol a bourdon hangszereké a főszerep. 

A fiatal és tapasztalatlan palesztin férfi, Szalam egy izraeli katonával való véletlen találkozás után nem várt esélyt kap: az ország egyik legnépszerűbb szappanoperájának írójaként szerződteti egy neves tévécsatorna. Alkotói pályája egyre magasabbra ível, egy idő után azonban összetűzésbe kerül a sorozat finanszírozóival a történet befejezése miatt. Szalam alkotói és emberi válságba kerül... 

Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége. 

Havas Ádám szociológus májusban megjelenő könyve a hazai jazz közel százéves történetén keresztül próbál rávilágítani a magyar társadalom mélyrétegeiben gomolygó történelmi konfliktusok egyes dimenzióira. A könyv alapállítása szerint nem az egymást követő stílusok „fejlődése” teszi igazán izgalmassá az észak-amerikai feketék rasszista elnyomásához köthető, majd a kulturális globalizácó során a világ minden táján elterjedt zene vizsgálatát. 

A zenekar repertoárját főként Baló Sámuel saját szerzeményei alkotják, melyeket impressziók, hangulatok, tapasztalások, emlékek ihlettek. A kompozíciók gyakran merítenek a modális jazz és a népzene világából, igyekezve sok teret és szabadságot adni a rögtönzéshez, valamint a tagok közötti zenei kommunikációhoz, így minden alkalommal egy kicsit máshogy szólalnak meg, más színezetet kapnak, frissek maradnak.

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen  szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!