10 film arra az esetre, ha bejött A gyilkos járat

Brad Pitt új filmje színtiszta akció, ugyanakkor van stílusa, humora és eleganciája, ami remek kombináció, és ha tetszett, ajánlunk pár hasonló munkát.

Golyózápor (2007)

 

 

Egy titokzatos férfi, aki Mr. Smith-nek nevezi magát (Clive Owen) egy újszülöttel a hóna alatt menekül egy hadseregnyi fegyveres elől. Smith, aki rendületlenül rágcsálja a nyers répát, a babához gyorsan szerez dajkát is egy prostituált személyében (Monica Bellucci), és együtt vágják ki magukat számtalan csapdából, a szálak pedig a legmagasabb körökig vezetnek – mint mindig - és a fegyverlobbihoz. Ami ezért ironikus, mert másról se szól a film, mint egy folyamatos pisztolykeringőről – igaz, előfordul, hogy hősünk egy szál répával végez valakivel. A filmet egyértelműen John Woo hongkongi filmjei inspirálták, nem véletlen, hogy az operatőr Woo állandó partnere, Peter Pau volt, a film pedig korát megelőzve egyesítette a távol-keleti akciót az amerikai fegyverropogással , és némi heavy metállal, mert a legtöbb akció alatt az AC/DC vagy a Motörhead szól, az összecsapásokba pedig annyi kreativitást tömtek, mint tíz másik hasonló filmbe.

A film az AppleTv-n kölcsönözhető ki

 

Forrás: InterCom

 

Védhetetlen (2012)

 

 

Ha könnyed, stílusos, mégis véres akciófilmről beszélünk, akkor Ryan Reynolds neve kihagyhatatlan, és a Deadpool (2016) csakis azért nem került fel a listára, mert egyben szuperhősfilm. Helyette itt egy remek korai darab, amelyben Denzel Washington a partnere, mint renegát egykori CIA ügynök, aki pont abba titkos, fokvárosi védett házba sétál be, ahol Reynolds teljesít szolgálatot. Aki egyrészt örül, hogy végre történik valami, másrészt alig tér magához a csodálkozástól, máris az életét és a gondjaira bízott rab életét kell mentenie, mert terroristák ütnek rajtuk, és a kérdés rögtön az, ki az áruló és mit akar. Reynolds mindent megtesz, hogy felnőjön az akciófilmes – és politikai thriller - feladathoz, és ez nagyrészt sikerül is neki. Nyilván nehezére esett, de jobbára visszafogta a szokásos poénjait, és összejött egy jó kis izgalmas akciófilm ez is, ráadásul jó dumákkal!

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

John Wick (2014)

 

 

Keanu Reevesből nem biztos, hogy kinéznénk, hogy hitelesen tud egy olyan figurát alakítani, aki filmenként kiírt egy lakótömbnyi gengsztert, de éppen ez a John Wick karakter lényege. Hősünk valaha egy jó lelkű figura volt, leszámítva azt az apróságot, hogy elit bérgyilkosként kereste a kenyerét, a felesége halála azonban megtörte, és most még a kiskutyáját is megölik az orosz banditák. Ezek után már tényleg nincs semmi vesztenivalója – csoda, hogy úgy kezd bele az ámokfutásos bosszúhadjáratába, mintha nem lenne holnap? A puszta erőszak azonban önmagában kevés lett volna a John Wick sikeréhez, és ahhoz, hogy a film önmagában megújítsa az akciófilm műfaját. A pályájukat kaszkadőrként kezdő David Leitch és Chad Stahelski olyan stílusparádévá alakították át az briliáns akciókoreográfiát, hogy le a kalappal előttük – és Reeves előtt, aki átlényegült John Wickké.

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás: InterCom

 

Az U.N.C.L.E. embere (2015)

 

 

A film alapjául szolgáló egykori tévésorozat, ami részben a James Bond széria hatására készült, és Ritchie műve sem tagadhatja le a 007-es ügynök befolyását, ami nem is baj, ráadásul itt nem is egy, hanem rögtön két szupertitkos szuperügynökről van szó. Egyik a címbéli amerikai U.N.C.L.E nevű titkos kémszervezet embere, Napoleon Solo, ami jó kis név,  a másik pedig orosz spion, Ilja Kurjakin, és most össze kell fogniuk. Egy nemzetközi bűnszövetkezet ugyanis ki akarja robbantani a a III. világháborút, és ehhez fel akarják borítania a törékeny atomerő-egyensúlyt. Csupán egyetlen nyom áll rendelkezésre: egy eltűnt német tudós lánya, aki naná, hogy gyönyörű. Guy Ritchie legnagyobb erénye a kor remek megidézése és pazar akciójelenetek mellett, hogy két olyan „limitált képességű” színészből, mint Henry Cavill és Armie Hammer képes volt a legjobbat kihozni, vagy, hogy pontosabban fogalmazzak, képes volt jól formázni őket. Bónuszként pedig megkapjuk a csodás Alicia Vikandert, mert még egy Bond-koppintásba is kell egy igazi Bond-lány!

A film az AppleTv-n kölcsönözhető ki

 

Forrás: Intercom

 

Kereszttűz (2016)

 

 

Az 1978-ban, Bostonban játszódik a film, ahol két IRA tag szerezne be fegyvereket a mozgalom számára, és egy közvetítő segítségével össze is jönne az akció egy lepusztult raktárépületben, de kiderül, hogy a fegyverkereskedő át akarja verni őket – és a háttérben még valaki más is mesterkedhet. A lényeg pusztán annyi: egy idő után mindenki mindenkire lő, vagy ha éppen nincs lőfegyvere, feszítővassal vagy akár foggal ront a másikra. A felállás sokban a Kutyaszorítóbant idézi, de Tarantino maga is „idézett”, hiszen a hongkongi akciófilmek kedvenc kliséjét kölcsönözte ki. Itt mindenki több golyót kap be gyors egymásutánban, majd a földön csúszva mászva folytatja a harcot, újabb és újabb sérüléseiket szarkasztikus megjegyzésekkel nyugtázzák, és tényleg lehetetlen megmondani, ki kivel van. És nem akárkik lövetik magukat szitává: az egyik IRA-tagot Cillian Murphy, a simlis fegyverkereskedőt Sharlto Copley, a jobbkezét Armie Hammer, a közvetítőt Brie Larson alakítja, de feltűnik még Sam Riley, Noah Taylor és Jack Reynor is.

A film az AppleTv-n vagy a Google Play-en kölcsönözhető ki

 

Forrás: Sony Pictures

 

Atomszőke (2017)

 

 

Ha úgy tetszik, az Atomszőke a John Wick „nővére”, és nem csak David Leitch rendező személye miatt – aki A gyilkos járatot is jegyzi -, hanem azért, mert ez a film is egy elképesztő akciókoreográfiára és egy olyan színész(nőre) épít, aki nem elsősorban akciófilmes. Ő Charlize Theron, aki az brit titkosszolgálat elpusztíthatatlan kémnőjeként a hidegháború vége felé Kelet-Berlinbe küldik, hogy szerezzen meg egy listát, amin titkosügynökök, köztük kettős ügynökök neve szerepel. A helyi kapcsolat a túlpörgött, sunyi, de nagyon hatékony James McAvoy, de előkerül egy francia kolléganő is (Sofia Boutella). Az Atomszőke annyiban lép szintet a viszonylag steril és teljesen aszexuális John Wick filmekkel szemben, hogy mer mocskos és mer túlfűtötten erotikus lenni. Külön pontszám jár azért, mert Charlize Theron egyáltalán nem ütésálló, viszont remekül bírja a strapát.

 

Tyler Rake: A kimenekítés (2020)

 

 

Ha van színtiszta akcióorgia, azt Chris Hemsworth hozta össze, és persze a rendező, Sam Hargrave. Ő ugyanolyan életutat járt be, mint a John wick készítői, korábban kaszkadőrként és kaszkadőrkoordinátorként dolgozva tanulta ki a szakmát, hogy a kamera mögé állva az akciót tegye meg főszereplőnek. Banglades fővárosában, Dakka sűrűjében forgatta le filmjét, amelyben Chris Hemsworth zsoldosa egy bangladesi drogbáró elrabolt fiát mentené ki egy indiai drogbáró fogságából, de a körülmények összejátszanak ellene, egy egész város ered a nyomukba, és felbukkan egy másik zsoldos is (a bollywoodi félisten Randeep Hooda alakítja), aki az ellenségnek dolgozik. Hősünk azt a kollegiális tanácsot kapja, hogy eresszen egy golyót a srác fejébe, és egyedül megmenekülhet, ő ragaszkodik az eredeti tervhez, és egy perc megállás sincsen. Kőkemény és nagyon jól néz ki, jön is a folytatás.

A film a Netflixen nézhető meg

 

Kate (2021)

 

A háttér Tokió, itt él a főállású bérgyilkosnő, Kate (Mary Elizabeth Winstead), ám legutolsó megbízása kissé problémás lett, mert áldozata halálát végignézi annak tinilánya (Miku Patricia Martineau). Kate ki akar szállni, de beüt a ménkű: hamarosan konstatálja, hogy megmérgezték, a szálak pedig egy Kijima nevű jakuza főnökhöz (Jun Kunimura) vezetnek. Ám ahhoz, hogy Kate, akinek alig 24 órája maradt, a főnök közelébe férhessen, fel kell használnia előző áldozata nagyszájú tinilányát (Miku Patricia Martineau), és hamarosan mindketten felfedezik, milyen sok a közös bennük. A film az első perctől kezdve teljesen hihetően ábrázolja a Tokióban teljesen fesztelenül mozgó, japánul folyékonyan beszélő bérgyilkosnő történetét. Sőt, a neonfényes metropolisz világa és a jakuzavilág tradicionális elemei egy picivel magasabb szintre emelik a cselekményt, nyilván azért is, mert a filmet az akció és nem a cselekmény és a stílus viszi, így ritkán van időnk azon gondolkodni, hogy miért is történnek bizonyos dolgok.

A film a Netflixen nézhető meg

 

Forrás: Netflix

 

Lőpor turmix (2021)

 

 

Ez a film valahogy elsikkadt tavaly, talán mert egymás után annyi csajos akciófilm jött, ahol a magányos bérgyilkoslány öntudatára ébred és a munkáltatója ellen fordul. Pedig remek szereplőgárdát és még remekebb akciót villant, és az év egyik legszórakoztatóbb , legeredetibb harca is ehhez a filmhez fűződik. Ebben főhősnőnk, Sam (Karen Gillan) egy kórházban találja magát védencével, egy kislánnyal, és volt főnöke három gyilkost küld rá – három olyan fickót, akiket a lány korábban már egyszer rommá vert. Az egyik tolókocsiban ül, a másik mankókkal jár, a harmadik felkötött kézzel és nyakmerevítőben van, de Sam helyzete sem előnyösebb: egy korrupt doki olyan injekciót adott be neki, amitől lebénultak a karjai. Csak úgy tudja őket használni, hogy az egyikhez egy szikét, a másikhoz a pisztolyát szigszalagozza, és ezeket lóbálva veszi fel a harcot a három kriplivel. A végeredmény nagyon vicces – és nagyon véres is.

 

A film az HBO MAX-on nézhető meg

Különösen veszélyes bűnözők (2021)

 

És igen, itt van Ryan Reynolds második filmje is a listán, ami a Netflix eddigi legdrágább produkciója, mait ugyan lehúztak a kritikusok, de rengetegen nézték meg, ami nem csoda, Hiszen három igazi szupersztár, Gal Gadot, Ryan Reynolds és Dwayne „The Rock” Johnson állt össze, a Rock az FBI műkincsrablásokra specializálódott izomkolosszus nyomozója, Reynolds egy élvhajhász és nagy dumás műkincstolvaj, Gal Gadot pedig a legnagyobb riválisa, akit csak úgy ismernek alvilági körökben, mint A Futó. Igaz, a vígjáték tartalom gyakran kerül túlsúlyba, no és a rengeteg a popkulturális utalás a Sullivan utazásaitól a Jurassic Parkon és az Elveszett frigyláda fosztogatóin át a Ponyvaregényig, de ez akkor is akciófilm, és abba tettek munkát a fiúk és a lányok. Persze ez a munkájuk, ebből élnek, de akkor is!

 

A film a Netflixen nézhető meg