10 film és sorozat a brit uralkodócsaládról - II. Erzsébet emlékére

A brit uralkodóház hol magasztos, hol véres, hol mulatságos története rengeteg filmest ihletett meg, mi pedig II. Erzsébet királynő emlékére kigyűjtöttük a 10 szerintünk legemlékezetesebb alkotást.

A Korona (2016)

Egy ilyen listát csakis ezzel a sorozattal lehet kezdeni. A Peter Morgan által a Netflix számára készített sorozat II. Erzsébet királynő életét mutatja be koronázásától a kései évekig. Az első két évadban Claire Foy alakítja Erzsébet királynőt, Matt Smith pedig Fülöp herceget, őket kísérjük el „kezdő” uralkodói pályafutásukon, az 1947 és 1964 közötti évekre összpontosítva, mielőtt teljesen lecserélik főszereplőket. A 3. és 4. évadban Olivia Colman és Tobias Menzies játssza a királyi párt, bemutatva történetüket az 1960-as évek végétől az 1990-es évekig, miközben megismerjük az angol történelem további kulcsfiguráit, mint Margaret Thatcher (Gillian Anderson) vagy Lady Diana Spencer (Emma Corrin). A második évad egyes részeit Magyarországon, Sopronban és Fertődön forgatták, és a sorozat arról is híres, hogy elképesztően drága volt, minden egyes epizódja nagyjából 5 millió dollár költségvetésével. Bár az alkotók nyilvánvalóan éltek némi kreatív szabadsággal – ami rendre vitát generált Angliában -,

A korona a részletekre való odafigyelésről és a kiváló színészi játékról lett híres, a Windsor-ház rajongóinak kötelező darab, és készül még két évad.

Forrás: NetFlix

 

Elizabeth (1998)

Az Erzsébet név mintegy keretbe foglalja az angol történelmet, nem véletlen, hogy az "elsőről" és a "másodikról" is annyi film született. A beteg Máriának gyermeke nem lévén, az uralkodói poszt várományosa a királynő féltestvére, VIII. Henrik király törvénytelen gyermeke, Erzsébet (Cate Blanchett) lett. Amikor 1558-ban trónra lépett, Anglia nehéz helyzetben volt. A protestánsok és a katolikusok küzdelme megosztotta az országot, a kincstár üresen állt, a franciák pedig a spanyolokkal szövetkeztek a térdre kényszerítésére. Erzsébetnek szüntelen ármánykodás közepette kellett megvédenie trónját, megszilárdítani hatalmát. A politikai viszonyok mellett szükségképpen háttérbe szorult a magánélete, beteljesületlen szerelme. Shekhar Kapur gyönyörű történelmi tablót rajzolt, Cate Blanchett pedig ragyogott a karakter bőrében - el is játszotta őt újra az Elizabeth: Az aranykorban (2007).

Forrás: Budapest Film

 

A király beszéde (2010)

A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie (Colin Firth) foglalta el a trónt - igen kelletlenül. Az angol arisztokraták rendre nevet váltanak, ha új rangjuk lesz. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal (Geoffrey Rush), aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni – majd jött az első nagy megpróbáltatás.

A király beszéde méltán részesült díjesőben, Oscart kapott legjobb filmként, a legjobb rendezésért és forgatókönyvért, és Colin Firth is megkapta a maga szobrocskáját – Rushnak be kellett érnie egy jelöléssel, pedig kettejük közül ő volt a jobb.

Forrás: Budapest Film

 

Tudorok (2007)

Szenvedély, becsvágy és árulás mozgatja e lenyűgöző történelmi drámát, mely VIII. Henrik (Jonathan Rhys-Meyers) hírhedt 40 éves uralmának korai éveit dolgozza fel. Az ifjú király 19 évesen kerül a trónra. Az állami ügyek kevésbé érdeklik, így a hivatalos dolgok a hatalomittas Thomas Wolsey kardinálisra maradnak, miközben az angol uralkodó saját vágyainak beteljesítésén dolgozik. A VIII. Henrik belső köreibe tartozók számára - melybe Wolsey kardinális (Sam Neill), az uralkodó második felesége, Boleyn Anna (Natalie Dormer), a katolikus mártír Mórus Tamás, és Norfolk hercege is beletartozik - a legnehezebb feladat az önző király kegyeiben maradni. Szaftos, vérbő és izgalmas sorozat, Jonathan Rhys Meyers pedig igazán remek a hírhedt uralkodó szerepében

Forrás: HBO

 

György király (1994)

A fekete humort se nélkülöző film Anglia királyáról, III. Györgyről (Nigel Hawthorne) szól, aki uralkodása alatt fokozatosan elveszti ép elméjét. A király romló idegállapota lehetőséget ad az ellenségeinek, akik az amerikai gyarmat elvesztésével vádolják, hogy megfosszák őt a tróntól. György felesége, legodaadóbb hívei segítségével együtt mindent elkövet, hogy megmentse a királyi trónt, azonban a legjobb orvosok se képesek segíteni az őrült uralkodón. A hívek ezért a kétes hírű, William Pitt doktort szerződtetik, akinek rendhagyó gyógyítási módszerei a modernkori pszichiátriára emlékeztetnek. Miközben Dr. Pitt igyekszik a beteg elméjének mélyére hatolni, lenézően és megalázóan bánik vele. Ilyen magatartással a király korábban még sohase találkozott, de szerencsére előkerül egy modern elméleteket valló kolléga, Dr. Willis (Sir Ian Holm) – ő talán tud segíteni.

Forrás: Budapest Film

 

Az ifjú Viktória királynő (2009)

Haldoklik IV. Vilmos angol király, és törvényes örököse nem lévén, az ifjú Viktória hercegnő (Emily Blunt) a trón várományosa. Az alig tizennyolc éves lánynak nem volt boldog gyermekkora, poroszos nevelésben részesült, az anyja, Lehzen bárónő állandó ellenőrzés alatt tartotta. Anyja tanácsadója, Sir John Conroy (Mark Strong) megpróbálja rávenni, hogy írjon alá egy megállapodást, miszerint anyja lesz a régens, míg Viktória el nem éri a huszonöt éves kort. Ám Viktóriát kemény fából faragták, miután 1837-ben királynővé koronázzák, függetleníti magát az anyja befolyásától. Miközben kezébe veszi a birodalom irányítását, szíve az unokatestvéréért, Albert hercegért (Rupert Friend) dobog. A filmet Jean-Marc Vallée rendezte, de nem az övé itt az érdekes név, hanem az író Julian Fellowes – ő aztán a Downton Abbey révén vált igazán ismertté!

Forrás: Budapest Film

 

Botrány a birodalomban (1997)

Érdekes módon Judi Dench kétszer is eljátszotta a hosszú életű Viktória királynőt, akiről egy egész korszakot neveztek el. Az első volt a Botrány a birodalomban, a második a 2017-es Viktória királynő és Abdul, és mindkettő egy különös barátság története. Utóbbiban az idős királynő egy, az Arany Jubileumra érkező fiatal indiai tisztviselővel köt barátságot, az előbbiben a frissen megözvegyült uralkodónő skót lovászával, John Brownnal (Billy Connolly) kerül közeli, de  nem intim kapcsolatba – merthogy Viktória azt a tanácsot kapja, hogy a rendszeres, napi lovaglás felfrissítené a testét és a lelkét. A közvetlen, baráti kapcsolatuk fokozatosan elmélyül, ám a család, az udvar és a politikusok nem nézik jó szemmel a kapcsolatukat, ami válságba sodorhatja a monarchiát.

Forrás: Cinemax

 

Spencer (2021)

Diana hercegnő (Kristen Stewart) és Károly herceg (Jack Farthing) házassága már rég zátonyra futott. Az afférokról és válásról szóló pletykák dacára a királynő sandringhami kastélyában békés körülmények között folyik a készülődés a hagyományos karácsonyi összejövetelre. Evészet-ivászat, lövészet és vadászat van terítéken. Diana jól ismeri a menetrendet. Ám ebben az évben a dolgok egészen máshogy alakulnak majd. A mostanában életrajzi filmekre szakodosó Pablo Larraín (Jackie) munkája a fantázia segítségével mutatja be, mi is történhetett azon a pár sorsfordító napon. A cél nyilvánvalóan nem a királyi család szimpatikus bemutatása volt, sőt, de őket azért nehéz lett volna kihagyni.

Forrás: Fórum Hungary

 

A királynő (2006)

Diana hercegnő megkerülhetetlen ezen a listán, élete a tündérmese és a rémdráma keveréke, egy életút, mely csillogással és botrányokkal volt kikövezve. Stephen Frears filmjének a legnagyobb trükkje az, hogy maga Diana nem is szerepel benne, mégis minden róla szól – és a királynőről. Az emberek szerint Diana mindig is szálka volt az angol királyi ház szemében. Nem véletlen, hogy a hercegnő tragikus halálát követően II. Erzsébet (Helen Mirren) és a királyi család nem jelent meg a nép előtt. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, mindenki elítélte a protokollhoz ragaszkodó királyi családot.

A történet arról a feszültséggel és érzelmekkel teli hétről szól, amely a szívek hercegnőjének halála után megrendítette az angol monarchiát –

amikor a Munkáspárt miniszterelnöke, Tony Blair (Michael Sheen) vállalja magára a különös feladatot, hogy megmentse (önmagától) a királyi családot.

Forrás: Budapest Film

 

A kedvenc (2018)

A XVIII. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő (Olivia Colman) foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough (Rachel Weisz) kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail érkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg. A görög Yorgos Lanthimos parádés fekete vígjátékot komponált a két kegyenc rivalizálásából – és ironikus módon a királynőt játszó Olivia Colman jött ki a legjobban az egészből, hiszen Oscar-díjat kapott játékáért.

Forrás: Fórum Hungary