10 hihetetlenül jó film a 2010-es évekből, amit nő rendezett

Wonder Woman! A Bin Láden hajsza! A Wall Street pillangói! Íme a legmenőbb direktornők Kathryn Bigelow-tól Patty Jenkinsig.

Rendhagyó toplistát közölt pár hónappal ezelőtt a Collider mozimagazin: lajstromba szedték a 2010-es évek legjobb női rendezőit, A bombák földjénért Oscar-díjjal jutalmazott Kathryn Bigelow-tól kezdve a rekorder Patty Jenkinsig, aki elsőként forgatott nőként közel 1 milliárd dollárt kaszáló szuperhősös blockbustert. Következzen tehát egy TOP10-re való, 2010 és 2019 között leforgatott kultfilm – cikksorozatunk első része!

1. Winter's Bone - A hallgatás törvénye (2010)

Forrás: Port.hu

 

Debra Granik a saját forgatókönyvéből forgatta le ezt a kiváló drámát Jennifer Lawrence főszereplésével (aki ekkor még nem is volt annyira ismert, hiszen egy évvel Az éhezők viadala premierje előtt járunk). A színésznő alakítja a filmben a 17 éves Ree-t, aki az Ozark-hegység sivár vidékén él széthulló félben lévő családjával. Drogdíler apja eltűnt, ő pedig egyedül kénytelen gondoskodni a súlyosan beteg anyjáról és a két kistestvéréről. Ráadásul most az otthonuk is veszélybe került. Az apjuk ugyanis nem jelent meg a tárgyalásán, és ha nem kerül elő, akkor az óvadék fejében lefoglalják a házukat, és nekik el kell hagyniuk az egyetlen menedéket. Egy hete van Ree-nek, hogy előkerítse az öreget. Megpróbál maga utánajárni a dolgoknak, lépésével azonban kivívja a zárkózott közösség ellenszenvét.

 

2. Szabad (2011)

A függetlenfilmes Dee Rees szintén a saját forgatókönyvét rendezte meg 2011-ben. A történet főszereplője, Alike (Adepero Oduye) nem találja helyét aközött, hogy büszke, szexuálisan független nő legyen nyíltan LMBTQ barátai között, vagy feminin, szófogadó lány, amit szigorú keresztény neveltetése diktál. De a két identitás közötti határvonal egyre vékonyodik, és mindez robbanásszerű következményekkel járhat.

 

3. Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza (2012)

Forrás: Port.hu

 

Kathryn Bigelow alighanem már az 1991-es Holtponttal is örökre beleírta magát a filmtörténelembe, de aztán leforgatta a kultikus Strange Days - A halál napja című sci-fit is, a 2008-as A bombák földjénért pedig Oscar-díjat kapott. A 2012-ben mozikba került Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza apropóját az adta, hogy 2011-ben a Navy SEALs, vagyis az Amerikai Haditengerészet különleges egysége megtalálta és lelőtte a 2001. szeptember 11-i terrortámadás legfőbb értelmi szerzőjét, az al-Kaida terrorszervezet fejét, a Pakisztánban bujkáló Oszáma bin Ládent. Az akciót egy tíz éven át tartó, hosszas CIA-nyomozás tette lehetővé – ez utóbbit mutatta be Kathryn Bigelow izgalmas akciófilmje.

 

4. A Babadook (2014)

Jennifer Kent szintén a saját forgatókönyvéből rendezte meg ezt az igencsak emlékezetes horrort, amiben Amelia (Essie Davis) a férje halála után egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton retteg, és azt állítja, hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban. Amelia egy nap talál egy Mr. Babadook nevű, különös gyerekkönyvet az ajtajuk előtt, és mivel ártatlan ajándéknak gondolja, magához veszi. Az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban a fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia sejteni kezdi, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban.

 

5. Selma (2014)

Ava DuVernay Oscar-, Golden Globe- és számos fesztiváldíjjal jutalmazott életrajzi filmje a '60-as évek legendás fekete polgárjogi harcosának, Martin Luther Kingnek az életét mutatta be, csupa olyan ismert sztárral a főszerepben, mint Oprah Winfrey, Cuba Gooding Jr., Tim Roth és Giovanni Ribisi. Martin Luther Kinget David Oyelowo alakította.

 

6. Sosem voltál itt (2017)

Forrás: Port.hu

 

Lynne Ramsay ugyanúgy, ahogy a cikkben bemutatott legtöbb kolléganője, szintén a saját forgatókönyvét vitte filmre. A Sosem voltál itt főszereplője Joaquin Phoenix, aki egy háborús veterán FBI-ügynököt alakít. Karrierje során olyan dolgokat látott és tett, amik tönkretették az életét. Amikor épp nem az öngyilkosság gondolata marcangolja, különböző megbízásoknak tesz eleget: otthonról megszökött, eltűnt vagy emberkereskedők kezére jutott lányokat szabadít ki. Egy napon azonban olyan megbízást kap, mely sokkal veszélyesebb, mint bármi, amivel eddig szembe kellett néznie. 

 

7. Wonder Woman (2017)

Forrás: Port.hu

 

A Warner sokáig csak másodhegedűs volt a DC-hősökkel a Marvel-filmek árnyékában. De aztán jött a 2017-es Wonder Woman, és Gal Gadot menőbb lett, mint a félistenek árnyékában, fekete szerkóban bunyózó Scarlett Johansson és a kék bőrű alakváltónak sminkelt Jennifer Lawrence együttvéve! Diana, az amazonok hercegnője egy távoli szigeten él, ahol legyőzhetetlen harcosnak képezték ki.
Ám amikor egy pilóta (Chris Pine) lezuhan a parton, és egy óriási háborúról kezd el beszélni a páncélba öltözött nőknek, Diana elhatározza, hogy véget vet a vérengzésnek, ezért elhagyja az otthonát. Azt csak a küzdelem közben érti meg, mibe keveredett, de akkor már nincs visszaút: példaképpé, szuperhőssé válik. Patty Jenkins már a 2003-as A rémmel is igen emlékezetes filmet tett le az asztalra, a Wonder Womannel viszont elsőként forgatott női rendezőként közel 1 milliárd dollárt kaszáló szuperhősös blockbustert, így egyértelmű volt, hogy ő készítheti el a folytatást is, Wonder Woman 1984 címmel.

 

8. A rodeós (2017)

Chloé Zhao többszörös fesztiváldíjas filmjében Brady (Brady Jandreau) a rodeóviadalok tehetséges ifjú titánja, aki nagy jövő előtt áll. A fiatal cowboy felfelé ívelő pályáját azonban kettétöri egy tragikus lovasbaleset, kiderül, hogy soha többé nem versenyezhet. Az élete, amit eddig a lovaglás és a versenyzés tett ki, egyik pillanatról a másikra értelmét vesztette. Az egykori rodeóst azonban kemény fából faragták, úgy dönt, kezébe veszi sorsát, és megpróbálja újraértelmezni a céljait és a lehetőségeit, mit is jelent férfinak lenni Amerika szívében.

 

9. A kenyérkereső (2017)

Forrás: Port.hu

 

Nora Twomey kanadai-ír-luxemburgi koprodukcióban elkészült animációs filmje a 11 éves Parvana történetét meséli el, aki feláldozza saját életét, hogy megmentse az apját és gondoskodjon a családjáról. Parvana 2001-ben apjának, Nurullahnak segített a piacon a tálibok irányítása alatt álló Kabulban. Az apjától hallott mesékben keveredett a történelmi valóság a képzeletbeli világgal. Miután Nurullahot letartóztatták, Parvana másokkal ellentétben nem adja fel a reményt, hogy egyszer apja nyomára bukkan. A kenyérkereső a 2018-as Oscar-gálán a legjobb animációs film kategória nagy esélyese volt, ám a díjat végül a Coco nyerte el.

 

10. A Wall Street pillangói (2019)

Forrás: Port.hu

 

Lorene Scafaria ebben az igencsak emlékezetes tavalyi filmjében egy modern kori, sajátos Robin Hood-történetet mesélt el: néhány sztriptíztáncosnő ellopja a nagyon gazdag, lokálokban mulató Wall Street-i nagykutyák pénzét, hogy odaadhassák a szegényeknek és kizsákmányoltaknak – vagyis saját maguknak. A filmet az akkor 50 évesen is bomba formában lévő főszereplő, Jennifer Lopez producerként jegyezte, abban pedig kivétel nélkül egyetértett minden kritikus, hogy nagyon odatette magát – és ezt nemcsak a rúdtáncos jelenetre értették, hanem A Wall Street pillangói összes többi pillanatára is.