10+2 érdekesség Mark Ruffalóról, Hollywood legszimpatikusabb sztárjáról

Későn futott be, pályafutását személyes és családi tragédiák árnyékolták be, de sosem adta fel és sosem engedett az elveiből. Egyformán remek vígjátékban, drámában és nagyon jól áll neki a Hihetetlen Hulk karaktere is!

1. Mark Alan Ruffalo 1967. november 22.-én született az Egyesült Államok északi részén fekvő Wisconsin államban található Kenosha városában. Később családjával San Diegoba, majd Los Angelesbe költöztek, ahol színitanodába kezdett járni, majd társalapítójává vált az Orpheus Theatre Company-nek, számos színdarabot írt és rendezett, és persze játszott is,

miközben csaposként dolgozott.

Első komolyabb filmje a Mindent bele, srácok! című vígjáték volt, amit a Széf fiúk (1998) című bűnügyi vígjáték követett karrierjében, illetve több olyan, kisebb alakítás, amire semmi sem emlékszik. Mark karrierje nem haladt sehová, elmúlt harminc, amikor a kilencvenes évek végén találkozott Kenneth Lonergan íróval, és neki köszönhetően szerepet kapott a Számíthatsz rám (2000) címû drámában, amelyet két Oscar díjra is jelöltek. Mark alakítását a kritikusok pozitívan értékelték, a fiatal Marlon Brandóhoz hasonlították.

Számíthatsz rám - Forrás: Paramount Classics

 

2. Ma már nehéz elhinni, de a későbbi Hulkért nem nagyon kapkodtak a castingügynökségek a karrierje kezdetén, így történhetett meg, hogy 22 évesen még egy pattanás elleni lapocskát reklámozott. A „sztori” szerint a fiatal Ruffalo és haverjai az utcán rohannak, de a narrátor közli, hogy

a pattanások elől nem lehet elbújni,

úgyhogy kipróbálja a Clearasilt, és a következő snitten már boldogan vigyorog. A színészt Jimmy Fallon műsorában is szembesítették a reklámmal, ahol elmesélte, hogy a rendező annak idején azért választotta őt, mert egy olyan hiteles amatőrnek tűnt, aki nem tud színészkedni.

 

3. Miután befejezte Az utolsó erőd című 2001-es börtönfilm forgatását, Ruffalónál sorozatos rosszullétek után agytumort diagnosztizáltak az orvosok. A lehető leggyorsabban megműtötték, és bár a műtét sikerült, váratlan

mellékhatásként ideiglenesen lebénult az arca.

A betegsége miatt többek között le kellett mondania a Jelek egyik szerepét is, amit végül Joaquin Phoenix játszott el helyette. Egy évet ki kellett hagynia a munkából, de szerencsére az arcbénulás szinte teljesen elmúlt – a 2000-es években készült filmjein azért látszik a lebiggyedő száj és a merev mimika -, bár a tumor így is maradandó nyomot hagyott: Ruffalo azóta is süket a bal fülére.

Vágyak szerelmesei - Forrás: Big Bang Media

 

4. Mark Ruffalo lelkes környezetvédő, saját non-profit szervezetet is alapított Water Defense néven, aminek zászlaja alatt azért kampányol, hogy az egész világ ráébredjen, megújuló energiaforrások nélkül képtelenség tovább fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat. Elkötelezett „fraktivista”, vagyis ellenzi a palagáz ún. rétegrepesztéses kitermelését, ami komoly környezeti kockázatot jelent, azért is, mert a kitermeléshez egy rákkeltő anyagot használnak. Emellett kiáll a nők, a melegek, az indián őslakosok ügyéért is, és úgy általában, a demokratikus jogokért.

Sötét vizeken - Forrás: Vertigo Media

 

5. Elkötelezett környezetvédőként választja meg szerepeit is. A Sötét vizeken (2019) című filmje valós eseményeken alapszik: Amerika legnagyobb vegyipari vállalatóriásáról, a DuPontról derül ki, hogy évtizedeken keresztül szándékosan engedett mérgező hulladékot egy kisváros vízrendszerébe, amely közvetlenül vezetett számos halálesethez és rengeteg megbetegedéshez. Munkáiban Ruffalo nem először kerül szembe az ikonikus DuPont vállalattal, hiszen a nagytőkés család szennyesét teregette ki a szintén megtörtént eseten alapuló Foxcatcher (2014) is, amiért Oscar-jelölést kapott.

Foxcatcher - Forrás: InterCom

 

6. A Sundance Fesztiválon volt a bemutatója Ruffalo eddigi egyetlen filmrendezésének (ahol még különdíjat is kapott érte), amit aztán limitált kópiaszámmal mutatták be moziforgalmazásban, a legtöbb országban egyből DVD-n nyitott. A Gyógyító érintés (2010) főhőse egy DJ, aki a balesete után tolószékbe kényszerül, és csak egy pap (Ruffalo) meg a csodás gyógyulásokról szóló sztorijai tartják benne a reményt. Aztán főhősünk rájön, hogy bár őt nem lehet meggyógyítani, de

képes érintésével másokat meggyógyítani.

Aztán jön a kísértés: csatlakozhat egy rockbandához, de ehhez fel kell hagynia a gyógyítással.

 

7. Mark Ruffalo úgy nyerte el Leonardo DiCaprio nyomozótársának, Chuck Aule-nak a szerepét a Viharszigetben (2010), hogy küldött egy "rajongói levelet" a rendezőnek, Martin Scorsesének, hogy nagyon szeretne végre vele dolgozni. És bejött, pedig Scorsese a színész jelentkezése előtt olyan más nevekben gondolkodott, mint Robert Downey Jr. és Josh Brolin.  

Viharsziget - Forrás: UIP-Duna Film

 

8. Ruffalo legismertebb szerepe ma már a Hihetetlen Hulk – de ironikus módon a zöld monstrumként mindig mellékszereplő volt. Persze nem ő bújt elsőként Bruce Banner bőrébe, de Ang Lee Hulkja (2003) nem lett túl jó, sok volt a lelkizés, kevés az akció, Edward Nortonhoz pedig egyszerűen nem illett a karakter A hihetetlen Hulkban (2008), ráadásul a mindenbe beleszóló Norton csak púp volt a produkció hátán. Aztán lecserélték Mark Ruffalóra, és

Hulk közönség kedvenccé vált,

mert ő tökéletesen jeleníti meg az olykor esetlen, máskor nagyarcú, vagy megmosolyogtatóan csetlő-botló, de roppant rokonszenves figurát, és külön erény, hogy remek humora van - gondoljunk csak a Thor: Ragnarökre, amiben Thorral együtt a legjobb buddy movie-k hagyományait elevenítették fel a párosukkal. A Marvel adós egy szólófilmmel számára, de ő nem sértődik meg, ha ez nem jön össze.

Thor: Ragnarok - Forrás: Fórum Hungary

 

9. Ruffalo már kilenc hónappal ezelőtt elspoilerezte a Bosszúállók: Végtelen háború (2018) befejezését. 2017 júliusában vétett irtózatos méretű hibát, amikor kollégájával, a Hadigépet alakító Don Cheadle-lel együtt a Good Morning America vendégeiként a Thor: Ragnarököt reklámozták.

Ruffalo nem tudta csukva tartani a száját,

amikor arra került szó, ki éli meg a stáblistát a filmből, és elkezdte mondogatni az interjút készítő újságírónak, hogy csak várja ki a Végtelen háborút, mert ott „Mindenki meg fog halni!” Don Cheadle azonnal rászólt, és már ő is tudta, mekkora marhaságot csinált, és megpróbálja visszaszívni a dolgot, de sajnos hiába: a videó már akkor felkerült a YouTube-ra.

 

10. Ha a fenti eset nem lett volna elég, Ruffalo véletlenül élőben „kalózkodott” a Thor: Ragnarök díszbemutatóján. A The Hollywood Reporter számolt be az egyszerre vicces és kínos esetről: a film a premier előtt Mark Ruffalo az Instagramon posztolt élő közvetítést, de a film vetítésekor egyszerűen zsebre vágta a telefonját,

csakhogy elfelejtett kilépni.

Körülbelül 2500-an hallgathatták kiváló minőségben, ahogy a közönség jókat nevet a filmen. A stream negyed kilenckor szakadt meg - nem tudni, hogy a színész maga kapcsolta le, vagy rászóltak, hogy elég legyen a véletlen kalózkodásból. A rajongók a Twitteren kiröhögték szegény Ruffalót.

Az minden, amit tudok - Forrás: HBO

 

10+1. Az HBO minisorozatában, az Ez minden, amit tudokban (2020) nyújtott kettős alakítását – egy ikerpárt alakít, akik közül az egyik paranoid skizofrén -, elhunyt testvére, Scott emlékének ajánlotta, aki 2008-ban rejtélyes körülmények között halt meg. A sikeres, Beverly Hills-en dolgozó fodrász Scottot a házában, a földön fekve találtak rá a tarkóját ért lövéssel 2008. december 1-én, majd egy héttel a kórházba szállítás után meghalt. Bár a halottkém gyilkosságként állapította meg a halál okát,

a rendőrség szerint orosz rulettet játszva lőtte főbe magát,

aminek sok minden mond ellent. Ruffalót rendkívüli módon megviselte szeretett testvére halála, ahogy az is, hogy az ügy megoldatlan maradt.

A gyerekek jól vannak - Forrás: Budapest Film

 

10+2. Három alkalommal jelölték Oscar-díjra, mindháromszor a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, de a jelölés csak jelölés maradt. A következő filmekért járt a megtiszteltetés: A gyerekek jól vannak (2010), a Foxcatcher (2014) és a Spotlight - Egy nyomozás részletei (2015). Emmy-díja viszont kettő is van, az Igaz szívvel (2014) című drámáért és a már emlegetett Ez minden, amit tudokért (2020).

Spotlight - Egy nyomozás részletei - Forrás: InterCom