20 éves a Kontroll, 50 éves a rendezője – íme néhány érdekesség róluk

A Warpigs Szandál című klipje volt az előtanulmány az ellenőrös kultfilmhez, az pedig a belépő Hollywoodba és a Stranger Things stábjába.

50 évvel ezelőtt, 1973. november 30-án született Los Angelesben Antal Nimród, kivándorolt magyar szülők gyermekeként. 18 éves korában, 1991-ben költözött haza Magyarországra, hogy a Filmművészeti Főiskola diákja legyen, mivel 14 éves korától kezdődően nagy álma volt, hogy egyszer rendező lesz. 1996-ban lediplomázott, majd miután a ’90-es évek végén jelentős sikereket ért el videóklipek és reklámok forgatásával, kereken 20 évvel ezelőtt, 2003 novemberében berobbant a mozikba a Kontroll című, ellenőrökről szóló kultfilmjével.

Mennyire ismered a 20 éve bemutatott Kontrollt? - KVÍZ!

Kerek 20 éve mutatták be a valaha készült egyik legnépszerűbb, legkülönlegesebb magyar filmet, Antal Nimród Kontrollját, amely egy szedett-vedett BKV ellenőrbrigád kalandjait követi végig. Te vajon mennyire ismered a filmet?

Tovább

 

A dupla jubileum alkalmából összeszedtünk 2+7 érdekességet a 20 éves Kontrollról és az 50 éves Antal Nimródról.

 

Fotó: Szabó Adrienn

 

1. 40 nap helyett 40 éjszakán át készült a Kontroll

Antal Nimród stábja ugyanis csak úgy kapott engedélyt a BKV-tól a budapesti metróhálózatban való forgatásra, hogy minden éjjel csak 5-5 órát dolgozhattak – az alatt az idő alatt, amíg az utasforgalom elől elzárták a metrólejáratokat, a mozgólépcsőket és az alagutakat. Az egyik ilyen „forgatási éjszakára” eljött Piroch Gábor, a nemzetközileg is elismert, hollywoodi filmeken edződött kaszkadőr és kaszkadőrkoordinátor is,

aki kifejezetten a Kontroll miatt hagyta ott két napra a Terminátor 3. – A gépek lázadása forgatását,

hogy besegítsen egy kicsit az akciójelenetekben az akkor még kezdőnek számító magyar rendezőnek.

 

2. Popkulturális ikon lett a Kontroll elején elhatárolódó BKV-vezér

Antal Nimródnak nem kevesebb mint kilenc hónapjába telt kiharcolni, hogy forgathasson a budapesti metróban. Az engedély megadását a cég több feltételhez kötötte, az egyik ezek közül az volt, hogy Aba Botond, akkori BKV vezérigazgató elmondhatta a film elején azt a bizonyos kis beszédét.

Aba Botondnak 20 évvel ezelőtt sokan mondták azt, hogy ne engedje át forgatási helyszínnek a BKV üzemi területét és járműveit, de ő végül belement – döntéséért még Hollandiából is gratuláltak neki a közlekedési szakemberek és a filmrajongók.

Nem csoda, hogy a Partizán filmvetítéssel egybekötött, 20 éves évfordulós videójában is ő mondta el a jó öreg kék metrókocsi előtt a felkonfot:  

 

3. A Szandál volt az előtanulmány a Kontrollhoz

Ami divat, az divat,
Ami szép, az szép,
De vedd már végre észre,
Hogy a szandálból elég!

1997-ben mindenki ezt a vicces Warpigs-nótát dúdolgatta (mit sem sejtve arról, hogy a zokni–szandál kombó még 2023-ban sem kopik ki a divatból), Antal Nimród pedig fiatal és feltörekvő filmesként videóklipet is készített hozzá – ami nem meglepő módon pont a budapesti metróalagutakban játszódott.

Kis túlzással ebből a klipből nőtte ki magát a Kontroll, hiszen már itt is megvolt minden kicsiben, a viccesen nyomasztó hangulattól kezdve a magukat szupermenőnek vélő, elszánt ellenőrcsapaton át az utasok közti nyaktörő kergetőzésig!

Sőt, már a magyarázat nélkül hagyott sorozatgyilkosos szál is felsejlett a klipben, bár annak a főszereplője nem egy csuklyás alak volt, aki belökdösi az embereket a szerelvények alá, hanem egy ijesztő kontaktlencsés vámpír(?)csaj, aki egymaga képes lefutni aztán elverni egy egész ellenőrbrigádot, miután lebukik(?), hogy a félhomályos metróaluljárók mélyén gyilkolt(?)... 

 

4. A budapesti metróalagútból egyenesen Hollywoodba

Antal Nimródnak saját bevallása szerint óriási léptékű volt a váltás az ünnepelt magyar kasszasikernek számító Kontroll és az Elhagyott szoba című hollywoodi B-film között. Egy 2017-es Index-interjúban így emlékezett vissza a két világ közötti különbségekre:

A Kontrollnál egy bejáratott stábbal dolgoztam, ismertem az embereket a reklámokból és a videóklipekből, amiket forgattam. Mindenkivel meg tudtunk mindent beszélni. Aztán hirtelen ott találtam magam Hollywoodban egy teljesen idegen stábbal, és azon kellett vitatkozni az egyébként kétmillió dollárt kereső színésszel, hogy jöjjön már ki a lakókocsijából.

 

5. Andy Vajna hozta őt haza, mint egy elkóborolt kiskutyát?

Antal Nimród 2017-es filmje, A Viszkis forgatása előtt makacsul tartotta magát az az állítás, miszerint Andy Vajna hathatós közbenjárására készülhetett film a ma már keramikusként dolgozó egykori bűnöző népmesékbe illő sztorijából.

Tény és való, hogy a Viszkis-filmre 1,1 milliárd forintnyi állami támogatást adott anno a Filmalap,

és azt sem kell kétségbe vonni, hogy Vajna minden követ megmozgatott, hogy valósággá váljon valamilyen formában egy Viszkis rablós-film, amin Dobray György már 2003 óta dolgozott. Antal Nimród 2017 nyarán végül tiszta vizet öntött a pohárba egy sajtótájékoztatón a hazatérésével kapcsolatban:

Sokszor elhangzott, hogy én haza lettem hozva, mint egy kiskutya, aki elszaladt az esőben, de ez nem igaz. Azért vagyok itt, mert itt akarok lenni: már a Kontroll után elmondtam, hogy szeretnék még magyar filmeket forgatni. Itthon sokkal tisztább és mélyebb számomra a filmkészítés, mint máshol.

 

6. Megrendezett két Stranger Things-epizódot

A szállítmány főszereplője, Matt Dillon évekkel később hívta fel Antal Nimródot azzal, hogy kirúgták a rendezőket a Wayward Pines sorozatból, és beugrókat keresnek a helyükre. Antalnak szüksége volt a pénzre, ezért igent mondott. A rendezők mellett a korábbi írókat is kirúgták, ezért két új forgatókönyvíróval is összecimborált, mert kiderült, hogy nagy rajongói voltak a Kontrollnak és Antal 2010-es Predátor-filmjének, a Ragadozóknak. Biztos volt benne, hogy ettől a két embertől valamikor még munkát fog kapni, és így is lett:

ők voltak ugyanis a Duffer testvérek, akik 2016-ban megcsinálták a Stranger Thingst, és visszahozták a '80-as évek nosztalgiát a mainstreambe.

A testvérpár utólag azt mondta, sokat jelentett nekik, hogy Antal Nimród szóba állt velük, mert a legtöbb helyről csak elutasítást kaptak. Hálából a magyar rendezőre bízták két epizód levezénylését a Stranger Things 4. évadából (erről Antal Nimród sokat mesélt ebben a cikkünkben).

„Röhögtem, és aztán sírtam” – Antal Nimród elmesélte, milyen volt a Stranger Thingsen dolgozni

És kiderült az is, melyik Star Wars-sorozatról csúszott le, és hogyan nyomott be egy magyar színészt az új Liam Neeson-filmbe.

Tovább

 

7. Lesz-e valaha egy ütős Rózsa Sándor-mozifilmünk?

Antal Nimród a fentebb már emlegetett, 2017-es Index-interjújában arról is beszélt, hogy

van egy másik grandiózus filmterve is, egy betyárfilm, amiben szeretné összehozni a Kontroll és A Viszkis stábját.

A betyárromantika egyébként olyannyira fontos Antal Nimródnak, hogy A Viszkisben pont arra az Oszter Sándorra osztotta a kirámolt OTP bankfiók biztonsági őrének szerepét, aki a '70-es években nagy népszerűségnek örvendő Rózsa Sándor tévésorozatban alakította a Szeged környéki puszták hírhedt zsiványát.