30 éves lett az Alien kistestvére, a Predátor

Poénnak indult, moziikon lett. Eredetileg Van Damme volt a szörny, a 2. részben Patrick Swayze is harcolt volna vele.

30 éve, 1987. június 12-én mutatták be az amerikai mozik a Predatort – a címbéli, raszta hajú űrszörnyeteg azóta is az egyik legnépszerűbb sci-fi ikon az Alien és a Terminator mellett. Pedig a forgatókönyvíró testvérpár, Jim Thomas és John Thomas nem csináltak mást, csak összegyúrták a a Rambót a Kommandóval és A nyolcadik utas: a Halállal.

Forrás: 20th Century Fox

 

Viccnek indult, majdnem Van Damme-film lett belőle

A Predátor ötlete egy hollywoodi poénból nőtte ki magát filmtervvé. A Rocky 4 1985-ös premierje után ugyanis mindenki arról beszélt Hollywoodban, hogy Stallone már mindenkivel összecsapott a ringben, akivel lehetett, így lassan már nem marad más ellenfele a folytatásokra, csak E.T. Jim és John Thomas komolyan vették a viccet, és megírták filmforgatókönyvnek, amire le is csapott a Kommandó producere, Joel Silver. Ebben a verzióban azonban Schwarzenegger még egyedül harcolt volna az ekkor még Vadásznak (Hunter) hívott Predátorral. Arnold viszont kijelentette: át kell írni a forgatókönyvet úgy, hogy egy egész zsoldoscsapat kísérje őt a dzsungelben, mert az idegen lény akkor lesz igazán félelmetes, ha látványosan betojik tőle egy csomó izomhegy.

Így került Arnold mellé egy csomó kigyúrt sportoló és veterán akcióhős: az exfocista Karl Weathers a Rocky-filmekből, Jesse Ventura pankrátor,  Bill Duke a Kommandóból és a 48 óra verekedős indián színésze, Sonny Landham, aki olyan agresszív volt a forgatáson, hogy testőrt kellett mellé felfogadni. Ennyi kétajtós szekrény mellett eléggé nevetségesnek tűnt a nindzsaként ugrándozó, apró Ragadozó, akinek a jelmezét a forgatás kezdetén még Van Damme viselte.

A spárgakirály szűrét azonban elég hamar, két nap után kitették – hogy pontosan miért, arról több verzió is kering a neten. Egyesek szerint Van Damme sérelmezte, hogy nem fog arccal szerepelni a filmben, és a neve is csak a speciális effektesek között lesz feltüntetve, nem a sztárok között. Mások szerint túl sokat panaszkodott a mexikói forgatáson arra, hogy megfő a béna és kényelmetlen jelmezében, ráadásul egy kaszkadőrt is megsebesített. Schwarzenegger az életrajzi könyvében utólag Van Damme-nak adott igazat: a korai Predátor szerinte sem volt jó, túl gyerekesnek hatott,

inkább vicces volt, mint félelmetes: úgy nézett ki, mint egy gyíkbőrbe bújt pasas kacsafejjel.

Arnold szerint itt bosszulta meg magát Joel Silver spórolásmániája. A Terminator és A bolygó neve: Halál Oscar-díjas speciális effektese, Schwarzenegger jóbarátja, Stan Winston 1,5 millió dollárért készítette volna el a Predatort, a producer viszont egy konkurens csapatot választott, mert ők feleannyiból kihozták volna a szörnyjelmezt. Olyan is lett:

Forrás: 20th Century Fox

 

Arnold majdnem lemaradt a saját esküvőjéről a Predátor miatt

Amikor a vágószobában kiderült, hogy a rovarszerű Predator tényleg nevetséges, végül mégis Stan Winstonék drágább szörnye került bele a filmbe. Újraforgatták Mexikóban a harci jeleneteket is, ahol most már a 220 centis óriás, Kevin Peter Hall volt a csáprágós csillagharcos. Utóbbit amúgy a legenda szerint Stan Winston James Cameronnal közösen találta ki, amikor egy repülőúton poénból hangyaszerű fizimiskával rajzolták le az előttük ülő raszta srácot.

Forrás: 20th Century Fox

 

Az újraforgatás egyáltalán nem volt zökkenőmentes: a stáb mexikói hoteljében például bajok voltak a víztisztító gépekkel, így az összes stábtagnak hasmenése lett, John McTiernan rendezőt és Arnoldot kivéve (McTiernan ezek után már a mexikói konyhában sem bízott, 11 kilót fogyott a koplalása miatt a forgatás végére). Ráadásul igencsak sietniük kellett a melóval, mert már előre le volt szervezve adott időpontra, pár nappal későbbre Schwarzenegger és Maria Shriver esküvője. Arnold persze ma már kedélyesen anekdotázva idézi fel a könyvében a többi nehézséget:

  • Az emlékezetes, filmvégi lápi leszámolásnál Arnold nem büdös és nedves mocsári sárral volt bekenve, hanem a korongozáshoz használt agyaggal. Ez viszont annyira lehűtötte a testét, hogy vacogni kezdett, ami nem mutatott volna jól a vásznon egy tökös hős esetében. Először reflektorokkal melegítették a leállások alatt, de ettől kérgesre keményedett az agyag, így Schwarzenegger inkább az osztrák vadászok és síelők kedvenc szíverősítőjével, a Jägertee-vel tartotta melegen magát. Ettől viszont egy idő után berúgott!
  • Kevin Peter Hall legalább annyit panaszkodott a kényelmetlen Predator-jelmezre, mint korábban Van Damme. Hiába próbálták el előre a verekedős jeleneteket, miután feltette a sisakot, semmit sem látott. Így egyszer ahelyett, hogy a látványos ütése elsuhant volna Schwarzenegger feje mellett, teli erőből pofán verte kedvenc akciósztárunkat.

 

A spórolás és a buta forgatókönyvek herélték ki a Predátor 2-t

Schwarzenegger a '80-as években tudatosan törekedett arra, hogy minden filmjéért dupla akkora fizetést kapjon, mint az előzőért. A Terminátort 750 ezer dollárért vállalta be, a Kommandót 1,5 millióért, a Predátort pedig 3 milliót kért (a Menekülő emberért később 5 milliót, az Emlékmásért 10-et kapott, és így tovább). Joel Silver producer ilyen sztárgázsi mellett alacsonyan akarta tartani a költségvetést: Arnold szerint az akkor még alig ismert fiatal rendezőt, McTiernant is csak azért szerződtette, mert korábban fillérekből képes volt összehozni egy hangulatos horrort A horda címmel.

A végül 18 millió dollárba kerülő Predátor 98 milliós bevételt csinált. A képregényváltozat is népszerű lett, így a Fox stúdió ugyanúgy folytatást követelt, ahogy az Alien-filmeknél. Eredetileg McTiernannal és Schwarzeneggerrel készült  volna el az 1990-es Ragadozó 2 is, csakhogy időközben McTiernan sztárrendező státuszba került az 1988-as Die Harddal. És mivel már ott is 2 milliós fizetést kapott, a Predator 2-t sem vállalta volna olcsóbban. Joel Silver végül egy fiatal horrorfilmest, a Mesék a kriptából-epizódokon és a Rémálom az Elm utcában 5-ön edződött Stephen Hopkinst szerződtette rendezőnek. Schwarzenegger saját bevallása szerint akkor szállt ki a produkcióból, amikor elolvasta a Thomas-testvérek sztoritervezetét, és figyelmeztette a producert, hogy ez a film meg fok bukni:

Nemcsak a rendező volt rossz, de a forgatókönyv is. Senki sem akar olyan mozit nézni, amiben Ragadozók császkálnak Los Angeles belvárosában. Már így is van elég ragadozónk. Rengetegen halnak meg a bandaháborúkban. Nem kellenek ide földönkívüliek, nélkülük is elég veszélyes ez a város. 

Patrick Swayze is harcolt volna a Predátorral

Joel Silver végül nem íratta át a forgatókönyvet, ami miatt Arnold annyira megharagudott rá, hogy soha többé nem dolgoztak együtt. Az új főszereplő Patrick Swayze lett volna, de ő olyan súlyosan megsérült az Országúti diszkó forgatásán, hogy nem tudott bevállalni egy újabb akciófilmet. Steven Seagal is szóba került, de vele meg Stephen Hopkins nem akart együtt dolgozni, így a lófarkas aikido mester inkább a Halálra jelölvét forgatta le a Predátor 2 helyett. A Ragadozó-jelmezes Kevin Peter Hall-lal végül a Halálos fegyver-széria sztárja, Danny Glover csapott össze.

Forrás: 20th Century Fox

 

Az Arnold nélküli Predator 2 mindössze 57 millió dollár bevételt generált, ezért sokáig nem készült harmadik rész. Rengeteg író fantáziáját beindította viszont az egyik 1990-es Dark Horse-képregényekben feldobott, közös Alien Vs. Predator-univerzum ötlete, ami végül a Ragadozók 2-ben is megjelent egy geg erejéig: Alien-koponya is volt az űrvadászok trófeatermében!

Már 1991-ben lett volna egy AVP-film, sőt, a '90-es évek közepén készült egy olyan forgatókönyv is, ami az 1710-es években játszódott volna, egy Raphael Adolini nevű kalózzal a főszerepben (az ő kovás pisztolyát dobta oda a Predátor-vezér Danny Glovernek a második rész végén, utalva arra, hogy már évszázadok óta embervadászatokat tartanak a Földön). Sőt, 1994-ben Robert Rodriguez is összedobott egy Predator-forgatókönyvet a Desperado forgatásán – ebből nőtte ki magát később az Antal Nimród-féle Predátor 3. A Fox stúdiónál azonban elsőbbséget élvezett az Alien franchise 3. és 4. része, a Predátor,  mint szegény és szerencsétlen másodszülött gyerek, csak 2004-ben bukkanhatott fel újra a vásznon.

Az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellent a kritikusok ugyan ízekre szedték, de a rajongóknak bejött, ahogy a két legismertebb hollywoodi űrszörny összecsap egymással egy civilizációk előtti, horrorisztikus föld alatti piramisban, ami láttán Erich von Däniken és Lovecraft is elégedetten csettintene. Jó ötlet volt az is, hogy az Alien-filmek Weylandjével, Lance Henricksennel kössék össze a két brandet. A filmből kiderült, hogy az Alieneket amolyan zsákmányállatnak tenyésztették ki a Predátorok a beavatási próbáikhoz, a Weyland társaság viszont csak a megszerzendő szuperfegyvert látta mindkét űrfajban, így jól megszívta.

Még Schwarzenegger is visszatért volna, mint a Predátort egyszer már legyőző Dutch Schaefer,  de végül nem vállalta be a filmet, mert ekkor már a politikusi karrierjére készülődött. Másik érdekesség, hogy Ridley Scott a mai napig nem látta az AVP-t, ezért írt a Prometheusban totálisan más eredettörténetet H. R. Giger banánfejű szörnyetegeinek. Az AVP nem volt anyagi bukás: a 172,5 milliós bevételével máig ez a Predátor brand legjobbja, és az Alien-filmek közül is csak a Prometheus és a Covenant előzi meg. Közel sem volt viszont ekkora sikere a folytatásnak, a 2007-es, gyalázatos Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2-nek, aminek a fényében Paul W.S. Anderson AVP-je egy Oscar-halmozó mestermű.

Forrás: 20th Century Fox / Troublemaker Studios

 

A Predator franchise-t végül egy hazánkfia, Antal Nimród mentette meg. A Ragadozók pont az lett, aminek Robert Rodriguez annak idején kitalálta. Egy tisztességesen összerakott, B-kategóriás akciósci-fi, ami akár 1990-ben is készülhetett volna, és akkor gyerekként, hangalámondásos vhs-en vagy egy sárga VICO-kazettán néztük volna rongyosra! És mivel a film 127 millió dolláros bevételt produkált, a Predátor akciófigurák, képregények és könyvek pedig jobban fogynak manapság, mint valaha, hamarosan jön a Predator 4, Shane Black rendezésében!