5 + 1 sztár, aki nem élte meg a nagy filmje bemutatóját

Paul Walker, Brandon Lee és Bruce Lee is túlságosan korán hagyott itt bennünket.

1. Bruce Lee és A sárkány közbelép

Az 1973-ban, mindössze 32 évesen elhunyt Bruce Lee az egyik legismertebb olyan hollywoodi sztár, aki már évtizedek óta halott, mégis mind a mai napig óriási hatással van a popkultúrára, és máig nagy bálványa az embereknek, tizenévesektől az akciófilmkedvelő nyugdíjasokig (legutóbb Tarantino is felidézte a harcművészlegenda alakját a Volt egyszer egy... Hollywoodban – volt is belőle némi purparlé, mert Bruce Lee lányának nem tetszett az apja filmbéli verziója). Lee halála után több olyan film is kijött, amelyet még korábban forgatott (köztük az 1978-as Halálos játszma), de a legnagyobbat mégis az a filmje szólt, amely alig néhány hónappal a halála után került mozikba. A sárkány közbelépet ugyanis nagyon sokan a valaha készült legnagyobb harcművészeti filmként számon, ami halhatatlan ikonná magasztalta a félmeztelen, sebekkel teli Bruce Leet, akinek a káprázatos harci jelenetei még most, fél évszázaddal később is lenyűgözik a nézőt!

 

2. Brandon Lee és A holló

Apjához hasonlóan Brandon Lee is túl korán távozott el közülünk: pont akkor, amikor a színész halála nélkül is alighanem kultfilmmé váló, 1994-es A holló meghozta volna számára az igazán nagy hírnevet. Az egyik első és legütősebb képregényadaptáció forgatása során ugyanis Brandon Lee egy nem megfelelően hatástalanított és megtöltött kellékpisztoly okozta balesetben hasi sérülést szenvedett, és később a kórházban elhunyt. Mivel már csak nyolc nap lett volna hátra a forgatásból, Lee menyasszonya, Eliza Hutton, és az édesanyja, Linda Lee Cadwell is beleegyeztek Alex Proyas rendező döntésébe, hogy a tragédia miatt ne álljon le a munka, fejezzék be a filmet az eredeti terv szerint.

 

3. Aaliyah és A kárhozottak királynője

Az ezredfordulón a Bahama-szigeteken született, többszörös Grammy-díjra jelölt amerikai énekesnő, producer, táncosnő, színésznő és modell 21 évesen nemcsak a kárhozott vámpírok, de a nemzetközi showbiznisz királynője is volt, és épp arra készült, hogy sikeres popsztárból sikeres színésznővé váljon. Az Öld meg Rómeót! című, nagy visszhangot kiváltó filmje után ő játszotta a főszerepet a nagy sikerű Interjú a vámpírral folytatásában, A kárhozottak királynőjében, ami Anne Rice azonos című művének adaptációjaként készült. Aaliyah azonban tragikus módon életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben a Bahamákon, miután leforgatta a Rock the Boat című videóklipjét. Bár a kritikusok nem voltak túl elnézőek az új vámpírfilmmel, Aaliyah addigi hallatlan népszerűsége és a korai halála miatt A kárhozottak királynője a nyitóhétvégéjén az amerikai mozijegy-eladási lista első helyén végzett.

 

4. Heath Ledger és A sötét lovag

A listánkon szereplő összes tehetség közül egyértelműen az ausztrál Heath Ledger volt a legismertebb és a legtehetségesebb színész, így tényleg szó szerint az egész világot megrázta, amikor 2008. január 22-én befutott a hír, hogy gyógyszer-túladagolás következtében, 28 éves korában elhunyt. Ledgernek olyan filmekben csodálhattuk meg az alakítását, mint a 10 dolog, amit utálok benned, A hazafi, a Lovagregény, a Szörnyek keringője vagy a Brokeback Mountain – Túl a barátságon, utoljára pedig pont azzal a filmmel, A sötét lovaggal nyűgözött le minket, amelyben a pszichopata Joker megformálása miatt állítólag szüksége volt a halálát okozó, receptre felírt pirulákra (amely alakításáért egyébként posztumusz Oscar-díjat kapott). Kislánya, a Michelle Williamsszel közös Matilda alig több mint 2 éves volt, amikor Ledger elhunyt.

 

5. Paul Walker és a Halálos iramban 7

Az elsősorban a Halálos iramban-filmekből ismert Paul Walker 2013-as halála is nagyon felzaklatta a filmrajongókat. Nemcsak azért, mert a színész még csak 40 éves volt, és szintén félárván hagyott maga után egy kislányt, hanem azért is, mert igazából könnyen elkerülhető lett volna, hogy meghaljon. 2013. november 30-án ugyanis a sztár egy túl gyorsan repesztő sportautó utasaként vesztette az életét, amit barátja, Roger Rodas vezetett – az ütközés után mindketten azonnal meghaltak a lángba borult járműben. A baleset után az elhunyt sztárt a széria hetedik részben már a CGI-technológia segítségével keltették életre (ehhez a színész testvérei álltak modellt a trükkstábnak). Így a film igen megkapó utolsó jelentében egy digitálisan megrajzolt Paul Walker, valamint a való életben is országos cimborájának számító Vin Diesel egy szép múltidéző montázst követően külön-külön hajtottak el a messzeségbe, miközben Wiz Khalifa fülbemászó slágere, a See You Again ríkatta meg az összes férfi nézőt.

 

+1: Latinovits Zoltán és Az ötödik pecsét

1976. június 4-én, életének 45. évében a magyar színészkirály is úgy halt meg (máig vitatott körülmények között), hogy csonka életművet hagyott maga után. Már halálát követően, 1976. október 7-én mutatták be ugyanis azt a Sánta Ferenc regényéből készített adaptációt, amit az Isten hozta, őrnagy úr! direktora, Fábri Zoltán készített. Ahogy arról Latinovits Zoltán legjobb filmjei című cikkünkben már írtunk, a letaglózó, morálisan felrázó, a lelkünk legmélyéig hatoló remekműben a legendás művész ugyan csak egy mellékszerepet alakít, de cinikus, névtelen nyilas tisztjét látva (a stáblistán egyszerűen: Civilruhás) sosem fogjuk tudni elfelejteni, milyen aljas barbárságokra képes a legcivilizáltabb, legműveltebb, legtanultabb ember is.