5 kiváló lehallgatós krimi, amit kötelező látni

Gene Hackman Magánbeszélgetését, Will Smith-től A közellenséget és Kulka János főszereplésével A vizsgát nem lehet elégszer újranézni.

1. Magánbeszélgetés (1974)

Francis Ford Coppola 1974-es, Cannes-ban Arany Pálmával díjazott krimijének főhőse, Harry Caul (Gene Hackman) egy profi lehallgató szakember, aki gondosan ügyel arra, hogy a munkáját sohase keverje össze a magánéletével. Legújabb megbízása egy fiatal pár nyomon követése, beszélgetéseik rögzítése. Az ismeretlen megbízó, és a gyanús fizetési körülmények miatt Harry még alaposabban végzi munkáját. Az egyik felvételen nehezen értelmezhető szövegmaradványokra bukkan, amelyek egy gyilkosságra utalnak. Harry elhatározza, hogy utánajár az ügynek. A nyomozása során azonban rá kell jönnie, hogy kelepcébe került. A filmet a napokban a Cinemax 2 csatorna vetíti, és elérhető az HBO GO-n.

 

2. A közellenség (1998)

Robert Dean ügyész (Will Smith) lelkiismeretesen végzi a munkáját, nagyon szereti a feleségét, és igyekszik jól nevelni a két rosszcsont gyerekét. Azt hiszi, ez mindig így lesz. Pedig valakik figyelni kezdik, valakik vadásznak rá, valakik meg akarják ölni. Egyszer csak - egymástól függetlenül - az Egyesült Államok összes hivatalos és nem hivatalos titkos szervezete a nyomába ered. Ruháiba poloskát varrnak, golyók fütyülnek a füle mellett, autók próbálják elgázolni, robbanások próbálják eltörölni a föld színéről. Mindenki célpontjává válik, és ő nem tehet mást, menekül, ahogy csak bír. És még azt sem tudja, miért akarják megölni.

 

3. A mások élete (2006)

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

 

4. A vizsga (2011)

1957. december 24-én az Államvédelmi Osztály meg akar győződni arról, kik a megbízható ügynökei és kik nem, ezért egytől egyig próbára teszi a rettegett szervezet tagjainak rendszerhűségét. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán az eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Snowden (2016)

Ebben a megtörtént eseményeken alapuló filmben Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) az amerikai hadseregtől távozva a CIA-nál kap informatikusként új állást. Itt azonban megdöbbentő felfedezést tesz: az Egyesült Államok kormánya a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban. Snowden, aki szentül hisz a szabadságban és az Amerikai Egyesült Államokban, válaszút elé kerül: vagy ő is asszisztál a kormány illegálisnak vélt és etikátlan cselekedeteihez, vagy nyilvánosságra hozza mindazt, amit megtudott, és menekülni kényszerül...