5 szükségtelen szexjelenet a hollywoodi filmekben

Tarantinónak, Scorsesének és Tony Scottnak sem biztos, hogy erőltetnie kellett volna ezt a műfajt.

Nagyjából az 1960-as évekig tabu volt a szex a filmekben, aztán a 70-es, 80-as és 90-es években elszabadult az erotika. Sokszor ezeket a forróbb pillanatokat a műfaj is indokolja, vannak azonban olyan filmek, amelyekben az erotikus jelenetek egyszerűen feleslegesnek és szükségtelennek érződnek. Néha azért kerülnek be, hogy több nézőt vonzzanak és vitát robbantsanak ki, és sok esetben csak a férfi közönség kiszolgálása a cél, függetlenül attól, amit a sztori diktálna.


Szöszi (2022)

Andrew Dominik kizsákmányoló módon dolgozta fel Marilyn Monroe életét, és szándékosan úgy mutatta be, mint egy tragikus figurát és áldozatot. A hollywoodi ikont alakító Ana de Armas a játékidő nagy részét ennek megfelelően a sarkokban kuporogva, sírva vagy meztelenül töltötte.

Ki vannak akadva a rajongók a Monroe-film sokkoló szexjelenete miatt

A Szöszi című Netflix-életrajzi dráma szóban forgó képsorában azt láthatjuk, hogy John F. Kennedy néhai amerikai elnök szexuálisan kihasználja a bedrogozott színésznőt.

A részletek

 

Bár lehet, hogy nem annak szánta, de a rendező szexuális fantáziájaként is lehet nézni a filmet, hiszen számtalan olyan jelenet van benne, amelyben De Armas meztelenül vagy szex közben látható. A legnagyobb vihart kavart jelenetben azt nézhetjük végig, hogy Kennedy elnök a lakosztályába hozatja a kába, tántorgó Monroe-t, hogy ott a lehető legalávalóbb módon használja ki szexuálisan, élő guminővé alacsonyítva a már ismert, élete utolsó évében járó színésznőt. Hogy ennek nincs történelmi hitelessége, az Dominikot nem érdekelte.


A Wall Street farkasa (2013)

Martin Scorsese filmje a hírhedt bróker, Jordan Belfort mértéktelen életmódját próbálta bemutatni, aki csalásra épülő üzelmeivel sok ember életét tönkretette. A Wall Street farkasa nemcsak a bukásához vezető utat részletezi, de azt is, ahogy lubickol a pazarlásban és a kicsapongásban, azaz láthatjuk őt és a kollégáit szexelni és drogozni.

Lehet azzal érvelni, hogy ezek a részletek, amelyekben meztelen nőket használnak tárgyként, például amikor DiCaprio kokaint szippant fel a testükről, szükségesek ahhoz, hogy rávilágítsanak arra, hogyan élt Belfort. De mivel nincsenek kidolgozott női karakterek a filmben ellenpontként, ezek a jelenetek, amelyekben Belfort pusztán felhasználja a nőket, teljesen feleslegesnek tűnnek.


Becstelen brigantyk (2009)

A Becstelen brigantykat Quentin Tarantino egyik legjobb filmjeként szokás számontartani, mert sikerült megőriznie jellegzetes stílusát egy második világháborús környezetben is, olyan színészek közreműködésével, mint Christoph Waltz, Mélanie Laurent, Michael Fassbender, Daniel Brühl és Brad Pitt.

Az egyik jelenetben viszont Tarantino megmutatja Joseph Goebbels náci propagandaminiszter és egy tolmács találkozóját. Aztán váratlanul bevág egy mindössze néhány másodperces snittet, amelyben Goebbels hátulról szexel a nővel. A férfi furcsa hangokat ad ki, és bár viccesnek szánták a jelenetet, teljesen feleslegesnek tűnik, hogy a tolmácsot szexuális tárgyként használja a történelem egyik leggonoszabb embere.


Top Gun (1986)

Sokak szerint a Top Gun tele van homoerotikus felhangokkal, sőt, Tarantino szerint az egész film arról szól, hogy Tom Cruise Maverickje küzd azért, hogy elfogadja a (homo)szexualitását. Bár ez egy meggyőző elmélet, Maverick nagyon is heteróként viselkedik, amikor összejön a Kelly McGillis által játszott Charlie-val.

Így kapunk  egy teljesen indokolatlan, a film hangvételétől elütő szexjelenetet is, ami eredetileg nem is volt benne a forgatókönyvben. 

Már leforgatták a filmet, amikor valakinek bevillant, hogy hoppá, szinte szétrobban a film a tesztoszterontól, de sehol egy jó kis ágyjelenet? Nosza, fogták, és utólag felvették azt a jelenetsort, amiben Maverick (Cruise) és Charlie (Kelly McGillis) szeretkeznek. McGillis elmondta, hogy öt hónappal a forgatás vége után rögzítették ezeket a jeleneteket, és azért látszik csak sziluettben, mivel egy másik szerep miatt ekkorra már befestette a haját, és csak így tudták megoldani, hogy ez ne látsszon.


Örökkévalók (2021)

Forrás: Fórum Hungary

 

Miután Chloé Zhao A nomádok földjével elnyerte az Oscar-díjat, leszerződött a Marvel Moziverzum 26. filmjének elkészítésére. Meglepő választásnak tűnt egy független filmesre bízni egy ekkora projektet, és nem is sült el túl jól, Zhao rendezői képességei nem tudtak érvényesülni egy ilyen blockbusterben.

Örökkévalók – 19-re húzott lapot a Marvel

A hír nem igaz: az Oscar-díjas Chloé Zhao nem az MCU leggyengébb, hanem az egyik legambiciózusabb és legmegosztóbb filmjét rendezte meg. Új univerzumot építene, kérdés, van-e rá igény.

Kritika

 

Zhao azonban így is elmondhatta magáról, hogy történelmet írt: az Örökkévalók az első olyan film lett a Marvel-univerzumban, amelyben szexjelenetet láthattak a rajongók, még ha meglehetősen visszafogottat is. Gemma Chan és Richard Madden karakterei ölelkeznek a szabad ég alatt, de a jelenet alig ad hozzá valamit a sztorihoz, és ki is lóg a filmből.


Via: Far Out