5+5 érdekesség az 55 éves Paul Ruddról

A színész, aki romantikus komédiákban kezdte, majd Marvel-szuperhős és szellemirtó lett.

1. A név

Paul Rudd 1969. április 6-án született a New Jersey állambeli Passaicben, és bár ez az Amerikai Egyesült Államokban található, mindkét szülője londoni: apja Edgware-ből, anyja pedig Surbitonból származik. Mindketten zsidó bevándorlók leszármazottjai, Oroszországból és Lengyelországból költöztek Angliába. Az apai ág eredeti családneve nem is Rudd volt, ezt Paul nagyapja változtatta meg,

korábban Rudnitzky volt a nevük.

A fiatal Pault emiatt „zsidófiúnak” („Jewboy”) csúfolták a kansasi iskolában, és hogy elvegye a helyzet élét, saját zsidó vicceket talált ki.

 

2. A rokonság

2017-ben, a Finding Your Roots című műsorban szembesült azzal, hogy a szülei valójában másod-unokatestvérek. Rudd erre pont úgy reagált, ahogy arra arra egy komikus vénával megáldott színésztől elvárnánk:

„Ez végre megmagyarázza, miért van hat mellbimbóm”

– ütötte el viccel a helyzetet, majd elgondolkozott, hogy akkor ez mit is jelent a saját családjára nézve: „Ezek szerint a fiam egyúttal a nagybátyám is?!”

3. A képregények

Bár a kilencvenes évektől számtalan romantikus komédiában szerepelt (Spinédzserek, Faragjunk férfit!, Lepattintva, 40 és annyi, Vizsga két személyre, stb.) vaskos hírnévre a Hangya nevű szuperhőssel tett szert, akit először a karakter eredetét bemutató 2015-ös A Hangya című Marvel-filmben játszott el. Igazi neki való szerep, és nemcsak azért mert a szerethetően hétköznapi Scott Lang karakterében Rudd a komikus énjét is kihasználhatja, hanem azért is, mert a színész

gyerekkorában nagy képregényrajongó volt.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy bár ismerte és olvasta a Marvel-sztorikat, jobban rajongott a vicces történetekért, mint például az Archie-füzetek és a brit képregények.

 

4. A Spinédzserek

Az 1995-ös kultikus film Rudd szándékai szerint eredetileg egészen más szereposztással készült volna. Eredetileg ő akarta alakítani a sármos Christiant, akit végül Justin Walker játszott, de valószínűleg jóval színesebb lett a film azáltal, hogy Rudd az idősebb mostohatestvérből szerelmessé előlépő Josht vállalta el.

„Úgy gondoltam, hogy Justin Walker karaktere, Christian nagyon jó szerep. Király ötlet, olyan, amit korábban még nem láttam filmben: a menő meleg srác. Aztán megkértem, hadd olvashassam fel Donald Faison szerepét, mert úgy gondoltam, hogy Murray egy vicces figura – fogalmam sem volt, hogy fekete karakter”

– mondta egy interjúban.

5. A példakép

Egyszer megkérdezték tőle, hogy kit tekint példaképnek, a választása egy másik Paulra esett, mégpedig Newmanre, akit eléggé csodál azért, mert annyi mindent adott a világnak.

„Imádom őt színészként, és történetesen emberként is nagyon menő volt, hiszen rengeteget adott az embereknek, nagyon sokat jótékonykodott. Ő az a fickó, akit mindenkinek utánozni kéne”

– indokolta választását.

 

6. A két „hangya”

Mielőtt Rudd 2015-ben először eljátszotta a Hangya nevű szuperhőst, volt egy másik „hangya” is, akit szívesen utánzott. A 80-as évek brit rockeréről, Adam Antről van szó (az ’ant’ angolul hangyát jelent):

„A pubertás úgy robogott be az életembe, mint egy kamion, a hajam meg egyik pillanatról a másikra egyenesből begöndörödött. Könnyebb volt úgy feldolgozni, hogy Adam Antnak is göndör haja volt. Megkértem anyámat, hogy borotválja le a hajam oldalt, hogy nekem is olyan visszahúzódó hajvonalam legyen, mint neki – de persze fogalmam sem volt arról, hogy mit jelent a visszahúzódó hajvonal, csak azt gondoltam, biztos jól néz ki. De anyám közölte, hogy: »Szó sem lehet róla« – hozzá voltam szokva ehhez”

– mesélte egy interjúban.

7. Shakespeare

Paul Rudd alakította Parist az 1996-os ikonikus Rómeó és Júliában, ám nem ez volt ez egyetlen Shakespeare-szerepe. Három évet töltött Oxfordban, ahol szerepelt a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabban. Az előadás rendezője, Sir Nicholas Hytner úgy jellemezte őt, hogy

képes az „érzelmi és intellektuális változatosságra”.

Ez nagy dicséret volt, mivel Hytner 2003 és 2015 közt a londoni Nemzeti Színház igazgatója volt.

 

8. Jóbarátok

Az már történelem, hogy Paul Rudd alakította Mike-ot, Phoebe (Lisa Kudrow) pasiját, vőlegényét, majd férjét, és bár eredetileg csak pár epizódban szerepelt volna, annyira megtetszett az alkotóknak Rudd alakítása, hogy 18 részben is feltűnik, tehát visszatérő szereplő lett. A karakterre több jelölt is volt, és Rudd már a szűkített listáról végül a sármja miatt kapta meg a szerepet.

„Több meghallgatásunk is volt erre a szerepre, de senki sem volt igazán jó. Paul beleegyezett, hogy tartsunk egy felolvasást Lisával [Kudrow]. Csak annyit írtam a jegyzeteimbe: álomszép.”

- mesélte Leslie Litt szereposztási igazgató.

9. Az édességbolt

Na, ha eddig nem, akkor most már biztos, hogy jó páran irigykedni fogunk Paul Ruddra, a színésznek ugyanis saját édességboltja van!

Mivel gyakran járt a New York-i Samuel's Sweet Shopba, a korábbi tulajdonos halála után úgy döntött, hogy megvásárolja azt.

Ám nem ő az egyetlen tulaja az 1994 óta, tehát idén 30 éve működő üzletnek: The Walking Dead sztárja, Jeffrey Dean Morgan, a Tuti gimi sztárja, Hilarie Burton és Rudd felesége, Julie Yaeger is tulajdonos. Az édességboltban (jó üzleti érzékkel) mindnyájuk kedvenceiből lehet kapni egy összeállítást (Rudd többek közt a színes építőkocka-cukorkáért és a mályvacukros, ropogós süteményért rajong).

 

10. Legközelebb

Rudd hamarosan a Szellemirtók új részében, A borzongás birodalmában ismétli meg korábbi szerepét, Gary Grooberson szeizmológust és napközis tanárt, aki a Spengler gyerekekkel közösen alkotja a Szellemirtók új csapatát. Az április 11-én érkező új filmben egyszerre kell helyt állnia szülőként és szellemirtóként is.

 

(via IMDb, Mental Floss, People)