TOP10 BRAND
1
BLIKK 1 132 404 RU
2
INDEX 960 636 RU
3
24 948 804 RU
4
ORIGO 924 732 RU
5
IDOKEP 897 464 RU
6
TELEX 622 540 RU
7
FEMINA 570 248 RU
8
PORTFOLIO 535 228 RU
9
BORSONLINE 529 176 RU
10
NLC 523 396 RU
1
BLIKK 1 132 404 RU
2
INDEX 960 636 RU
3
24 948 804 RU
4
ORIGO 924 732 RU
5
IDOKEP 897 464 RU
6
TELEX 622 540 RU
7
FEMINA 570 248 RU
8
PORTFOLIO 535 228 RU
9
BORSONLINE 529 176 RU
10
NLC 523 396 RU

7 dolog, amit nem tudtál a Doctor Strange filmről

A Marvel Moziverzumának legújabb csodája egy kevésbé ismert képregényhőst mutat be, aki később nyilván csatlakozik a Bosszúállók, de elötte tudjunk meg pár dolgot róla.

Okult az okkultból

Mielőtt belőle válna a Főmágus, dr. Stephen Strange az egykori sztár sebész gyógyulást keresve Nepálba érkezik egy kolostorba – és a film ezen részét eredeti helyszínen forgatták -, ahol beavatást nyer az okkult tanokba, megismeri a testen kívüli érzékelést, a dimenziók formálását és számos más különös dolgot. Benedict Cumberbatch a középiskola elvégzése után egy évet önkéntesként egy buddhista kolostorban töltött az indiai Darjeelingben, ahol angolt tanított.

A színész a mai napig azt állítja, az élmény meghatározó volt számára és amikor Doctor Strange szerepére készült, innen vett inspirációt és útmutatást. Elsősorban a karakter spiritualitása miatt vállalta a szerepet is: „Nagyon izgatott a főhős spirituális dimenziója, hiszen ez az én életemnek is meghatározó része. Nagyon sokat meditálok, és ez óriási segítséget nyújt abban,. hogy le tudjam magam nyugtatni, hogy kicsit meg tudjak szabadulni ettől az őrült cirkusztól, hogy képes legyek megfelelően koncentrálni, és egy kedvesebb, meggondoltabb emberré váljak."

Nekik Cumberbatch kellett

Benedict Cumberbatch volt a Marvel számára a legelső választás dr. Stephen Strange szerepére, de ő az első félkérésre nemet mondott, mert képtelen lett volna a forgatást összeegyeztetni már elvállalt színházi szerepeivel – például Shakespeare Hamletjével.

A stúdió ezután Joaquin Phoenixet szemelte ki, aki azért mondott nemet, mert egy olyan szerződést kellett volna aláírnia, ami több egymást követő filmre szólt. Ekkor újra előkerült Cumberbatch, és a problémát megoldandó, a kedvéért „arrébb rakták”, vagyis több hónappal elhalasztották a forgatást, a bemutató dátumát pedig 2016 júliusról novemberre tették át. A színész ezután nekifogott a szerephez szükséges edzésnek, személyi edzőjével hónapokig járt edzőterembe, csak úgy dobálta be a protein turmixokat és a szokásos kalóriamennyiség dupláját fogyasztotta.

Amikor aztán elkezdődött a forgatás, új külsejét úgy tesztelte, hogy a filmbeli varázsló kosztümjében besétált egy képregényboltba, és vett pár Doctor Strange képregényt.

Csavartak a szerepen

Bár a sajtónak csak két nevet adott ki a stúdió, valójában a következők is esélyesek voltak a főszerepre: Colin Farrell, Jake Gyllenhaal, Tom Hardy, Ethan Hawke Jack Huston, Oscar Isaac, Jared Leto, Matthew McConaughey, Ewan McGregor, Keanu Reeves, Justin Theroux, Jon Hamm, Johnny Depp és Joseph Gordon-Levitt. Hasonlóan nehéz volt Stange tanítómesterének kiválasztása.

Az eredeti képregényekben az Ősmágus egy idős tibeti férfi, de a stúdió természetesen nagy névben gondolkodott, és szóba került Morgan Freeman – ki más, mint a mindig bölcs öregembereket játszó Freeman? -, Ken Watanabe és Bill Nighy. Scott Derrickson rendező azonban kihúzta a teljes listát és behozta a produkcióba Tilda Swintont, mivel szerinte itt inkább egy titulusról, mint egy konkrét karakterről van szó. Lett is felhördülés, de nem azért, mert nő kapta a szerepet, hanem azért, hogy már megint fehér ember alakít egy eredetileg ázsiai szereplőt. Swinton aztán hozta magával a családját is – bár ebből már nem lett botrány. A lánya a ruhatervezőkkel dolgozott együtt a fia pedig a művészeti osztályon különböző bolygókat tervezett, amiket egy különösen látványos 3D jelenetben láthatunk.

Már régen tervezték

Doctor Strange vászonra vitelét már jóval korábban is tervezték: 1992-ben még a horrorguru Wes Craven rendezte volna, majd 2001-ben újra előkerült a terv. Ekkor David S. Goyer írta és rendezte volna, 2008-ben pedig Guillermo del Torot kérték fel a rendezésre, de sajnos nem jött össze a dolog.

Aztán beindult a Marvel nagy üzleti terve, és leporolták ezt a képregényt is, hogy a Marvel Moziverzuma szerves részeként filmesítsék meg – végül a második fejezet harmadik fázisa lett a hivatalos megjelölésben, és egyben a Moziverzum tizennegyedik darabja. Ekkor a következő rendezők kerültek szóba: Mark Andrews, Jonathan Levine, Nikolaj Arcel, Scott Derrickson és Dean Israelite.

A feladatot végül Derrickson kapta, részben ezért, mert óriási rajongója a karakternek, és saját pénzéből készített egy rövid „látványfilmet”,. amiben megmutatta a Marvel főnökeinek, hogyan is képzeli el a filmverziót.

Mit mond Kevin?

Kevin Feige, a Marvel mindenható igazgatója és a stúdió sikereinek motorja szerint a mágia fogalmát a Marvel Moziverzumában elsősorban a Mátrix (1999) és Stanley Kubrick, illetve Hayao Miyazaki munkái inspirálták: „Látták Carl Sagan Kozmosz című sorozatát? Hát az a mágia, a kvantumfizika.

Ha valaki ezt képes teljesen megérteni, rögtön elmosódódik a különbség a fizika és a varázslás között? Az ilyesmit nem mutatták a Harry Potter filmekben, de ha egy fizikus eljutott volna Roxfortba, biztos hamar rájött volna, miként működnek ott a dolgok! Ugyan nem fogjuk mindezt részletesen elmagyarázni, de azért ezzel is töltünk majd egy kis időt, különösen Doctor Strange esetében, aki mélységesen hitt a tudomány erejében, majd rátalál a hitre, miközben egyszerre mindkét világ lakója lesz. És néha előfordul az is, hogy még ő sem talál választ a kérdéseire! Lesz olyan, hogy felteszi a kérdés: Hát ez hogyan lehetséges? – és nem kap rá semmiféle választ." – fejtette ki Feige, és nem minden ponton tudtuk követni.

Ki a gonosz?

Sokáig nem volt világos, ki lesz a film gonosza. Az eredeti képregények alapján az illető Mordo báró lett volna, és őt Gary Oldman vagy Mads Mikkelsen játszotta volna – Mikkelsent egyébként Doctor Strange-ként is lehetőségnek tartotta a stúdió még 2013-ban. Végül Mordo egészen más szerepet kapott a történetben, az Ősmágus egyik legfőbb bizalmasa és Strange barátja ebben a részben, a gonosz pedig Kaecilius lett, szintén egy korábbi, de rossz útra tért tanítvány.

A figura a képregényekben mint Mordo egyik csatlósa szerepelt lett és nem volt komolyabb szerepe, de a film kedvéért felturbózták és Mads Mikkelsenre bízták az eljátszását, aki egy kis bennfentes poént is kapott – egy jelenetben egy rövid időre foglyul ejti egy testmerevítő, ami a színész egy másik szerepét, Hannibal Lectert idézi meg. Az igaz főgonosz persze nem ő, hanem Dormammu a képregényből, de ez már más kérdés

Volt szakértő is!

A filmesek a mágia használatát elsősorban a dimenziók közötti utazásként definiálták. „Nem szerettük volna, ha a varázslat a filmben pusztán abból áll, hogy a szereplők villámokat és energianyalábokat szórnak egymásra; a mágia igazi használata itt az a képesség, hogy csatlakozhatnak más dimenziókhoz, és ezen dimenziók bizonyos vonatkozásait képesek átemelni a mi létező valóságunkba."

A filmnek volt szaktanácsadója is, Adam Frank elismert asztrofizikus, aki elsősorban abban segített, miként lehet gyorsan és értetően elmagyarázni a történet során a nézőknek az idő és a tér meghajlításának fogalmát, aminek képességét a főszereplő is el fog sajátítani. Frank abban is segített a Marvelnek, miként jelenítsék meg a párhuzamos univerzumokat, de még a dialógusokat is átnézte és ha kellett, javította, és az egyes karakterek megformálásába is beleszólt – amire természetesen megvolt a felhatalmazása.

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu