7 jelenet, amit a színészek ki akartak vágatni

Marlon Brandótól Amber Heardön és Michelle Rodriguez át Denzel Washingtonig terjed a sor.

Az a jelenet, ami a forgatókönyv lapjain elfogadhatónak tűnik, a megvalósítás után nem mindig nyeri el a színészek tetszését. Aki nem számít elég nagy névnek, az általában hiába próbálja meg kilobbizni, hogy vágják ki a kifogásolt képsorokat, de ez sokszor a sztároknak se sikerül. Az alábbi példákban akadnak olyan jelenetek, amelyek esetében örülhetünk, hogy a színésznek nem sikerült átvinnie az akaratát, de az ellenkezője is előfordult. (Az Elemi ösztön hírhedt lábkeresztezős jelenete csak azért nem került be, mert azt már külön cikkben feldolgoztuk.)

Marlon Brando - A rakparton (Elia Kazan, 1954)

Marlon Brando a karrierje során két Oscar-díjat is kiérdemelt, a Keresztapa és A rakparton című filmekben nyújtott alakításaiért vihetett haza szobrocskát. Annak ellenére azonban, hogy ez volt az egyik legünnepeltebb filmje, Brando nagyon szerette volna, ha egy bizonyos jelenetet kivágnak Elia Kazan rendezéséből.

Meglepő módon a kérdéses jelenet a film legikonikusabb része, ez az, amiben Brando karaktere az elpazarolt lehetőségeiről panaszkodik. Budd Schulberg író visszaemlékezése szerint a színész úgy vélte, hogy ez a jelenet eljátszhatatlan, és így indokolt: "Steigernek fegyvere van. Ha valaki fegyvert fog rád, nem fogsz ilyen hosszú beszédet mondani.” Kazan azt mondta neki, hogy akkor tolja félre a fegyvert, és ez lett a vita vége.


Amber Heard - Londoni pálya (Mathew Cullen, 2018)

Érthető, ha nem hallott valaki Mathew Cullen 2018-as filmjéről, a Londoni pályáról, mert teljesen felejthető, leszámítva a kulisszák mögötti drámát. A probléma akkor kezdődött, amikor Amber Heard nem volt hajlandó a forgatókönyvet követni, és átírásokat akart. A konkrét vita több olyan jelenet miatt volt, amelyben egy testdublőrt használtak, ami miatt úgy tűnt, hogy Heard hosszabb ideig volt meztelen annál, mint amennyibe beleegyezett.

Heard azt akarta, hogy a jeleneteket vágják ki, de a film végül az eredeti verzióban került a mozikba, és így sem zavart sok vizet, pedig olyan sztárok szerepeltek még benne, mint Cara Delevingne, Gemma Chan és Billy Bob Thornton.


Chris Hemsworth - Thor: Sötét világ (Alan Taylor, 2013)

Chris Hemsworth a 2010-es években megütötte a főnyereményt, amikor megkapta Thor szerepét az MCU-ban, és a franchise-nek köszönhetően világsztárrá is vált, de azért nem volt mindennel teljesen megelégedve. Az ausztrál színész, kényelmetlenül érezte magát, amikor a 2013-as Thor: Sötét világ folytatásában félmeztelenre kellett vetkőznie. A The Guardiannek elmondta, hogy nem nagyon értette, miért van erre szükség, és az indoklás sem győzte meg. Az alkotók azzal érveltek neki, hogy amikor Thor hazajön a csatából, lemossa magáról a vért.


Olivia MunnPredator - A ragadozó (Shane Black, 2018)

Shane Blacknek kellett volna adrenalinfröccsöt adnia a Predator-franchise-nak, amely élt már meg szebb napokat is, de az ő verziója se tudta megközelíteni az 1987-es, Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült eredetit. A filmet a kritikusok lehúzták, de ennél nagyobb gondot okozott a színfalak mögötti dráma. Black egy olyan barátjának adott szerepet, aki elítélt szexuális bűnöző volt, Olivia Mun színésznő a kollégája múltját hangoztatva követelte, hogy a jelenetet vegyék ki a filmből. Ez meg is történt, Black pedig később bocsánatot kért a rajongóktól és a produkciós csapattól a castingért.


Ryan O'Neal - Kemény fiúk tánca (Norman Mailer, 1987)

Miután az 1970-es években több avantgárd filmet rendezett, Norman Mailer író lehetőséget kapott arra, hogy a Kemény fiúk tánca című könyvét hollywoodi filmmé adaptálja. Mailer azonban sokkal jobban értett a tollhoz, mint a kamerához, és az eredmény túlzás nélkül katasztrófa lett.

A film főszereplői olyan nagyságok voltak, mint Ryan O'Neal és Isabella Rossellini, előbbinek mégis karrierje egyik legrosszabb alakítását sikerült nyújtania. Az egyik, mára elhíresült jelenetben O'Neal a tengerparton kibont egy levelet, majd mesterkélt, érzelemmentes "Ó, istenem, ó, istenem" feljajdulással reagál, amit aztán még jó párszor megismétel. O'Neal kétségbeesetten kérte, hogy vágják ki a jelenetet, mert érezte ő is, hogy mennyire kínos, Mailer mégis benne hagyta a filmben.


Michelle RodriguezHalálos iramban-sorozat (2001 -)

Forrás: UIP

 

Michelle Rodriguez alakítja Dominic Toretto (Vin Diesel) partnerét, Lettyt az eddig kilenc részből álló franchise-ban. Miután ilyen régen játssza a karaktert, érthető, hogy érzelmileg is kötődik hozzá, ezért amikor bekerült egy olyan jelenet a forgatókönyvbe, amelyben Letty megcsalja Dominicot a Paul Walker által alakított Briannel, azonnal megvétózta. A Daily Beastnek kifejtette, hogy miért:

Reális, hogy egy latino lány, aki az alfahímek alfájával van együtt, megcsalja őt a helyes fiúval? Ezt nem hagyhattam."


Denzel Washington - A Pelikán ügyirat (Alan J. Pakula, 1993)

Alan J. Pakula 1993-as filmjében Denzel Washington és Julia Roberts játszották a főszerepeket, utóbbi pedig később folyamatosan kapta a kritikákat, amiért nem csókolta meg partnerét a filmvásznon, annak ellenére, hogy szerelmespárt játszottak.

Roberts 2002-ben a Newsweek-nek elmondta, hogy “Persze, hogy meg akartam csókolni Denzelt. Az ő ötlete volt, hogy vegyük ki azokat a rohadt jeleneteket". Washington azért ellenezte, hogy egy fehér nővel csókolózzon, mert nem akarta megbántani a közönségét. Leghűségesebb rajongói ugyanis az afroamerikai nők, akiket a filmek (főleg a 90-es években) igen ritkán ábrázoltak a vágy tárgyaként, ezért a sztár úgy érezte, zavarná őket egy Julia Robertsszel váltott csók.

Via: Far Out Magazine