7 kínzó kérdés a Végtelen háború kapcsán

A Marvel eddigi legnagyobb durranása szándékosan hagy nyitva sok kérdést, amikre van is válasz meg nincs is, de ha van, az hatalmas szpojlernek számít, úgy olvassátok a továbbiakat.

Úristen, hányan vannak ezek?

Sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy minden eddiginél több szuperhős szerepel majd a Bosszúállók: Végtelen háborúban, és tulajdonképpen ez is a film lényege. Merthogy a Marvel moziverzumának tíz évét és összes történetszálát összegzik itt. Megjelennek a Bosszúállók, a Galaxis őrzői, a Thor széria szereplői, a Fekete Párduc karakterei és Dr. Strange meg a barátai, Pókember, és ez már gombócból is sok. Csak a film plakátján 22 szuperhős látható, és a sajtó hamar kiszúrta Chris Hemsworth egyik nyilatkozatát, ahol 76 hősről beszél, de ennyien azért nincsenek. Sokan próbálták összeszámolni, hány életre kelt képregényfigura rohangál a vásznon, és a szám nagyjából 40, ami kevesebb, mint a 76, de így is nagyon sok. Igaz, Marveléknél összesen 756 törzskönyvezett hős van!

Akkor ki hiányzik?

Na, innen már tényleg jönnek a szpojlerek! Szóval mindenki itt lesz? Vagy lesz, aki otthon marad? A legfontosabb hiányzó Hawkeye, vagyis Sólyomszem, avagy Clint Barton, és megemlítik, hogy házi őrizetben van, vagy valami, de ne féljünk, a következő részben visszatér, sőt, fontos szereplő lesz, és a rajongók szerint komoly átváltozáson esik át. A Hangya szintén igazoltan hiányzik, és ha ő nincs, akkor az Evangeline Lilly, de ők ketten nemsokára úgyis itt lesznek A Hangya és a Darázsban, ami persze kérdés, milyen idővonalon játszódik, de a tippünk az, hogy a Végtelen háború előtt. És Nick Fury? Ha máskor nem, a stáblista után biztos feltűnik majd, mert az Samuel L. Jackson szokásos ideje, ugye? Legalább ezt a poént nem lőjük most le.

Akkor most Thanos csak jót akar?

Thanos (Josh Brolin), a Titán, a bolygók elpusztítója a Marvel moziverzum legfélelmetesebb gonosza, kegyetlen, könyörtelen, ravasz és iszonyú erős – még Hulk sem ellenfél számára. Vagy mégsem olyan gonosz? Merthogy, mint kiderül, Thanost csak egyetlen vágy hajtja, hogy meghozza az egyensúlyt a világegyetem számára, hogy véget vessen a túlnépesedésnek, az éhezésnek és a nyomornak, így az, amit csinál, csak olyan, mint a jó kertész munkája, aki gyümölcsösben ritkítást végez, hogy még szebb termés legyen, amikor el akarja pusztítani az univerzum felét. Ezért még olyan áldozatra is képes, amibe ő maga is érzelmileg belerokkan, vagyis nincs kőből a szíve, ahogy azt hittük.   

Kit játszik Peter Dinklage?

Érdekes módon a rajongókat a film bemutatása előtt leginkább az izgatta, kit játszik majd Peter Dinklage. Merthogy rajta volt a stáblistán, látták a forgatáson, de a készítők egy mukkot sem szóltak arról, kit alakít. Meg is indult a találgatás, a legnépszerűbb teória szerint Pip, a troll szerepét kapta meg, de sokan arra fogadtak, hogy csak a hangját adta, mégpedig a Sötét Rend egyik tagjának. Hát egyik sem jött be. Amikor Thor, illetve Rocket és Groot elindulnak a Nidavellir bolygóra, hogy egy olyan fegyverre tegyenek szert az elpusztult Mjolnir helyett, amivel legyőzhetik Thanost, megismerhetjük a fegyverkovács törpék királyát, Eitrit – hát ő Dinklage. Thanos már megelőzte hőseinket, de nincs még veszve minden, és Eiri megjelenésében van egy jó kis csavar, mert ugyan törpe, de... – a többi már tényleg titok.

És ki hal meg?

A legtöbb spekuláció persze arról szólt, ki hal majd meg a filmben. Ehhez elég logikusan azt vették alapul, ki hány filmre írt alá szerződést és az mikor jár le, de már most szólunk, hogy egyrészt nem ez a jó irány, másrészt nem csak egy vagy két kedvelt hős hullik el a történet során. Neveket még akkor sem árulhatunk el, ha már eddig is ellőttünk egy csomó szpojlert, de a találgatásoknak megfelelően már a legelején elveszítünk néhány kedvelt karaktert, majd középtájt is búcsúznunk kell valakitől, a vége pedig valóságos mészárszék, és egyszerűbb azt számon tartani, ki marad életben, mint azt, ki nem. És ilyen szempontból a Marvel nagyon tökös volt, hogy ezt meg merte lépni – igaz, bőven volt ki közül válogatni.

Doctor Strange előre látott mindent?

Doctor Strange, a Vasember és a Galaxis őrzői elindulnak, hogy a saját bolygóján végezzenek Thanosszal, hátha ott nem számít rájuk – persze számít. Meg is ölhetnék, ha nem a Végtelen Kesztyűre koncentrálnának, de ez mindegy is. Összecsapásuk előtt Doctor Strange, aki itt sokkal hálásabb szerepet kap, mint a saját filmjében, „fejben” előremegy az időben, és lejátssza az összes létező kimenetelt, ha jól emlékszem, 14 milliót, és borúlátóan azt mondja, csak egy volt köztük, amiben nyertek. Egy is elég, nem? És nyilván erre a verzióra készültek fel, és ezért adta oda olyan könnyen az Idő Kövét Thanosnak, és akkor nem is festenek olyan sötéten a dolgok, mert mindez a terv része volt – ez logikusnak tűnik, nem?  

És hogy jön ide Captain Marvel?

Mivel a Marvelnél egy nagy egységben gondolkodnak, és szeretnek mindent összekötni, logikus volt a kérdés, hogy megmutatják-e nekünk Brie Larsont, mint Captain Marvelt már most, a Végtelen háborúban. Merthogy az ő filmje, a Captain Marvel már jövő márciusban érkezik, így lenne értelme az árukapcsolásnak, és Thanos ellen mindenkire szükség van. A válasz inkább nem, mint igen, de egy kicsit mégis. A stáblista utáni bónuszjelenetnek ugyanis köze van hozzá, azt viszont nem mondjuk el, miként, de arra mi is kíváncsiak vagyunk, mindez miként és hogyan kapcsolódik Marvel kisasszony történetéhez, ami elvileg az 1990-es években játszódik.